PROFIT NEWS TV Investiții în derulare de sute de milioane de euro în Brașov și Mamaia, Olimp vine puternic din urmă și se aproape de faima de odinioară, când era chiar mai bine cotată decât Mamaia. Prețurile vor continua să crească, la fel și randamentele

PROFIT NEWS TV Investiții în derulare de sute de milioane de euro în Brașov și Mamaia, Olimp vine puternic din urmă și se aproape de faima de odinioară, când era chiar mai bine cotată decât Mamaia. Prețurile vor continua să crească, la fel și randamentele
scris 11 feb 2022

Pulsul imobiliar continuă să bată cu putere în perimetrul investițiilor rezidențiale destinate exclusiv exploatării turistice, dezvoltatorii având în derulare investiții de sute de milioane de euro, în Brașov și Mamaia, în mii de locuințe care urmează să fie finalizate până în 2024. Stațiunea Olimp se aproape de faima de odinioară, când era chiar mai bine cotată decât Mamaia. Prețurile și randamentele continuă să crească și în 2022. 

Caracterizat de o cerere puternică și un apetit ridicat al investitorilor, anul 2021 a fost cel mai bun an din istoria pieței rezidențiale locale, cu niveluri record de unități rezidențiale vândute și livrări de locuințe la nivel național. Peste 48% mai multe locuințe au fost tranzacționate la nivel național în 2021 față de anul precedent.

Urmărește-ne și pe Google News

Rezultate record au înregistrat și centrele regionale ale țării, Timișoara devenind în premieră cea mai mare piață rezidențială regională din România, cu excepția regiunii București – Ilfov, devansând Cluj – Napoca atât din punct de vedere al numărului de proiecte rezidențiale aflate în dezvoltare și al livrărilor, cât și din punct de vedere al numărului de tranzacții încheiate.

PROFIT NEWS TV Ministrul Antreprenoriatului și Turismului anunță: Se închide schema de ajutor pentru HORECA. Ce se întâmplă cu plaja extinsă de la Mamaia CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Antreprenoriatului și Turismului anunță: Se închide schema de ajutor pentru HORECA. Ce se întâmplă cu plaja extinsă de la Mamaia

Piețele rezidențiale regionale din Brașov și Constanța vin și ele puternic din urmă, dezvoltarea macroeconomică a celor două orașe, majorarea cererii locale dar și potențialul investițional, în special în regiunea Năvodari – Mamaia, fiind principalele motoare de creștere în aceste regiuni, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN.

„Constanța a fost cea mai frumoasă surpriză. Tranzacțiile au evoluat acolo cu 108% în 2021 față de 2020. Constanța a crescut datorită a două direcții. Prima directie care a sustinut foarte bine Constanța ca centru regional este Mamaia. Avântul din ultimul deceniu al zonei Mamaia-Năvodari a constat în livrarea a peste 12.000 de locuințe în proiecte care în principiu vizează investitorii.

Cea de-a două direcție este aceea că în ultimii 2-3 ani am văzut dezvoltare de noi proiecte inclusiv în oraș destinate constănțenilor, proiecte cu facilități care vin să susțină lipsa locuințelor noi. Sunt proiecte cu peste 200-300 de unități, unele ajung chiar la 700 de unități”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Maria Andrei, vicepreședinte SVN România. 

Peste 5.000 de locuințe sunt în dezvoltare în Mamaia și Brașov, exclusiv destinate achiziționării și închirierii către turiști, care cumulează investiții de peste 500 de milioane de euro. Mamaia însă depășește cu mult Brașovul în ceea ce privește numărul de unități aflate în construcție.

PROFIT NEWS TV Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, explică situația din Kazahstan: Este o păruială între elitele care au profitat de aceste nemulțumiri economice CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, explică situația din Kazahstan: Este o păruială între elitele care au profitat de aceste nemulțumiri economice

„Contextul pandemic pe care l-am traversat în ultimii doi ani a creat oportunitatea atât a litoralului autohton, cât si a zonei montane de a se dezvolta, de a atrage mult mai mulți turiști decât în trecut, aceștia fiind limitați de regulile de circulație internațională, ceea ce a condus și la o creștere a tranzacțiilor, a vânzărilor”, explică Maria Andrei.

