PROFIT NEWS TV Radu Magdin, analist politic: Există un grad foarte mare de rezistență asumată a Kremlinului la orice fel de pachet de sancțiuni. Rusia și-a făcut provizii

PROFIT NEWS TV Radu Magdin, analist politic: Există un grad foarte mare de rezistență asumată a Kremlinului la orice fel de pachet de sancțiuni. Rusia și-a făcut provizii
scris 25 mai 2022

Analistul politic Radu Magdin susține că Rusia și-a luat măsuri din timp și a anticipat pachetele de sancțiuni care aveau să urmeze invaziei în Ucraina. Astfel că, momentan, Kremlinul poate să reziste, sprijinit și de alte state, care se opun din diferite considerente sancțiunilor impuse Rusiei de către UE.

„Există un grad foarte mare de rezistență asumată a Kremlinului la orice fel de pachet de sancțiuni, indiferent de cât de ridicat ar fi. Rusia și-a făcut deja provizii, pentru mai multe industrii. Indiferent că vorbim de industria energetică sau de zona agricolă globală, au fost o serie de pași luați ca anticipare de Rusia”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Radu Magdin.

Urmărește-ne și pe Google News

De altfel, continuă acesta, din toamna anului trecut Rusia dădea semne că încearcă să ridice prețurile pe piață și să strângă bani pentru ca, la un moment dat, să aibă „niște provizii pentru ceva”. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Și iată că, în momentul de față, Rusia trăiește din aceste provizii. Cât vor rezista cu acele provizii, cine îi va ajuta să spargă sancțiunile? Eu cred că că ei speră oarecum ca măcar o parte din sancțiuni să fie deblocate pe zona agricolă. Pe principiul: Ce alegeți? Foamete globală sau ne permiteți să vindem o parte din produsele noastre agricole mai departe. Și oricum tot timpul se vor găsi state intermediare care, fie din nevoi interne, fie de dragul parteneriatului cu Rusia, îi vor ajuta să reziste în perioada imediat următoare”, mai spune analistul politic.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA

El adaugă că mizele războiului din Ucraina depășesc regiunea UE și afectează întreaga economie globală, acesta fiind și principalul subiect de discuție pe agenda Formului Economic Mondial, care s-a întrunit ieri pentru prima dată în ultimii doi ani, la Davos, Elveția.

„S-a discutat la Davos despre cum gestionăm acest cumul de crize, pentru că nu am ieșit cu adevărat nici din criza Covid, dimpotrivă, vedem tot felul de știri, inclusiv de potențiali alți viruși, avem o criză economică, care este exacerbată de războiul din Ucraina, avem o criză energetică globală și o posibilă criză alimentară. Iar acest cumul de crize poate fi gestionat și Ucraina este parte a soluției pentru o parte din aceste crize, inclusiv pe o potențială criză alimentară globală, dar are nevoie de ajutor logistic în acest sens”, precizează Radu Magdin.

Despre cât de aproape suntem de o criză alimentară, acesta susține că pentru o perioadă s-au găsit soluții intermediare pentru a acoperi deficitul de cereale de pe piață creat de războiului din Ucraina, care, înainte de invazie, era al patrulea exportator mondial de porumb și pe cale să devină al treilea exportator de grâu.

PROFIT NEWS TV Ministrul Agriculturii: Trebuie să accelerăm investițiile în sistemele de irigații. Până la finalul anului vom mai pune în funcțiune încă 20 de astfel de sisteme CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Agriculturii: Trebuie să accelerăm investițiile în sistemele de irigații. Până la finalul anului vom mai pune în funcțiune încă 20 de astfel de sisteme

India, al doilea mare producător de grâu din lume, a fost o soluție intermediară, însă țara a anunțat recent că va opri exporturile de cereale pentru a-și asigura "securitatea alimentară" după o scădere a producției din cauza căldurii extreme și o creștere a prețurilor ca urmare a războiului din Ucraina, care complică aprovizionarea pe piața mondială.

„Recesiunea este deja o realitate peste tot în zona UE-NATO. Posibil o realitate mai îngrozitoare în afara zonei noastre. Deci, se acumulează numărul de crize, vor exista cu siguranță motive de tensiuni sociale, dacă nu la noi în țară sau în zona UE, să ne așteptăm la multiple crize în regiunea MENA, unde este posibil să vedem un val de migrație, posibile răsturnări de guverne la un moment dat în anumite state cu un risc mai mare de instabilitate. Deci, să ne pregătim pentru un an al turbulenței”, atrage atenția analistul politic.

Pentru România, tot acest context poate reprezenta o perioadă de oportunitate, consideră el. 

„Lumea se uită la hartă. Alături de Polonia, suntem țările UE-NATO cele mai vizibile pe această hartă. Avem nevoie și este fundamental să luăm decizii. Putem să spunem da la anumite investiții, putem să spunem nu, dar nu mai putem spune poate sau să lăsăm lucrurile fără răspuns.Nu mai este loc pentru clișee”, subliniază Radu Magdin. 

viewscnt
Afla mai multe despre
summit davos 2022
criza alimentara
criza energetica
radu magdin
sanctiuni rusia
razboi rusia-ucraina
export cereale