Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, proprietarul fondului de investiții Fribourg Capital și fondator al retailerului online Elefant.ro a explicat, la PROFIT NEWS TV, situația din Kazahstan, unde mai multe proteste violente, care s-au soldat inclusiv cu decese, au izbucnit săptămâna trecută.
„Pentru populația Kazahstanului contează nemulțumirile economice. Este o mare discrepanță între cei bogați și cei săraci într-o țară care are atâtea resurse naturale, care are un export masiv de resurse energetice și resurse naturale. O mare parte a populației este la un nivel foarte scăzut de trai și de consum. Aceste revendicări economice sunt absolut legitime. Eu nu m-aș hazarda să consider că aceste cerințe economice a unei părți considerabile ale populației s-au transformat în revendicări politice. Este o păruială între elitele care au profitat de aceste nemulțumiri economice”, a spus Ion Sturza.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Cristian Erbașu anunță - scumpiri cu 20% la materialele de construcții produse în România de la 1 ianuarie„La un moment dat, când prețurile la țiței și gaze erau mari, PIB-ul Kazahstanului a fost mai mare decât PIB-ul României. În plus, e o mare provocare pentru ei întreținerea unei infrastructuri adecvate la o populație de doar 19 milioane de locuitori”, adaugă fostul premier al Republicii Moldova.
De altfel, Kazahstanul a fost mereu o țară curtată de marile puteri, la rândul ei situându-se între China și Rusia.
„Deci vă dați seama ce mare provocare, pentru că și unii și alții s-au uitat cu multă gelozie la acest teritoriu. Politica Kazahstanului după independență a fost mai degrabă una pro occidentală, elita a fost educată în occident, marile investiții în petrol și gaze sunt făcute de companii din occident. E o problema destul de serioasă acum în rebalansarea țării”, mai spune Ion Sturza.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Piața muncii - Bogdan Badea, CEO eJobs: Este o bătălie foarte mare pe oameni, se fură de la o companie la alta. Principalul pericol în 2022Scumpirea energiei electrice și a gazelor a declanșat protestele violente din Kazahstan, care au dus la peste 160 de decese, deși majoritatea prețurilor la resursele energetice sunt subvenționate masiv de către stat și sunt ținute sub un anumit control.
„Aceasta a fost scânteia, care a degenerat în acele mișcări de stradă violente, și care au dus la un fapt chiar fatal pentru Kazahstan. Venirea trupelor străine, în special a celor rusești, poate să schimbe foarte mult starea de spirit a cetățenilor, care sunt niște oameni extrem de independenți, mândri și care au făcut tot posibilul să se rupă de dependența de Federația Rusă”, continuă Ion Sturza.
El atrage atenția și asupra faptului că Kazahstan are cel puțin numeric și tehnic o instituție militară foarte puternică, sute de mii de angajați în domeniu, iar odată cu izbucnirea protestelor această mare forță militară a dispărut instantaneu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Blocarea PUZ-urilor începe să se resimtă și pe piața de birouri. Andrei Ianculescu, Cushman & Wakefield Echinox: Nu știu dacă la anul, dar cel puțin în 2023-2024 poate deveni o problemă!„Ei au această provocare permanentă, nu atât pe plan intern, cât pe plan extern, dar și mișcări de proteste. În anumite zone a crescut numărul de islamiști, tineretul a fost radicalizat. Misterul pentru mulți este cum această forță a dispărut instantaneu, nu a fost capabilă să protejeze niște instituții ale statului. Acum are loc un proces destul de complicat de analiză, ce s-a întâmplat și cum de aceste forțe care erau capabile să apere 10 Kazahstanuri nu au putut să facă față unor derapări a acestui protest, la început pașnic și legitim”, subliniază fostul premier.