Lipsa forței de muncă se resimte în toate domeniile de activitate, fiind necesari peste un milion de angajați să acopere deficitul existent în piață, a spus, la PROFIT NEWS TV, Romulus Badea, Tax Partner Soter & Partners.
„Deficitul de personal este una dintre principalele probleme ale mediului de afaceri. Real, cred că necesarul este mai mare de un milion de persoane. Este, într-adevăr, o provocare să găsești oamenii. Românii preferă să plece în Vest, să se plimbe de la un angajator la altul sau nu mai muncesc pur și simplu”, precizează acesta.
El consideră că există două soluții pentru a acoperi deficitul de forță de muncă din România, prin automatizare și prin import de personal.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Importul de personal este dificil, este un proces care necesită planificare. Iar dificultatea nu vine din partea țărilor străine, ci din partea legislației noastre, a capacității autorităților noastre de a procesa acest volum ridicat.
Din păcate, alt viitor nu cred că avem pe termen scurt și mediu, decât să aducem muncitori din străinătate. Din cauza proceselor birocratice dificile, trebuie o foarte bună planificare, iar angajatorii trebuie să ia în calcul că nu pot să aducă muncitori imediat. Durează minim 4 luni, și asta într-un caz fericit. Să aduci muncitori din India, Nepal, Bangladesh poate să dureze și 10-11 luni. Deci, durează aproape un an de zile din clipa în care îi selectează și până când acei muncitori ajung în țară. Și atunci, trebuie o foarte bună planificare”, mai spune Romulus Badea, adăugând că digitalizarea procesului ar ajuta destul de mult în scurtarea duratei de avizare a muncitorilor străini.
„Teoretic se poate. Există și banii”, afirmă el.
Totodată, acesta consideră că, pentru angajatori, ar trebui ca procesul de recrutare al muncitorilor străini să fie facilitat.
„Să se ia în calcul și experiența lor în domeniu, numărul de oameni aduși și să primească un fel de scor. În funcție de acest scor, angajatorii care au performat mai bine să aibă niște proceduri mai ușoare. Cred că legislația ar trebui să prevadă niște garanții și pentru angajatorul român. De obicei, angajatorii aduc angajați pentru o perioadă de doi ani, însă, dacă străinul se hotărăște să plece, el poate să obțină un aviz de muncă de la un alt angajator care beneficiază de o procedură simplificată, ceea ce nu e corect față de angajatorul inițial. Și atunci, aici cred că legiuitorul ar trebui să găsească o cale de protecție atât a angajaților, cât și a angajatorului”, mai spune Romulus Badea.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: Pentru această iarnă trebuie să fim pregătiți și pentru cel mai negru scenariu„În plus, zonele industriale mari, zonele urbane, sunt niște poli care atrag forță de muncă. Orașele mici sunt cele care suferă cel mai tare. Spre exemplu, în România nu se mai găsesc oameni care să mulgă vaci. Am adus pentru o fermă mulgători de vaci. Nu mai există oameni dispuși să facă asta. E nevoie de operatori echipamente agricole, tractoriști. Nu există domeniu în care să nu fie nevoie de oameni. Toate industriile sunt afectate”, continuă el.