România înregistrează un punct de inflexiune în ceea ce privește dezvoltarea industrială, cu oportunități de care poate și trebuie să profite, spune Ionuț Bindea, CEO-ul holdingului ROCA Industry. Deși se vorbește mult despre o lipsă acută de personal, este doar un mit, pentru că în România există angajați bine pregătiți, pe care însă companiile trebuie să știe cum să-i atragă și să-i mențină, potrivit lui Bindea.
“Este un punct de inflexiune în industrie. Periodic apar astfel de momente și din punctul meu de vedere este mare păcat să le ratăm. Cine ratează un asemenea punct de inflexiune va trebui să-l aștepte pe următorul. Avem de recuperat față de alte țări europene, chiar și față de centrul Europei, și suntem într-un moment în care dacă jucăm corect și dacă suntem ambițioși putem să recuperăm decalajul”, a afirmat Bindea.
Printre oportunitățile de care România poate profita se numără programele europene Green Deal, care sprijină tranziția către neutralitatea climatică, REPowerEU, privind eficiența energetică a clădirilor, și PNRR, cu alocarea sa totală de peste 29 de miliarde de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România este una dintre cele mai industrializate țări din regiune și peste media europeană, cu o pondere a acestui domeniu în PIB de 22,5%. De asemenea, sectorul construcțiilor are în România o pondere mai mare față de media UE – 6,4%, comparativ cu 5%.
Bindea spune că facilitățile acordate de stat industriei construcțiilor au avut un impact pozitiv important în economie și asupra bugetului de stat și că speră ca schimbările pregătite de Guvern să fie echilibrate, juste și bine planificate.
CEO-ul ROCA Industry, holdingul industrial de materiale de constructii listat pe piata AeRO a BVB, a vorbit și despre problemele privind forța de muncă, spunând însă că este doar un mit lipsa acută de muncitori în domeniul industrial și că angajatorii trebuie să implementeze politici de retenție, astfel ca muncitorii să nu se simtă simpli angajați ci mai degrabă colegi în echipa respectivă.
“În domeniul industrial penuria nu este atât de mare. În anumite condiții poți să găsești angajați, deși sunt unele zone în care concentrarea mare a companiilor a pus presiune pe angajați. La nivel național se pot găsi angajați și bine pregătiți dar și angajatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este un drum cu două sensuri, avem și drepturi și obligații”, afirmă Bindea.
Pe de altă parte, Bindea a anunțat că ROCA Industry va face, probabil în această toamnă, trecerea pe piața principală a bursei, printr-o majorare de capital.
Totodată, holdingul are în vedere investiții în companiile grupului pentru scurtarea lanțurilor de aprovizionare și introducerea inteligenței artificiale, de exemplu în controlul calității produselor fabricate.
CITEȘTE ȘI FOTO Pentagonul nu mai este cea mai mare clădire de birouri din lumeTranzacția nu este semnată la acest moment, urmând să fie supusă unui proces de evaluare internă și aprobărilor Consiliului Concurenței, sau a altor autorități competente, după caz.
ROCA Industry intenționează ca prin această nouă achiziție avută în vedere să continue creșterea capacității de producție a ECO EURO DOORS și diversificarea gamelor cu produse noi și competitive, acoperind toate segmentele de preț și asigurând cea mai variată ofertă de produse disponibiliă pe piața din România.
În urma finalizării și obținerii tuturor aprobărilor necesare încheierii tranzacției avute în vedere, ECO EURO DOORS își va consolida poziția de jucător - cheie pe piața românească a ușilor de interior, cu obiective de transformare în campion regional.
Piața de desfacere a ușilor de interior este reprezentată în acest moment, în proporție de aproximativ 70%, de importuri. Sursa importurilor este în principal China, piața acestora fiind dominată pe produse de slabă calitate, la un cost redus. În oglindă, piața producătorilor locali este una fragmentată și doar 58% din producția autohtonă este comercializată local, restul mergând la export.
ECO EURO DOORS vizează diversificarea brandurilor din portofoliu, cu prioritate pe creșterea calității produselor oferite, spune Mihaela Haidiner, CEO-ul companiei.
ECO EURO DOORS are peste 220 de angajați și o experiență de 28 de ani pe piața de materiale de construcții, producând în principal uși pentru interior, în fabrica de la Reghin.
Anul trecut, afacerile companiei au totalizat 13.5 milioane de euro.
Produsele ECO EURO DOORS sunt distribuite la nivel național, prin intermediul retailerilor DYI, dar și prin intermediul altor retaileri și distribuitori specializați. WORKSHOP DOORS, companie activă din anul 2009, cu sediul la Petelea, deține 2 fabrici proprii, la Reghin și Petelea și exportă un procent considerabil din producția proprie. Compania avea 184 de angajați și o cifră de afaceri de 10,5 milioane de euro la finalul anului 2022.
ROCA Industry, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul ROC1, este holdingul industrial deținut de ROCA Investments. Acesta deține direct și indirect, un număr de 8 companii – performeri în sectoarele specifice de activitate.