Lipsa forței de muncă din România a deschis calea pentru muncitorii asiatici. Circa 30.000 de muncitori din diferite zone ale Asiei, dar și din Africa vor veni în România până la finalul primului semestru din acest an.
„Noi aducem muncitori din Asia, majoritatea provenind din Filipine, Indonezia, Sri Lanka și Nepal, dar avem și surse precum Africa”, spune, la PROFIT NEWS TV, Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work From Asia, una dintre companiile cu cea mai mare experiență pe piața serviciilor de recrutare a personalului asiatic din România, activă pe piață din 2010.
Potrivit acestuia, procesul de acordare a vizelor de către statul român pentru muncitorii străini durează în mod normal circa 4 luni, perioadă care a crescut însă acum la 6 luni, pe fondul crizei sanitare și al lipsei de personal din instituțiile publice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Recent, compania a transmis și primele estimări pentru acest an. Este astfel indicat că România va primi 100.000 de noi angajați din alte țări pe tot parcusul anului 2022.
„Avem nevoie urgent de muncitori în construcții, producție și HoReCa. Astăzi se caută muncitori în toate domeniile. Circa 30.000 de muncitori vom mai recruta până la finalul primului semestru din 2022”, anunță Yosef Gavriel Peisakh, adăugând că 90% dintre muncitorii străini recrutați prin firma sa își termină contractul și susținând că aceștia" sunt mult mai harnici decât românii".
„Străinii vin de nevoie, iar angajatorii sunt mulțumiți, pentru că în momentul de față se pot baza pe ei mai mult decât pe muncitorii localnici din România”, susține acesta.
CITEȘTE ȘI Germania adună bani și locuri de muncă din legalizarea canabisuluiEl semnalează și fenomenul vizelor de lucru aflate la vânzare în mediul online, la mare căutare, de altfel, de muncitorii străini interesați în principal doar de tranzitarea României.
„Este un fenomen care se amplifică din ce în ce mai mult. Se poate vedea pe rețelele de socializare cum asiaticii caută o portiță de intrare în Europa. Fac asta pentru că vor să ajungă în Occident, unde pe moment nu au job-uri active. Și atunci aplică în România în speranța că pot să traverseze pe calea terestră către Germania, Spania sau Portugalia. Este ilegal acest lucru. Deportarea este următorul pas pentru așa ceva”, atenționează managerul Work From Asia.
Compania a transmis recent că va încheia 2021 cu o creștere a veniturilor de 15%, comparativ cu 2020.
,,Am înregistrat o creștere de 15 % față de anul precedent, iar din solicitările primite observăm clar o diversificare a categoriilor de servicii pentru care am importat personal străin. Dacă înainte era vorba despre niște domenii standard, cum ar fi construcțiile, agricultura, HoReCa și segmentul domestic, reprectiv tot ce presupune recrutarea de bone, menajere sau asistenți domestici, acum putem spune că aducem forță de muncă pentru orice domeniu. Am primit chiar și o cerere de recrutare pentru postul de bijutier sau terapeuți în acupunctură și terapii complementare”, spune Yosef Gavriel Peisakh.
Noua limită pregătită, de 100.000 de muncitori străini, este argumentată de Executiv prin deficitul de forță de muncă înregistrat în România, reflectat și din numărul de solicitări din partea angajatorilor care doresc să recruteze cetățeni străini din afara UE.