Consiliul pentru IMM-uri: Susținem păstrarea contribuției la Pilonul II de pensii private obligatorii

Consiliul pentru IMM-uri: Susținem păstrarea contribuției la Pilonul II de pensii private obligatorii
scris 5 iun 2018

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a anunțat marți că susține păstrarea contribuției la Pilonul II de pensii private obligatorii, iar România are nevoie de Pilonul II de pensii, ca sursa de investiții în economia națională, pentru recuperarea decalajelor existente față de media europeană.

”Prin pensiile private se va sigura o sursă de venituri suplimentară pentru angajații în momentul ieșirii la pensie, în condițiile în care bugetul de pensii din care este plătită pensia de stat  este deficitar, fiind nevoie de transferurii din bugetul de stat pentru plata pensiilor”,  a declarat marți Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Reprezentanții consiliului spun că investițiile pe care fondurile de pensii private le fac în economie asigură pe de o parte nevoia de finanțare pentru companii, asigurând în același timp randamentul pensiilor private, iar pe de altă parte reprezintă principalul instrument de economisire pentru populație, în contextul în care România înregistrează una din cele mai scăzute rate de economisire a populației pe termen lung la nivel european (73,7% din PIB, media europeană fiind de 227% din PIB, în anul 2016).

Elena Udrea, plecată în Costa Rica după condamnarea din dosarul Gala Bute, își vinde acțiunile din Tim Rail Cargo și își retrage banii cu care a creditat compania CITEȘTE ȘI Elena Udrea, plecată în Costa Rica după condamnarea din dosarul Gala Bute, își vinde acțiunile din Tim Rail Cargo și își retrage banii cu care a creditat compania

Pilonul II de pensii investește fondurile în numele participanților, astfel încât activele să aducă randamente. Activele, împreună cu randamentul investițional, sunt returnate participanților la vârsta pensionarii sub formă de pensie, completând veniturile din pensia de stat. De asemenea, dreptul la pensia privată se moștenește, în caz de deces.

”Acest model de economisire pentru pensionare este uzual în majoritatea țărilor dezvoltate și reprezintă principala formă de asigurare a unui trai decent la pensionare în multe dintre acestea. Este vital ca Pilonul II să completeze Pilonul I de pensii, care se bazează pe un sistem de transfer al contribuțiilor actualilor angajați către actualii pensionari, sistem care este susceptibil riscului demografic. După zece ani de activitate a Pilonului II, acesta a generat un randament mediu anual de 8,15%, având active nete de 42,7 miliarde de lei în beneficiul a 7,1 milioane de asigurați”, spun oficialii CNIPMMR.

Aceștia vorbesc și de probleme identificate în situația stopării contribuțiilor către Pilonul II de pensii. Prima din acestea ar fi nerespectarea calendarului de creștere a contribuțiilor.

Potrivit art. 43 alin. 3 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ”în termen de nouă ani de la începerea activității de colectare, cota de contribuție la fondul de pensii se majorează la 6%, cu o creștere de 0,5 puncte procentuale pe an până în anul 2015 inclusiv, respectiv cu o creștere de 0,1 puncte procentuale în anul 2016 și cu o creștere de 0,9 puncte procentuale în anul 2017, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an”.

”În prezent, cota de contribuție este de 3,75%, ceea ce înseamnă că veniturile din pensiile administrate privat în cadrul Pilonului II vor fi mult mai mici pentru beneficiari la momentul în care vor începe plățile pentru pensia privată”, precizează oficialii CNIPMMR.

Ei afirmă că stoparea contribuțiilor la Pilonul II al pensiilor private obligatorii, ar face ca sumele deja plătite să devină nerelevante pentru pensia suplimentară, la momentul achitării ei, chiar dacă acestea nu sunt naționalizate.

De asemenea, fondurile de pensii private obligatorii nu vor mai putea susține randamentele pozitive pentru beneficiari, în cazul stopării contribuțiilor, sau își vor retrage investițiile făcute pe piața de capital din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
pilon 2