VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Agricultura, ca afacere. În cei patru ani de existență, Holde Agri Invest a ajuns să opereze o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare și are planuri să devină un proiect agricol de referință pe piața locală

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Agricultura, ca afacere. În cei patru ani de existență, Holde Agri Invest a ajuns să opereze o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare și are planuri să devină un proiect agricol de referință pe piața locală
scris 5 sep 2022

În 2016, patru antreprenori români își reuneau forțele pentru a dezvolta un concept inovator de agribusiness și o structură de organizare nouă pe piața agricolă din România: un holding care să grupeze ferme individuale în cadrul unei societăți formate din profesioniști locali și internaționali. Doi ani mai târziu se naște Holde Agri Invest, o companie cu o viziune foarte clară: agricultura este viitorul care, prin tehnologie, organizare adecvată și oamenii potriviți, poate duce la transformarea și dezvoltarea peisajului rural local. Asumându-și misiunea de a facilita accesul comunităților locale la o agricultură inovatoare și durabilă, bazată pe tehnologii moderne și investiții în zona de achiziții și optimizări operaționale, Holde Agri Invest țintește să devină un proiect agricol de referință pe piața locală.

În patru ani, compania a ajuns să opereze o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare în cadrul a patru nuclee: fermele Roșiori, Frumușani, Videle și Conțești, concentrate pe cultura mare: grâu, porumb, rapiță, floarea soarelui, mazăre și orz. Cultivarea în regim ecologic este unul dintre diferențiatorii companiei, cererea de produse ecologice fiind în continuă creștere la nivel global.

PROFIT NEWS TV Monica Movileanu, Partener PwC România: Companiile nu trebuie să mai gândească doar din perspectiva creșterii cifrei de afaceri, ci și a impactului pe care îl au asupra mediului înconjurător. Strategia este cheia CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Monica Movileanu, Partener PwC România: Companiile nu trebuie să mai gândească doar din perspectiva creșterii cifrei de afaceri, ci și a impactului pe care îl au asupra mediului înconjurător. Strategia este cheia
Urmărește-ne și pe Google News

“Grupul s-a constituit într-un mod natural. Eu am fost cu inițiativa, colegul meu Matei, tot arhitect, s-a alăturat destul de repede. Ulterior, ne-am întâlnit cu un alt prieten de-al nostru, cu Robert Maxim, ca să ne ajute să structurăm proiectul. Robert e din zona de consultanță, investiții, i-a plăcut și lui proiectul, a zis că vrea să fie parte și bineînțeles că orice proiect de acest gen are nevoie de un finanțist. Ne-am întâlnit cu Alex, care și el a zis că-i place proiectul, și uite așa am ajuns să fim patru”, a spus, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV, Liviu Zăgan, CEO al Holde Agri Invest.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Încă de la început, compania a fost gândită ca, pe de-o parte, să activeze în zona de agricultură, iar pe de altă parte să reprezinte o oportunitate de investiții.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Agricultura, ca afacere. În cei patru ani de existență, Holde Agri Invest a ajuns să opereze o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare și are planuri să devină un proiect agricol de referință pe piața locală

“Holde este una dintre puținele firme care a început din start cu un duo de investitori și management. Ne-am stabilit foarte clar: voi sunțeti cu banii, noi suntem cu munca. Este o afacere unde trebuie să faci foarte multe investiții ca să poți să lucrezi terenul profesionist. Dacă ești fermier, trebuie neapărat să te gândești și la aspectele care țin de business. Poți să obții producții foarte mari, cu investiții foarte mari. Dacă ești concentrat doar pe cât de mult produce câmpul, s-ar putea să pierzi din vedere costurile și să ai profit mai mic cu producții mai mari, ceea ce este paradoxal cumva”, mai spune acesta.

Debutul pe piață al Holde Agri Invest s-a făcut cu ajutorul atragerii unei prime runde de finanțare, în valoare de 5 milioane de euro, bani proveniți de la 25 de investitori.

