PROFIT NEWS TV Florin Dănescu, Președinte Executiv al ARB: Evoluția industriei bancare din ultimii doi ani a fost, de fapt, pregătită cu mulți ani în urmă

PROFIT NEWS TV Florin Dănescu, Președinte Executiv al ARB: Evoluția industriei bancare din ultimii doi ani a fost, de fapt, pregătită cu mulți ani în urmă
scris 6 mai 2022

Florin Dănescu, Președinte Executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), spune că performanțele înregistrate de sistemul bancar din România în ultimii doi ani se datorează unor măsuri pe care băncile le-au luat de-a lungul anilor și care le-a ajutat să rămână reziliente chiar și într-o perioadă de criză. 

„Evoluția industriei bancare din ultimii doi ani a fost, de fapt, pregătită cu mulți ani în urmă, cu indicatori de stabilitate, de lichiditate, de solvabilitate foarte buni. Lichiditatea generală a industriei bancare românești este undeva la 240%, față de 170%, cât este la nivel european. 
Urmărește-ne și pe Google News

Economisirea este supraunitară față de creditare, avem mai multă economisire în România decât creditare. Și ăsta e un semn extrem de bun. Iar creditarea a crescut și ea în ritmuri mai mari decât în trecut. Ăsta iarăși e un semn extrem de bun”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Florin Dănescu, adăugând că dezirabil pentru o economie este ca nivelul de economisire să fie întotdeauna mai mare decât nivelul de creditare. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Însă, creditarea în România pentru populație și companii este încă la un nivel foarte mic raportat la PIB, de doar 26%, comparativ cu media europeană care ajunge la circa 85%. 

PROFIT NEWS TV Ministrul Economiei, despre noua taxă, anunțată în premieră de Profit.ro: Nu are cum să fie obligatorie! CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Economiei, despre noua taxă, anunțată în premieră de Profit.ro: Nu are cum să fie obligatorie!

„Am traversat ca și economie foarte multe crize în ultimii 30 de ani și n-am reușit să luam măsurile structurale necesare. Cred că este cazul să începem să acționăm acolo unde e dificil de acționat, să luăm decizii structurale în economie, care să ne aducă în situația în care atunci când apar crize, trebuie să dezvoltăm mai departe economia, nu să ne limităm la ce se întâmplă de fiecare dată pe termen scurt. Trăim într-o lume în care crizele devin tot mai dese, tot mai neașteptate”, mai spune președintele Asociației Române a Băncilor.

Potrivit acestuia, industria bancară este pregătită să susțină o economia românească pe termen lung. 

„Avem indicatori foarte buni doar că trebuie să îi folosim în volum mai mare, adică pe mai multe credite date economiei românești, care necesită finanțare pentru a ajunge economia globală din urmă Un indicator important este incluziunea financiară. Românii care dețin conturi bancare cifrează la 66%, pe când în Europa acest procent e la 95%”, precizează acesta.

Finanțarea, continuă el, este resursa principală a dezvoltării economiei și trebuie să crească în România la nivelul celorlalte țări mai dezvoltate din regiune. 

viewscnt
Afla mai multe despre
florin daescu
asociatia romana a bancilor
industria bancara din romania
indicatori bancari
evolutie sistem bancar