Constantin Sebeșanu, CEO-ul dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor, spune, la PROFIT NEWS TV, că doi ani de blocări ale PUZ-urilor din Capitală vor duce la un gol imens în oferta din piață în următorii patru ani. Practic, continuă el, decizia Primăriei Municipiului București de blocare a PUZ-urilor va produce o debalansare nenaturală și artificială a raportului între cerere și ofertă, ceea ce va determina o creștere a prețurilor atât la proprietățile imobiliare, cât și la chirii.
„Nu pot să găsesc nicio logică în această decizie. Se construiește oricum foarte greu, dar să blochezi construcțiile fără motive sau pe niște percepte care nu sunt valabile, precum că cineva a făcut ceva ilegal și astfel să blochezi toata piața mi se pare lipsit de logică. Este efectiv un mijloc de îndârjire a unor oameni, de a bloca și de a face rău în loc să ne așezăm împreună la masă și să încercăm să facem lucruri pozitive și să ridicăm acest oraș”, spune acesta.
El atenționează administrațiile că nu blochează doar dezvoltatorii, ci dezvoltarea României.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Noi suntem o industrie care aduce aproape 18% din PIB. E cea mai mare industrie din țară. Dacă această industrie nu se dezvoltă, toată lumea suferă. E un efect în bumerang care vine asupra întregii economii, asupra dezvoltării orașului și asupra tuturor cetățenilor.
Doi ani de blocări de PUZ-uri produc în următorii 4 ani un gol imens în oferta din piață. Este o debalansare nenaturală și artificială a raportului între cerere și ofertă. Asta va produce o creștere de prețuri, oferta va rămâne foarte mică, în timp ce cererea este foarte mare în București”, precizează Sebeșanu.
CEO-ul Impact afirmă că procesul de autorizare și avizare ar trebui deblocat cât mai repede.
„E un proces foarte greu oricum. Teoretic, dacă începi azi un proiect poți să-l autorizezi probabil în 5 ani. Iar acum, cu blocajul PUZ-urilor, În 7-8 ani. Deci, asta înseamnă că noi 8 ani de acum încolo nu mai trebuie să construim până când administrația își face un plan tabula rasa.
80% din timp îl cheltuim pe acțiuni care nu ne aduc valoare adăugată și nu ne facem obiectul de activitate. Eforturile se canalizează în partea birocratică, de obținere de avize, autorizații. Suntem atacați permanent la fiecare document pe care îl obținem de anumite ONG-uri. Pierdem foarte multă energie”, mai spune acesta.