Fondurile de private equity ROCA și Agista, dar și CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România, au lansat recent cea de-a 12 ediție a studiului CONFIDEX, realizat pe un eșantion de peste 500 de manageri de top, care reflectă, printre altele, indicele de încredere al antreprenorilor în economie.
Astfel, indicele CONFIDEX aferent primului semestru din acest an este 51,3%, un nivel apropiat de cel de la finalul anului trecut (S2), ceea ce sugerează o atitudine rezervată a mediului de business local.
Rudi Vizental, CEO-ul Roca Investments, afirmă însă că se aștepta „să fie ceva mai jos” acest indice, dat fiind faptul că „actualul context nu este deloc unul favorabil”.
„Explicația personală pe care am găsit-o este că majoritatea celor care l-au completat sunt antreprenori și oarecum este în fișa postului unui antreprenor să fie optimist, să găsească soluții, chiar și să găsească oportunități în momentele de criză. E un moment în care se redefinesc relații economice, ceea ce poate să fie și un avantaj pentru Europa în acest context”, explică Rudi Vizental, la Profit.ro TV&Prima News Debate.
Serviciile și Energia sunt caracterizate de cel mai ridicat grad de optimist, în timp ce afacerile din Agricultură și Transport sunt mai rezervate.

De asemenea, companiile mari, cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro, sunt cele mai optimiste, iar diferența dintre ele și cele mici, cu o cifră de afaceri cuprinsă între 0,1 și 1 milion de euro, este de 3,7 puncte.
Cu un procent al încrederii față de investitori de 81%, managerii și antreprenorii resimt nevoia unui rol din ce în ce mai pronunțat al acestora în economie.
Astfel, 32% dintre manageri declară că ar avea nevoie de sprijin financiar din partea investitorilor, aceștia fiind percepuți ca parteneri valoroși pentru stabilitatea financiară a companiilor, dar și ca suport pentru dezvoltarea strategiilor de business, care să susțină navigarea prin provocările actuale și să ducă la scalarea afacerilor.
Managerii consideră că investitorii contribuie semnificativ la stabilitatea financiară a companiilor în care investesc, cu 72% din respondenți recunoscând această contribuție, mai relevă studiul CONFIDEX.
„În contextul actual, Europa este expusă să devină terenul de dumping al supraproducției din China. Și a ne gândi că putem să reacționăm la ceea ce urmează, la supra-oferta care vine din China, doar prin măsuri protecționiste, e o măsură reactivă și primitivă care nu va dura pe termen lung.

Și, din acest motiv, reacția trebuie să fie de investiții inteligente, investiții eficiente care creează valoare pe termen lung. Nu cele la care nu am o gândire și o strategie pe termen lung ca să creeze valoare. Investițiile făcute în perioada următoare trebuie să aibă în vedere creșterea competitivității. Și pot să fiu competitiv doar cu o combinație între sursele de finanțare în investițiile pe care reușesc să le fac.
Dacă toată investiția mi-e din propriul equity și nu reușesc să-l combin, fie cu o variantă de leverage capital atras sau capital nerambursabil, îmi va fi mult mai greu să devin competitiv pe termen lung. Iar acest cuvânt, pe care îl repet într-una - competitiv la nivel european -trebuie să fie motivația din spatele fiecarei investiții pe care o facem. A trecut vremea investițiilor confortabile, acum vor câștiga pe termen lung cei care construiesc ecosisteme întregi și cei care gândesc cum pot să maximizeze valoarea adăugată pe termen long”, spune Rudi Vizental.
CEO-ul Roca Investments afirmă și că, în contextul dificil actual, unele sectoare sunt mult mai afectate, iar diferența de cele mai multe ori o face „brand-ul, structura companiei și produsul companiei”.
Potrivit acestuia, anumite sectoare ar trebui chiar declarat strategice la nivel de țară și ar fi trebuit să existe un program de dezvoltare a acestora, dar care, „din păcate, nu există”.

Astfel, Rudi Vizental consideră că este nevoie de o schimbare de mentalitate în ceea ce privește investițiile, „fiindcă noi, tradițional, ne-am gândit la investițiile străine sau românești ca pe cineva care deschide o capacitate nouă de producție ca să asigure mult mai multe locuri de muncă”.
„Faptul că suntem într-o criză a disponibilului pentru angajați de peste 4-5 ani și aducem foarte mulți asiatici în România pentru a-i angaja, ne face să schimbăm această idee. România nu mai este o destinație pentru salarii mici, avantajul nostru competitiv nu mai este prin această diferență de salarii între Est și Vest și trebuie să fie într-o altă direcție.
Și investițiile devin cu atât mai importante cu cât ele vin să rezolve o problemă reală din economie. Iar problema reală din economie în România este această granularitate a companiilor. Sunt foarte multe companii mici și foarte mici. Studiul arată că indicele cel mai scăzut este la companiile mici, adică pe măsură ce scade nivelul companiei, scade și nivelul încrederii fiindcă efortul de a face față este tot mai greu”, mai spune acesta, adăugând că majoritatea fondurilor din afară au tichete de investiții mult mai mari și când vin să investească în România nu găsesc companii suficiente, fiindcă ele sunt prea mici pentru a fi pe radarul acestora.

Din acest motiv, este nevoie de o consolidare a acestor companii, de o creștere atât organică, cât și prin M&A, „pentru a deveni niște jucători redutabili, campioni regionali, nu doar naționali, ca să poată să devină competitivi la nivel nu doar local, ci și regional”.
„E o mare diferență între ceea ce se petrece în Vest și ceea ce se petrece în Est la nivelul zonei de private equity, dar și în ceea ce se petrece în Est, în țările dezvoltate, și ceea ce se petrece în România”, precizează Rudi Vizental, indicând oportunitățile oferite de PNRR, care vine și deblochează „o resursă de capital fără precedent pentru perioada următoare”.
„E important ca acest nivel să se mențină și să nu fie one-off și acest nivel se dea rezultate, nu doar să vorbim de investiții, ci și de rezultatul lor de valoare adăugată pe care acestea le generează, pe termen lung, nu doar oportunități pe termen scurt”, afirmă CEO-ul Roca Investment.

Investițiile cu adevărat valoroase, adaugă el, nu sunt în zonele comode, ci în zonele unde se tratează adevărate probleme din economie și unde se construiesc niște ecosisteme reale pe termen lung.
Studiul CONFIDEX mai arată și că 64% dintre manageri se așteaptă ca economia globală să se înrăutățească, dar 42% cred că situația propriei companii va rămâne stabilă, în timp ce 26% se așteapta la o îmbunătățire a situației propriilor companii.
„E un context greu, e un context dificil, pe care putem să îl depășim doar cu o strategie bună și cu investiții deștepte. Și investițiile de care avem acum nevoie nu sunt în special pe acelea de a crește capacitatea, de a lua încă o linie suplimentară față de ce am, ci de a pivota într-o direcție în care să pot să devin competitiv la nivel european, astfel încât să pot să fac față contextului actual.
Iar ca fondurile de investiții să se dezvolte local, e întrebarea cu oul și găina. Ce trebuie să fie prima dată? Prima dată trebuie sa fie contextul legislativ care să poată să ofere fondurilor de pensii oportunitatea de a investi în ele”, concluzionează Rudi Vizental.