Întreaga piață de IT resimte lipsa specialiștilor din domeniu, majoritatea companiilor alegând să-și externalizeze serviciile de software către firme consacrate. Conflictul de la graniță va accentua lipsa de experți IT.
„Cererea este mai mare decât numărul de absolvenți care se pregătesc și rămân în țară, mai ales că, la noi, a fost o creștere destul de mare în zona aceasta de outsourcing, chiar și de offshore. Exporturile de servicii de IT din România sunt pe locul 2 în exporturile de produse ale țării. Și mai ales cu ce se întâmplă acum în Ucraina, probabil că o sa fie mai multe companii care se vor reorienta către români pentru a-și externaliza serviciile”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Adrian Bodomoiu, Director General Wizrom Software, adăugând că principala amenințare pentru piața de IT este migrația forței de muncă și a lipsei de specialiști în domeniu.
„Degeaba sunt proiecte dacă nu ai cu cine să le faci”, atrage atenția acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Piața locală de IT a crescut de trei ori mai mult decât întreaga economie a României în ultimii cinci ani, mai ales odată cu izbucnirea pandemiei.
„Digitalizarea a potențat mult mai mult apetitul companiilor de a investi în soluții software, însă, pe lângă digitalizare, există o tendință de externalizare a serviciilor software către firme consacrate și cu expertiză în domeniul acesta, mai ales că în ultimul timp companiile s-au concentrat mai mult pe activitatea lor de bază și atunci procesele adiacente au preferat să le externalizeze. În plus, este și destul de complicat în ultima perioadă de găsit, de atras și de reținut specialiști în IT”, mai spune Adrian Bodomoiu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Bogdan Iliescu, CEO BankSpot: Urmează să demarăm negocierile cu Banca Transilvania. Vrem să ne extindem serviciile și în domeniul imobiliar și cel al brokerajuluiEl consideră însă că este o revenire a pieței, în special, în ceea ce privește adopția de soluții complete.
„Dacă în perioada 2019-2021 majoritatea companiilor au căutat să-și consolideze soluțiile pe care le aveau deja și au stat oarecum în expectativă să semneze un contract pentru a adopta o soluție nouă, în primul trimestru al anului chiar am văzut o revigorare în luarea deciziilor de a face o schimbare”, afirmă acesta.