PROFIT NEWS TV Investiții în derulare de sute de milioane de euro în Brașov și Mamaia, Olimp vine puternic din urmă și se aproape de faima de odinioară, când era chiar mai bine cotată decât Mamaia. Prețurile vor continua să crească, la fel și randamentele

În ceea ce privește achizițiile de apartamente pentru investiții, se pare că Brașovul este mult mai atractiv decât Mamaia, având în vedere că, la munte, se pot obține randamente pe o perioadă de 8-9 luni, în timp ce pe litoral sezonul durează maximum 4-5 luni, ceea ce înseamnă și mai puțini bani pentru investitori. 

„Atât marea, cât și muntele atrag clienți din țară, care indiferent de domeniul de activitate sunt în continuare axați pe investițile imobiliare, acestea fiind în prezent și cele mai accesibile pentru orice român, dar și cele mai rentabile, dacă e să comparăm cu dobânzile pe care le oferă de exemplu băncile”, mai spune vicepreședintele SVN. 

PROFIT NEWS TV Românii riscă să nu mai aibă acces gratuit la anumite servicii medicale. Cristian Hotoboc, PALMED: Pacienții vor fi nevoiți să plătească cu totul contravaloarea unor investigații și consultații CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Românii riscă să nu mai aibă acces gratuit la anumite servicii medicale. Cristian Hotoboc, PALMED: Pacienții vor fi nevoiți să plătească cu totul contravaloarea unor investigații și consultații

Pe lângă Mamaia, stațiunea Olimp crește și ea vertiginos, cu mii de unități în dezvoltare sau în curs de autorizare.

„Proiectele din Olimp o să aibă în capacități spații comerciale, restaurante, locuri de joacă pentru copii, SPA-uri, magazine de renume. E nevoie de așa ceva în România. Și credem că Olimp o să renască. La fel cum era în trecut, chiar mai bine cotată decât Mamaia, credem că o să revină în topul acesta”, subliniază Maria Andrei.

Atât în ceea ce privește Brașovul, cât și în Mamaia, prețurile vor continua trendul ascendent, înregistrând creșteri chiar și cu două cifre.

„Brașov cu siguranță o să aibă o creștere de două cifre. Credem că o să aibă o creștere spectaculoasă și raportat la preț și la numărul de tranzacții. În Mamaia-Olimp și acolo ne vom apropia de creșteri cu două cifre. Interesul există”, mai adaugă aceasta.

PROFIT NEWS TV Schimbări în turismul românesc: Sejururi mai scurte, serviciile all-inclusive prind avânt, apartamentele de închiriat neclasificate au proliferat CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Schimbări în turismul românesc: Sejururi mai scurte, serviciile all-inclusive prind avânt, apartamentele de închiriat neclasificate au proliferat

Prețul mediu solicitat, la început de an, pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național se situează la 1.593 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 2,7% față de luna anterioară (când ajungea la 1.551 de euro pe metru pătrat util). În perioada analizată, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, capitala Transilvaniei fiind urmată, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul s-a situat pe ultimul loc în clasamentul creșterilor de preț.

De asemenea și randamentele la proprietățile imobiliare rezidențiale pot depăși 10%, în funcție însă de momentul achiziționării.

„Dacă ne raportăm la o achiziție într-un stadiu incipient al proiectului, la lansare sau sunt cazuri în care se vând în perioada de pre-autorizare, atunci într-adevăr ne putem uita la Brașov la randamente de peste 15%, iar pe zona de litoral undeva la 10-12%. Dacă achziția se face spre finalizarea proiectului, atunci randamentele pot să scadă spre un 6-7% pe litoral și un 8-9% pe zona de munte”, explică Maria Andrei, care estimează că și 2022 va fi un an la fel de bun pentru piața rezidențială locală.

viewscnt
Afla mai multe despre
piața rezidențială 2021
svn românia
piața rezidențiala constanta
piața rezidentiala mamaia
piața rezidentiala olimp
piața rezidentiala brașov
randamente piața rezidentiala
prețuri apartamente
maria andrei