Impozitul progresiv este considerat în continuare o opțiune, a transmis ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la PROFIT NEWS TV.
„Este o opțiune. Toată țările din Europa, dacă ne uităm care sunt rezultatele impozitului progresiv, o să facem dezbateri publice, să înțeleagă chiar și cei care se uită în cota unică. Au fost momente sau elemente în România când a fost necesară bună și utilă cota unică”, a spus ministrul.
“Regimul fiscal are punctele sale de potențial și punctele sale de inflexiune, în sensul în care regimul fiscal nu mai este util într-o anumită abordare și trebuie schimbată abordarea pentru că economia se comportă altfel. Ori, în toată Europa, care se conduce pe economie socială de piață, adică are sistemul de redistribuire a veniturilor la bază și sistemul de solidaritate în cadrul fiscal, asta este o chestiune de uniune fiscală pentru cei care n-au înțeles cum se comportă zona euro”, a adăugat acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Industria de vin – România, văzută în continuare ca o piață de entry level. Ciprian Roșca, Director Comercial Cramele Recaș: Din păcate, implicarea statului este minimă„Vrem să identificăm o modalitate prin care taxarea în România sau așezarea sarcinii fiscale să fie una echitabilă pentru toți, una care să nu se ducă în etatismul unor cote care nu fac decât să anihileze ceea ce înseamnă clasa de mijloc. Scopul taxării să știți că nu este doar cel al strângerii de venituri la bugetul de stat, este de stimulare a economiei și de creare a clasei mijlocii. Asta este de când este lumea. De aceea am ajuns în situația în care România este una dintre țările în care avem bogați și săraci și clasă de mijloc mai deloc”, a mai afirmat ministrul Finanțelor.
El s-a referit și la facilitățile fiscale de care beneficiază astăzi angajații din IT și construcții.
„Nu considerăm că la acest moment facilitățile din construcții trebuie eliminate. Sunt însă unele facilități care vor fi adaptate și ajustate. Ar trebui ca valoarea adăugată rezultată din IT să fie valorificată din România în străinătate sau din România în România și nu doar să fim forță de muncă pentru ceea ce înseamnă companiile IT din afară. Aici ar trebui o ajustare. Nu înseamnă eliminarea facilității, ci o ajustare”, a mai spus Câciu.