Stelian Muscalu, analist economic, are îndoieli în ceea ce privește promisiunile Guvernului cu privire la finalizarea bugetului de stat până la finalul anului, deși surse oficiale au declarat pentru Talk News, emisiune difuzată de PROFIT NEWS TV, că acesta ar urma să fie „pus pe masă” până pe 17 decembrie.
„Sunt promisiuni. Am avut promisiuni că o să avem autostrăzi. Acum, dacă e să facem o paralelă, probabil că o să avem mari surprize la final. Ce trebuie să știm este că de 30 de ani, atunci când s-a făcut bugetul, am avut un procent mare pentru investiții, cum îl avem pe acesta de 7%, și în final a fost cea mai facilă zonă din care politicienii au tăiat ca să ducă banii spre alte zone, evident la rectificări”, a declarat analistul la PROFIT NEWS TV.
În mod normal, Ministerul Finanțelor ar fi trebuit să înainteze bugetul de stat Guvernului până la finalul lunii septembrie, iar până la jumătatea lunii octombrie trebuia deja și aprobat, urmând ca până la sfârșitul anului să fie aprobat și în Parlament.
„Nu știu dacă vom avea bugetul până la finalul anului. Sunt sceptic, dar este posibil. Oricum se poate intra în următorul an fără să avem un buget. Deci am începe 2022 cu aceleași salarii, cheltuieli, nu s-ar modifica nimic până în momentul în care am avea aprobat noul buget, în care ar putea fi incluse toate aceste creșteri de pensii, salarii etc”, mai precizează Stelian Muscalu.
Despre inflația din România, care a atins cel mai mare nivel din ultimul deceniu, analistul economic susține că și în 2022 va continua să se mențină la cote ridicate. Iar deficitul bugetar la fel.
„În spatiul zonei euro lucrurile se vor calma. În general acolo economiile sunt echilibrate, consolidate, și când vor trece peste acest pas energetic, pentru că aici este problema, își va reveni toată povestea legată de inflație și de deficit. În România lucrurile vor sta diferit. La noi, pe lângă problemele care au apărut, avem niște probleme de structură în economie. Sunt niște chestiuni care ar fi trebuit să sufere niște modificări de-a lungul timpului. Și aici mă refer la energie. Inflația este adusă în toate statele europene de energie. Dacă noi ne-am fi făcut reformele pe care trebuia să le facem din 2010, astăzi nu am fi avut acest șoc inflaționist atât de mare. În spațiul UE este o chestiune care se va echilibra foarte posibil spre finalul lui 2022. În Romania, cu siguranță vom avea o problema foarte mare și în 2022 atât cu inflația, cât și cu deficitul”, explică Muscalu.
Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat a doua rectificarea bugetară din acest an, menținându-se ținta de deficit de 7,13% din PIB.