Perspectiva sau percepția antreprenorilor este diferită evident în funcție de dimensiunea afacerii și de modalitatea în care se raportează la tipologiile de finanțare, spune, la Profit.roTV&Prima News Debate, Daniela Iliescu, director executiv Asociația de Investiții Private din România (ROPEA), adăugând că există, într-adevăr, mai multe surse de finanțare, atât capital public, cât și capital privat.
În ceea ce privește capitalul public, Daniela Iliescu afirmă că s-a văzut o accentuare în ultimii ani.
„Există o creștere a accesării fondurilor europene, a finanțărilor publice disponibile în cadrul PNRR sau programelor guvernamentale. Dar, din păcate, nu vedem o foarte bună și eficientă administrare a acestora”, precizează ea.
Iar în ceea ce privește capitalul privat, directorul executiv ROPEA, afirmă că „varietatea este mult mai mare”, o parte din din antreprenorii care sunt bancabili accesând astfel de surse.
„Un alt segment relativ mai redus, dar care acoperă o plajă largă de dimensiune afacerii, de la companii antreprenoriale, chiar startup-uri foarte mici, până la companii mai dezvoltate, accesează capitalul de tip private equity, care începe să devină un capital mai frecvent și mai disponibil în volume mai mari în economia locală și nu în ultimul rând există disponibil și capitalul așa-numit public în sensul de cel aferent investitorilor pe piața de capital, la bursa de valori, unde, iarăși, în funcție de tipologie de companie și de strategiile de dezvoltare, se pot accesa și astfel de surse”, explică Daniela Iliescu.

România este încă pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește activitatea fondurilor de investiții
„Viața unui fond presupune o primă etapă de fundraising, adică strângerea, identificarea investitorilor. Și avem deja o componentă importantă a ecosistemului. O altă componentă este aceea de nivel de investiții, adică sume care sunt investite în companii din economia respectivă, ne uităm aici în principal la economia României, și ulterior exit-urile, vânzările.
Din păcate, dacă raportăm aceste trei dimensiuni, ele sunt estimate ca procent din PIB, din păcate suntem pe ultimele locuri comparativ chiar și cu vecinii noștri care au economii mai mici, de exemplu Bulgaria”, mai spune aceasta.
La nivel de fundraising, adaugă ea, procentul din PIB în România este de peste 5 ori până la 10 ori mai mic decât al țărilor mai dezvoltate, precum Polonia sau Cehia, „ceea ce arată că există probleme semnificative la nivelul cel puțin primelor două componente”.
„Și aici vorbim mai ales de componenta aceea de fundraising și anume faptul că în România am ajuns de fapt la esența problemei. Principalii finanțatori ai acestor jucători din economie au fost finanțatori cu capital de tip public și anume instituții financiare internaționale. Doar un procent foarte mic, sub 30%, îl reprezintă capitalul privat și local.

Iar această evoluție, și mă refer aici la evoluția din ultimii 15 sau 20 de ani, noi am văzut în România jucători venind și investind, sunt și echipe locale, dar mulți investitori de tip fonduri de investiții din regiune sau chiar de la nivel european”, precizează Daniela Iliescu, adăugând că o problemă semnificativă a sectorului de investiții în România este lipsa capitalului privat sau instituțional local.
„Și aici, unul din obiectivele fundamentale este de a atrage un jucător care la nivel internațional este important în acest sector ca investitor și anume, fondurile de pensii. Fondurile de pensii, mai ales cele publice, au în România deja un capital de peste 30 de miliarde de euro. Activele lor au o evoluție estimată în următorii 5 ani aproape a se dubla.
Deci, practic, ele vor reprezenta un capital semnificativ care este tot capital local, pentru că reprezintă banii contribuabilor și angajatorilor din sistemul economic din România, o sursă fundamentală și semnificativă de capital local, care poate fi întoarsă în economie pentru a dezvolta companii, a crea locuri de muncă, pentru că istoric și statistic fondurile de investiții prin companiile pe care le dezvoltă, creează locuri de muncă și cifre de afaceri într-un mod accelerat, de peste 3-4 ori mai rapid decât media economiei”, completează aceasta.

Daniela Iliescu subliniază și oportunitățile care vin prin intermediul PNRR, care a însemnat, printre altele, constituirea unui fond de fonduri administrat de către European Investment Fund în valoare angajată de 400 de milioane de euro.
„Este un fond așa-numit evergreen, adică el nu se va închide la un moment dat și care presupune alocarea către echipe manageriale care vin cu strategii și intenționează ridicarea de fonduri de investiții a unor sume care să fie ulterior redirecționate în economia României.
Programul a fost demarat începând cu anul 2022, sunt 11 echipe care au primit alocări de aproape 212 milioane de euro. Programul vine cu cerința ca banii alocați strict din acest program să fie investiți în România.
Aceste fonduri au anunțat intenția să strângă capital până la 1,5 miliarde de euro. Deci, practic, banii publici sunt multiplicați cu bani privați și din aceste surse ne așteptăm ca în următorii 5 ani să fie alocate în economia românească peste 500 de milioane de euro. Acesta este doar impactul alocării a unei sume de aproximativ jumătate din capitalul acelui fond”, precizează directorul executiv al ROPEA.

Daniela Iliescu mai afirmă și că un fond de investiții nu vine doar cu resursa financiară, ci reprezintă mult mai mult pentru creșterea și dezvoltarea unei companii.
„Este important ca antreprenorii să aibă această înțelegere și să știe că în momentul în care deschid ușa unui fond de investiții, de fapt, pe lângă finanțare, ei vin cu know-how managerial, cu educație managerială, se întărește echipa de management, se dezvoltă strategii noi de creștere, fie prin consolidare locală, chiar regională, se îmbunătățește foarte mult cadrul de raportare financiară.
Deci, practic, se dezvoltă atât antreprenorul, cât și echipele de management, care ulterior, de fapt, au cunoștințe mult mai bune și mai dezvoltate și pot să le ducă mai departe și către alte companii în economie”, mai spune aceasta.