PROFIT NEWS TV - Tulpina Omicron, mai periculoasă decât Delta?

PROFIT NEWS TV - Tulpina Omicron, mai periculoasă decât Delta?
scris 2 dec 2021

Noua variantă a coronavirusului, Omicron, ridică tot mai multe îngrijorări cu privire la nivelul de transmisibilitate și efectele pe care ar putea să le provoace. Pe teritoriul țării nu a fost depistat încă niciun caz pozitiv cu varianta Omicron, însă trei persoane întoarse recent din Africa de Sud sunt suspectate ca ar putea fi purtătoare de noua tulpină. Cătălin Țucureanu, cercetător imunolog și virusolog la Institutul Cantacuzino, a explicat la PROFIT NEWS TV că, în momentul de față, nu se știe dacă tulpina Omicron este mai periculoasă decât Delta. 

Ce vor face autoritățile și care este planul strategic pentru salvarea vieții românilor în contextul pandemic actual sunt teme care vor fi anunțate la Videoconferința Profit Health.forum - Sistemul sanitar, între pandemie și criza economică. Unde este pacientul? Ediția a IX-a 

Videoconferința, organizată cu sprijinul Bristol Myers Squibb și Nordis Group, programată pentru 9 decembrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

DETALII AICI

„Datele sunt deocamdată preliminare. Cele mai multe cazuri sunt în Africa de Sud, care are un profil de vârste diferite, este o țară cu populație mai tânără. În general, evoluția spre cazuri mai severe se corelează destul de bine cu vârsta mai înaintată. De asemenea, noua tulpină a fost descoperită relativ recent (n. red. în România) și știm că evoluția severă se produce la o săptămână de la infecție, deci mai avem de așteptat până să putem spune dacă este mai severă sau mai puțin severă decât delta”, a explicat cercetătorul.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acestuia, precaut ar fi ca Omicron să fie considerată la fel de periculoasă ca și celelalte variante ale coronavirusului.

„Virusul nu trebuie să fie neapărat mai sever pentru a determina un număr mare de cazuri de spitalizare și de internare la ATI. Dacă este mai transmisibil poate face același lucru”, a mai precizat Cătălin Țucureanu.

PROFIT NEWS TV De Sărbători vom mânca un cozonac cu 30% mai scump decât anul trecut. Scumpiri în lanț, de la 1 ianuarie CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV De Sărbători vom mânca un cozonac cu 30% mai scump decât anul trecut. Scumpiri în lanț, de la 1 ianuarie

Capacitatea foarte mare de infecțiozitate și ușurința cu care se transmite Covid-19 reprezintă principalele motive pentru care pandemia încă nu s-a terminat. 

„Variantele virale noi au ajuns la o transmisibilitate similară cu cea a bolilor copilăriei, pentru care rata de vaccinare trebuie să fie foarte mare astfel încât să se evite răspândirea acestora în comunitate. Și momentan există încă un număr foarte mare de oameni susceptibili la nivel global, care nu au practic nicio protecție în fața acestui virus, așa că este normal să vedem tot mai multe cazuri în continuare”, explică cercetătorul. 

Vaccinarea, consideră acesta, este singura posibilitate de a reduce cât mai mult circulația virusului, pe lângă respectarea măsurilor de protecție. 

„E suficient să ne uităm la țări care au procente foarte mari de vaccinare. Deși au un număr mare de infecții, înregistrează puține cazuri grave, spitalizări, persoane la terapie intensivă și decese.”

PROFIT NEWS TV Mihnea Rădulescu, Business Unit Vodafone: Firmele din România nu înțeleg ce înseamnă digitalizarea. Trebuie explicate avantajele acestui proces CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Mihnea Rădulescu, Business Unit Vodafone: Firmele din România nu înțeleg ce înseamnă digitalizarea. Trebuie explicate avantajele acestui proces

Primele suspiciuni de Omicron au ajuns și în România. Aeronava Boeing 737 a companiei Tarom care a plecat în Africa de Sud pentru a repatria cetățenii români blocați în această țară, printre care s-au aflat membrii delegației echipei de rugby CSM Știința Baia Mare, a aterizat, marți, la Baza 90 de la Otopeni. În urma testelor efectuate, 3 persoane (2 la aeroportul din București și 1 la Baia Mare) au fost depistate ca fiind pozitive cu virusul SARS-CoV-2.

Ministerul Sănătății a anunțat că, în urma primelor teste făcute pe probele recoltate de la persoanele confirmate cu coronavirus după repatrierea din Africa de Sud, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.

"Procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina OMICRON se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. În urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2", a precizat Ministerul Sănătății.

Este vorba despre pacienții din Vaslui și Brașov.

Cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt  asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
omnicron cătălin țucureanu covid-19 delta vaccin covid