Sute de milioane de euro sunt necesare pentru a rezolva problema lipsei de irigații din România, dar și forță de muncă, pe care țara nu o are. Și, chiar dacă se găsesc soluții pentru a construi o infrastructură adecvată de irigații, Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), susține că va fi greu de realizat ceva în acest an. Sunt însă șanse mari, dacă există bani și resursă umană, să se rezolve problema irigațiilor în sudul țării, în maximum doi ani.
„Este foarte greu să se remedieze problema irigațiilor atât de repede. Sunt discuții care dau posibilitatea fermierilor mari să aibă instalații proprii de irigații și energie electrică, să fie subvenționate, adică să se plătească un cost mai redus pe energia electrică. Dar este greu de discutat în condițiile în care avem canale necurățate de zeci de ani de zile. Iar în PNRR nici măcar nu s-a pus problema nici a agriculturii și nici a irigațiilor”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Dragoș Frumosu.
Au existat însă proiecte privind strategia pentru irigații în România, care au fost eliminate din PNRR la cererea Comisiei Europene, pe motiv că autoritățile centrale nu au putut furniza dovezi că acestea nu afectează mediul înconjurător.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Poate era bine dacă ar fi fost finanțate fermele mari să construiască niște puțuri de mare adâncime, evident cu niște aprobări foarte rapide, pentru că știm că lucrurile astea se aprobă foarte greu, cu împrumuturi către fermieri, bani pe care să îi dea înapoi fără dobândă din bugetul Ministerului Agriculturii. Este posibil să se fi găsit soluții, dar greu de realizat în acest an”, mai spune acesta.
El adaugă că, pentru realizarea unui sistem de irigații, sunt necesare sute de milioane de euro, iar ca timp „este greu de crezut că se poate realiza într-un an”.
„Dacă ar exista forță de muncă și bani, eu cred că problema irigațiilor în sudul țării s-ar rezolva în maxim doi ani. Trebuie însă un program de dezvoltare al agriculturii pe termen mediu și lung, cu termene de soluționare, cu sume care să conducă la realizarea acestor măsuri, cu însușirea acestui program pentru agricultură de Parlamentul României și, indiferent de culoarea politică din care este alcătuit Parlamentul, să nu se modifice decât în bine eventual”, precizează Dragoș Frumosu.
Fără astfel de măsuri, continuă el, în agricultură nu se poate face nimic durabil.
„Nu avem nicio șansă fără să facem asociații, ferme mari. România este fărâmițată în sute de ferme mici, ori lucrul ăsta trebuie rezolvat și soluționat prin încurajare, prin anumite forme de sprijin, astfel încât pe fermierii mici să-i aduci să se asocieze”, atrage atenția președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară.