Fondurile europene au devenit un principal motor de finanțare și de dezvoltare pentru economia românească, afirmă, la Profit.ro TV&Prima News Debate, Sorin Maxim, director general ADR Vest. Ceea ce trebuie înțeles însă este că și acest tip de finanțare va avea niște limite.
„Este clar că aceste fonduri europene nu vor fi finanțate cu sumele acestea foarte generoase la nesfârșit și asta e bine să înțelegem. Plus că se dorește o tranziție a tipului de finanțare din zona de grant, în primul rând prin creșterea cofinanțării în regiunile care ies din zona de coeziune și trec de 79% din media UE ca PIB, dar și ca tipologie de finanțare dinspre grant către tipuri de fonduri de capital de risc sau alte tipuri de investiții. Lucru cu care eu sunt foarte de acord și încurajez acest lucru”, spune acesta.
Impactul fondurilor dublate de o competență antreprenorială și de cunoașterea în piață a potențialului respectivului domeniu în care se investește, completează el, este mult mai mare decât o investiție în grant.
„În general finanțările în grant se uită la activitatea companiei, face o analiză financiară, un plan de afaceri care nu are o supervizare sau un ajutor specializat foarte consistent.
Din păcate, piața de consultanță în zona de fonduri europene nu e una reglementată. Eu personal mi-aș dori să fie reglementată și asta cred că face foarte multe deservicii multor companii care de bună credință accesează fondul prin diverși consultanți și atunci, mulți își supraestimează și potențialul și nevoile de investiții”, precizează Sorin Maxim, adăugând că, de multe ori, investițiile nu duc la o creștere a productivității sau la produse mai bune, ci practic compensează niște deficiențe care sunt de alt ordin și ajută firma să supraviețuiască.

„Ceea ce cred că nu este cel mai corect lucru și de aceea cred că e bine ca să transformăm aceste tipuri de investiții într-o zonă de fonduri de capital de risc, care dacă ne uităm totuși până la urmă nu sunt nici ele sub formă de credite. Tot granturi sunt, doar că ele au o componentă privată care are o mai mare credibilitate și o credibilitate în a ajunge la un rezultat”, completează directorul general al ADR Vest.
Productivitatea companiilor românești se situează la 46% comparativ cu media europeană, ceea ce reprezintă, potrivit acestuia, „o diferență enormă de potențial și de resurse care ar trebui valorificat”.
„Au început să vină multe fonduri să se uite la România ca la o piață proximă de extindere. Dar cred că cel mai important liant între toate este încrederea. Toate aceste relații se construiesc pe încredere”, mai spune acesta.
„Cred că mai este de lucrat și trebuie să fim mult mai riguroși. Și mai e un lucru pe care-l repet de câte ori am ocazia, din păcate și în limbajul comun vorbim de cheltuirea banilor europeni, nu de investirea banilor europeni. Aici deja trebuie în primul rând să educăm oamenii și reprezentanții companiilor că banii ăia trebuie investiți, ei trebuie să producă plus valoare la finalul proiectului, nu să fie cheltuiți, ca să scăpăm de bani. Cam asta este abordarea”, adaugă el.

Marele avantaj al ADR-urilor, mai spune Sorin Maxim, este că s-a reușit descentralizarea programele și agențiile au devenit ceea ce se numesc autorități de management.
„Eu de mult am insistat că atunci când faci o strategie e nevoie să aduci lângă ea resursele. Niciodată nu poți să știi dacă strategia e valabilă sau nu dacă n-ai pus resursele lângă strategie și la final faci o analiză. Dacă cineva gestionează banii și altul gestionează strategia, s-ar putea să nu ajungem la același rezultat. Tocmai de aceea am putut să facem aceste modificări în Programul Regional Vest și în celelalte programe regionale”, precizează acesta.
Din punct de vedere al contractării de fonduri europene, media la nivel național a ADR-urilor este undeva la 60%.
„Nu avem emoții pentru acest an financiar la niciuna dintre cele 8 agenții, dar chiar dacă fiecare are sumele alocate și sunt invers proporțional cu dezvoltarea, fiecare care are alte tipuri de investiții, mai ales în zona economică. Și cred că este bine că așa putem ști ceva ce merge sau nu merge, putem schimba unii de la alții și putem lua bune practici.
Evident, finanțăm foarte mult zona publică, în special zona urbană, dar zona privată eu cred că este foarte importantă. Ea trebuie să simtă că statul, prin aceste instituții cum suntem noi preia riscul în anumite momente și vine în întâmpinarea unor procese pe care ei nu le pot asuma”, mai spune acesta.

Companiile mici și mijlocii, continuă el, sunt cele mai afectate.
„Ele nu au departamente întregi de inovare, cercetare. Și atunci, statul trebuie să vină să pună la dispoziție niște ecosisteme în care să investească și să ofere întregul ecosistem de antreprenoriat dintr-o regiune.
Eu cred că această democratizare a accesului la tehnologie trebuie să fie rolul statului și, bineînțeles oferirea de expertiză, de competențe, sunt multe lucruri care se pot aduce ca plus valoare. Nu se va rezolva și nu există o soluție magică cu un buton”, precizează Sorin Maxim.