Managerul care a făcut un miliard de dolari din prăbușirea bursei: Dacă august a fost de speriat, încă nu ați văzut nimic!

Managerul care a făcut un miliard de dolari din prăbușirea bursei: Dacă august a fost de speriat, încă nu ați văzut nimic!
scris 21 sep 2015

Mark Spitznagel, managerul de fonduri care a făcut un miliard de dolari din prăbușirea Bursei americane de luna trecută, spune că acțiunile "dramatic supraevaluate" ar trebui să cadă încă și mai mult la destrămarea mitului potrivit căruia băncile centrale pot planifica economia cu succes. "Dacă august a fost de speriat pentru oameni, încă nu au văzut nimic."

A făcut un miliard de dolari la prăbușirea cu 1.000 de puncte a indicelui Dow Jones Average Industrial într-o singură zi, mizând pe scăderea acțiunilor listate pe Bursa de la New York. "Am avut o lună foarte bună", a declarat pentru Fox Business Mark Spitznagel, CIO la Universa Investments, care crede că mai este loc pentru alte căderi pe activele de risc, dar și în piețele de bonduri. Argumentul său? Instrumentele financiare au fost susținute, pentru a ajunge la actualele niveluri, de intervenționismul băncilor centrale, iar erodarea mitului planificării cu succes a economiei le va aduce acolo unde le este locul.

Se va întâmpla rapid? Nu este sigur. "Marile mituri mor greu", spune managerul de fonduri care apreciază că acțiunile sunt "dramatic supraevaluate", așa cum au fost în 2000 și 2007. "Cred că altă generație se va uita înapoi și ne va întreba cum am putut face aceeași greșeală din nou", a mai zis Spitznagel, cel care în urmă cu trei luni și jumătate declara într-o intervenție pentru Blomberg TV că este, probabil, "cel mai bearish investitor pe care îl puteți găsi”. Doar cineva ascuns în buncăr l-ar putea depăși la acest capitol, glumea el.

Explicațiile sale de atunci priveau și piețele de bonduri, unde investitorii au luat aceleași poziții mizând pe susținerea băncilor centrale, însă când ar urma să facă mișcarea de sens contrar, nu vor găsi lichiditate pentru a ieși din piață la prețuri onorabile. „Găurile gigantice de lichiditate sunt parte a dinamicii pieței. Cui vor vinde, atunci, investitorii?!"

Întrebat de realizatorul Fox Business dacă se mai așteaptă la scăderi violente pe activele de risc, precum cele din august, care i-au adus miliardul de dolari în portofoliu, Spitznagel a răspuns: "Dacă august a fost de speriat pentru oameni, încă nu au văzut nimic."
 

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
rezerva federală
bancă centrală
bursă
acțiuni
bonduri