Andrei Pogonaru, proprietarul Veranda Mall, va lansa un fond de investiții de 60 de milioane de euro, axat în principal pe companii care activează în sectorul de economie circulară și eficiență energetică, atât din România, cât și din țările vecine. Inițial, fondul era plănuit a fi lansat în 2020.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
„Lansăm un instrument prin care să putem investi, să putem majora capitalul firmelor care au nevoie de astfel de investiții. Vedem un trend semnificativ de eficientizare a operațiunilor, mai ales pe partea energetică, dar și pe partea de deșeuri, care în România este în urmă. Veranda Mall este deja eficientă energetic, Promateris are o componentă puternică de eficiență energetică.
Așadar, pentru noi, fiind deja pregătiți pentru astfel de investiții, într-un fel, criza energetică n-a făcut decât să le facă mai atractive, mai repede. Și chiar ne uităm la tot felul de proiecte pe care le putem finanța în acest sens. Acum, pentru prima oară, expertiza noastră a devenit iminent necesară în piață”, a anunțat, la PROFIT NEWS TV, Andrei Pogonaru, proprietarul Veranda Mall.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În momentul de față, proprietarul Veranda Mall caută potențiali investitori care să se alăture fondului de private equity.
„Sperăm ca în următorul an să îl lansăm. E un fond mare și avem nevoie de o serie de investitori pe care în momentul de față îi curtăm.
Dar ca teză de investiție este partea de economie circulară și eficientă energetică, care în România n-a fost susținută investițional și acum i se simte lipsa și randamentele se comprimă. Prețul energiei a crescut atât de mult încât fondul face mai mult sens acum decât făcea în 2020.
Vrem să strângem 60 de milioane de euro. Genul acesta de dimensiune ar face sens și ar fi axat pe România, dar și pe țările vecine. Investițiile ar fi destul de mari, ne uităm undeva între 7 și 10 investiții.
În primul rând, ne interesează companiile care produc bunuri care eficientizează consumul energetic al altora. În al doilea rând, ne uităm la orice fel de companie care printr-o investiție susținută de noi poate să-și scadă cheltuielile electrice. Orice companie poate deveni mai eficientă, în anumite cazuri mult mai eficientă, și ne uităm la astfel de companii în care să investim și noi”, anunță Pogonaru.