Pachetul de măsuri de sprijinire a companiilor pentru a lansa sau a continua planurile de investiții și PNRR au drept scop creșterea nivelului de trai al populației, a spus, la PROFIT NEWS TV, Florin Spătaru, Ministrul Economiei. Efectele măsurilor se vor vedea însă în următorii ani.
„Pachetul de măsuri de sprijinire a companiilor pentru a demara sau a continua planurile de investiții și PNRR sunt măsuri care practic trebuie să crească nivelul de trai al populației. Prin asigurarea locurilor de muncă, prin retehnologizare, printr-un grad de competitivitate mai mare al economiei românești vom reuși să aducem societatea românească la un alt nivel. Efectele unor astfel de măsuri se vor vedea în anii următori”, susține ministrul Economiei.
El adaugă că trebuie să se țină cont și de faptul că, prin bugetul de stat pe 2022, „avem cel mai înalt nivel al investițiilor publice care urmează să fie realizate”.
„Tocmai de aceea ne uităm foarte atent ca bugetul și acest pachet investițional să poată fi realizat și să nu ne trezim în situația în care anumite cheltuieli suplimentare să ducă cumva la diminuarea acelui pachet de investiții”, mai spune Florin Spătaru.
O parte din investiții vor merge și către industria de apărare, pentru a crește profitabilitatea companiilor din domeniu.
„Circa 200 de milioane de lei plus banii necheltuiți din anii anteriori sunt alocați industriei de apărare, care de asemenea duce la retehnologizare, competitivitate, accesarea unor piețe sau accesarea acelui fond de 2,5% din PIB pentru Ministerul Apărării. Bineînțeles că aceste investiții se vor regăsi anii viitori în competitivitate și, de asemenea, în pachetele salariale”, afirmă ministrul.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoareCompaniile sunt Uzina Mecanică București, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Automecanică Moreni, Metrom, Tohan, Fabrica de Pulberi Făgăraș, Pirochim Victoria, Uzina Mecanică Sadu, Carfil și Fabrica de Arme Cugir.
„Este vorba de 107 milioane de lei. Această sumă se referă la obligații fiscale aferente contractelor militare, și cred că este o măsură absolut necesară. Practic aceste contracte au fost realizate cu pierderi pentru companiile din industria de apărare. Este un pas necesar pe care trebuie să-l facem, dar nu este singurul. Acest complex de măsuri va duce la realizarea unei industrii românești de apărare, care să fie competitivă, care să fie adaptată la noile condiții economice și care, de asemenea, să poată să livreze atât pe piața internă, cât și pe piața internațională”, mai spune ministrul economiei, adăugând că, în 3-4 ani, marea majoritate a companiilor din industria de apărare ar putea deveni profitabile.