Compania UPRUC-CTR, care produce fitinguri de sudură și vase sub presiune din oțel, a finalizat 2022 cu afaceri de aproape 58 milioane de lei, în creștere cu 27% față de anul precedent, în pofida contextului economic dificil. Pentru anul acesta, creșterea bugetată de companie este de 7%.
„Anul trecut a fost un an bun, venind însă după un an 2021 în care am avut 7 creșteri de preț pe energie electrică și gaze naturale. Anul 2022 cumva a fost o nebunie, a fost un an foarte greu. A început mai bine, am avut un preț mare la energie, dar cumva luat în calcul și asumat de toată lumea.
Apoi a început conflictul din Ucraina, ceea ce a făcut ca începutul de an să fie marcat de evenimentul ăsta, iar lumea s-a grăbit să comande să-și facă stocuri.
De la jumătatea anului lucrurile au luat-o în jos, prețurile au ajuns la un nivel la care cei mai mulți nu și-au mai permis să cumpere, dar, per ansamblu anul trecut a fost un an bun. Noi am avut o cota pe export pe cele doua activități undeva pe la 78-79%”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Horia Enciu, președinte al Consiliului de Administrație al UPRUC-CTR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Două treimi din cifra de afaceri a companiei a fost realizată din vânzarea de fitinguri, în timp ce restul provine din vânzarea de vase sub presiune. Mare partea a produselor companiei merg către export, în Germania.
„Pe fitinguri suntem sub buget pentru că au căzut proiectele destul de brusc în 2023. Presiunea e destul de mare din varii motive, și din lipsa de proiecte, și din niște practici neconcurențiale.
Însă, pe vase sub presiune merge mai bine, avem livrări săptămânale. Per ansamblu, suntem ok. Suntem puțin sub buget. Ne-am planificat anul acesta să creștem cu 7% față de 2022 și suntem un pic sub target după 5 luni, dar nu e ceva ce nu putem regla în lunile următoare.
Contează foarte mult evoluția economiei, ce se întâmplă în jurul nostru, cu războiul, cu discuțiile astea din spațiul public cu privire la decarbonizare și la renunțarea la combustibilii fosili, incluzând aici și gazele naturale. Toate lucrurile astea influențează în mod cert și rezultatele anului ăsta, nu doar ce se întâmplă pe termen mediu și lung”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Nadia Talpă, CCO DPD România: Contextul geopolitic și economic din 2022 a determinat magazinele online să-și dorească să se extindă internațional. Nevoile de livrare sunt aceleași ca și pe teritoriul RomânieiHoria Enciu atrage atenția că actualele discuții de la nivelul UE și țintele pe care și le-a propus Comisia Europeană cu privire la decarbonizare creează foarte multă incertitudine pentru investitori și antreprenori deopotrivă.
„Sunt multe mesaje periculoase, multă impredictibilitate. Se discută despre renunțarea la gaz în condițiile în care se lucrează acum la introducerea de gaze naturale în localități care nu au, ne dorim să extragem gazele din Marea Neagra, dar în 13 ani trebuie să renunțăm la gaze. Vrem să înlocuim gazul cu hidrogen, însă ai nevoie de o cantitate mai mare de hidrogen decât cea de gaz, dar și de multe alte lucruri. Toate astea implica chestiuni la care pare că nu s-a gândit nimeni. Pentru investitori asta înseamnă incertitudine. Băncile nu vor fi dispuse să finanțeze, fondurile sunt restrictive, iar asta va bloca economia”, precizează el.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Teodora Șaguna, co-fondatoare Wonder Baby: Pentru finanțare ne uităm atât la fondurile de investiții locale, cât și la cele internaționale din zona de HealthTech și TechPe de altă parte, Horia Enciu consideră că „suntem într-un moment bun”. Pandemia și evenimentele ultimilor trei ani au făcut ca industria să se „reîntoarcă” în UE.
„Trump a făcut asta în America, a început să ridice bariere. UE a făcut la fel. Deci, suntem într-un moment bun din punct de vedere al dorinței de a readuce industria în UE. Dar, în același timp, nu știi costul energetic, nu știi dacă o să mai ai voie pentru că vin reglementări, lucrurile astea se schimbă dramatic.
Ai niște constrângeri despre care știi și niște constrângeri viitoare despre care nu știi. Dacă e să asculți ce se vorbește, intri în depresie. Adică nu poți să te mai apuci de nimic. Cel mai bine te duci undeva pe o insulă caldă.
Ce mi se pare riscant în abordarea politicului la nivelul UE în ultimii ani este că, cumva, se substituie mediului de afaceri prin faptul că alocă atâția bani unor direcții noi, aducătoare de voturi, neglijându-le pe celelalte”, adaugă președintele Consiliului de Administrație al UPRUC-CTR, care consideră că țintele pe care și le-a asumat Comisia Europeană reprezintă o „utopie”, din care se poate face însă ceva bun.
„Trebuie prezentat un plan coerent pe care nu l-am văzut. Dacă eu as avea un manager de proiect și mi-ar fi prezentat planul ăsta l-aș fi dat afară. De ce este o utopie? Pentru că impune niște ținte care costă groaznic de mult, fără să spună cum, cine dă banii, cine își asumă cheltuielile astea. Deci, lucrurile nu par coerente”, mai spune acesta.