Unsmoke Romania, prima campanie împotriva fumatului realizată în țara noastră de o companie din industria tutunului, are un mesaj simplu: „Dacă nu fumezi, nu te apuca. Dacă fumezi, lasă-te. Dacă nu te lași, fă o schimbare.”
Campania demarată de Philip Morris International la nivel global, care își propune să construiască un viitor fără fum, oferă și alternative celor care nu renunță la fumat, însă ar dori să facă o schimbare: cea mai bună soluție pentru a crea o lume fără fum ar fi ca toți fumătorii să renunțe definitiv la țigări și la nicotină. A doua cea mai bună soluție pentru cei care nu renunță este să apeleze la o alternativă fără fum, cum ar fi țigările electronice sau produsele cu tutun încălzit. Practic, renunțarea la fum ar însemna îmbunătățirea situației pentru cei 1,1 miliarde de adulți care se estimează că fumează în prezent, conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății.
Potrivit unui studiu realizat de Philip Morris International în 2019, împreună cu furnizorul de cercetare Povaddo – un sondaj online în rândul a 16.099 bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 21 și 74 de ani, în 13 țări – fumul îi afectează în mare măsură și pe nefumători. Rezultatele sondajului dezvăluie aspecte surprinzătoare, care ar putea fi legate chiar și de economiile care s-ar putea face într-o lume fără fum în care cei care ar adopta soluții alternative la fumat ar putea economisi niște bani.
Fumatul țigărilor, dincolo de scrum și de petele galbene, reprezintă o problemă reală din cauza mirosului neplăcut degajat. Conform cercetării, nefumătorii au evidențiat faptul că nu le place mirosul de fum, 77% fiind de acord că cel mai neplăcut miros hainele unui fumător, în timp ce 57% au identificat mirosul părului ca fiind unul neplăcut (aparent, anumite persoane nu au putut decide între cele două variante). Și în aceste cazuri, e evident că fumătorii sunt nevoiți să cheltuie mai mult pentru că își spală părul și hainele mai des pentru a scăpa de mirosul neplăcut, ceea ce conduce la observația că dacă ar adopta un stil de viață fără fum, recompensa ar putea fi tradusă printr-un buget mai puțin afectat.
Campania Unsmoke și platforma unsmoke.ro le propun atât fumătorilor, cât și nefumătorilor prilejul de a dialoga pe seama măsurilor care s-ar putea lua pentru o lume fără fum. Printre soluțiile existente se numără dispozitive care încălzesc tutun fără să-l ardă, la o temperatură care permite eliberarea vaporilor de nicotină pe care utilizatorul îi poate inhala. Întrucât nu ard tutunul, țigările electronice și produsele din tutun încălzit nu generează fum, iar aerosolul emanat ar trebui să conțină mai puține substanțe nocive și în cantități mai reduse decât în fumul de țigară, relevă Philip Morris International.