4 din 10 români folosesc săptămânal aplicațiile de inteligență artificială în scop personal, iar 3 din 10 români le folosesc săptămânal la locul de muncă, arată cel mai recent studiu realizat de United Media Services, prezentat de către Anca Băcăianu, Head of Strategy & Research, în cadrul emisiunii PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV.
Sondajul a fost realizat pe populația din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, cu educație medie și înaltă.
„Am avut surpriza să vedem că deja rata de utilizare a chatboților de AI și aplicațiilor de AI e destul de mare în mediul urban. 4 din 10 români au zis că deja folosesc săptămânal și 3 din 10 români au zis că deja folosesc săptămânal la job. Rata de penetrare e destul de ridicată.
Vedem și un procent destul de mare pentru ChatGPT care s-a lansat de maxim un an de zile. Aproximativ 6 din 10 români au zis că l-au folosit în ultima lună. Și vin din urma și Google Gemini și Microsoft Copilot. În jur de 20-30% dintre respondenți folosesc și aceste tool-uri de AI.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Iar dacă până acum toată lumea căuta în Google, în social media informațiile necesare, deja 1 din 3 români au început să le caute pe aplicațiile AI”, mai spune aceasta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Ștefan Chira, fondator Kotys Tech: Iarba de peste gard am găsit că este un pic mai verde la americani. Plan de extindere internaționalăStudiul mai relevă și că oamenii sunt foarte deschiși în a folosi aplicațiile de AI și văd foarte multe oportunități legate de inteligența artificială în general, precum progres, ajutor la locul de muncă, inovare etc..
„Dar, există și câteva preocupări, precum faptul că unii și-ar putea pierde joburile, securitatea datelor, folosirea AI în scopuri mai puțin etice. Dar ei cumva simt direcția în care se îndreaptă fenomenul și își dau seama de lucrurile care trebuie monitorizate din timp”, precizează Anca Băcăianu.
Adopția tool-urilor de inteligență artificială are loc foarte repede, mai adaugă ea. În doar un an de zile acestea au ajuns la o penetrare de 60% pe piața locală.
„Bariere nu vor fi. Este efectiv un val de AI care va veni peste noi și căruia nu cred că i se va putea opune absolut nimeni. Deci cea mai bună strategie este să-l utilizăm, să știm din timp despre ce este vorba. Și, mai degrabă să încercăm să-l înțelegem și să vedem cum putem să-l folosim în avantajul nostru cât mai bine. Riscuri există, lumea le intuiește, dar sunt conștienți că, cu reglementări și control al fenomenului, lucrurile se pot îndrepta în direcția potrivită. Toate sectoarele încep să adopte AI”, afirmă Anca Băcăianu.