“Căutam activ o investiție care să echilibreze un pic profilul de risc-randament pe care îl aveam la momentul respectiv, foarte mult axat pe capital cu profil de risc foarte ridicat. Am făcut o primă alocare de capital în 2018, crescută ulterior în 2019 și constant, la fiecare majorare de capital ulterioară, pe care am făcut-o odată cu listarea la bursă. A fost o primă rundă de aproximativ 5 milioane de euro, sindicalizați de la 25 de investitori, în cote, evident, diferite”, precizează Iulian Cîrciumaru, președinte al Consiliului de Administrație și acționar în cadrul Holde Agri Invest.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - Multiple transformări, multiple câștiguri. Cum a ajuns o companie românească lider peste granițe CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - Multiple transformări, multiple câștiguri. Cum a ajuns o companie românească lider peste granițe

După un plasament reușit de 10 milioane de lei închis la sfârșitul lui 2019, acțiunile companiei Holde Agri Invest au intrat la tranzacționare pe piața AeRO a Bursei de Valori București în toamna anului 2020.

Holde Agri Invest a fost și prima companie din sectorul agricol care s-a listat la Bursa de Valori București.

“Planul a fost de la bun început ca, după ce facem această primă rundă privată, să mergem cu compania public către piața de capital și să putem avea acces la capital mult mai facil. Avantajul principal al bursei este faptul că îți dă acces permanent la capital, adică acolo există un bazin de investitori semnificativ. Sunt atât investitori de retail, cât și instituționali. Primele runde de atragere de capital au fost targetate în primul rând către segmentul de retail.

A fost un interes foarte mare, dar nu atât la primul plasament privat, când aveam și o singură fermă cumpărată, lumea știa mai puțin de Holde. Ulterior, când lucrurile au început să se miște bine și să putem să comunicăm către investitori niște lucruri mai concrete, mai palpabile, al doilea plasament a fost un succes extraordinar. A fost suprasubscris și l-am încheiat anticipat în doar o zi și jumătate”, afirmă Iulian Cîrciumaru.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Când pregătirea întâlnește oportunitatea. Compania 2Performant a intuit și beneficiat din plin de schimbările în publicitate CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Când pregătirea întâlnește oportunitatea. Compania 2Performant a intuit și beneficiat din plin de schimbările în publicitate

El adaugă că Holde Agri Invest nu poate însă să genereze niște randamente exponențiale pentru investitori, precum companiile din domeniul tehnologic sau care au un model de business mult mai scalabil.

“Sunt investitori care investesc la bursă cu obiectivul de a scoate randamente anuale, să zic, de 30%-40%, de a-și dubla banii într-un an sau diverse așteptări, ceea ce e normal, rezonabil. La noi, hectarele acestea pot scoate 5 tone de grâu sau 7, dar niciodată 20, motiv pentru care și randamentul capitalului va avea o limită. Ce are în schimb Holde, avantajul major, este stabilitatea randamentului”, explică acesta.

Agricultura, continuă el, dovedește că este o industrie robustă la problemele macroeconomice existente în contextul actual.

“Istoric vorbind, a fost un domeniu destul de rezistent, robust la astfel de probleme. Era ceea ce aveam nevoie în portofoliu și e un business care dă un randament relativ constant de la un an la altul. Dacă ai un profil de investitor pe termen lung și lucurile sunt făcute din punct de vedere executiv, operațional bine, e puțin probabil să nu se vadă și rezultatele din punctul de vedere al randamentelor.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Agricultura, ca afacere. În cei patru ani de existență, Holde Agri Invest a ajuns să opereze o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare și are planuri să devină un proiect agricol de referință pe piața locală

Din cele trei domenii de viitor la care m-aș uita și acum și, evident, în perspectivă, în România, categoric aș menționa agricultura. De ce? Pentru că o simplă comparație a situației agriculturii în România versus alte țări din regiune și din vestul Europei arată cât de mult potențial este încă în România, în agricultură. Asta vrea și Holde să facă parțial. Vrem să reușim ca printr-o alocare inteligentă a capitalului, să putem să exploatăm această oportunitate extraordinară pe care o avem”, precizează Iulian Cîrciumaru, adăugând că planurile companiei sunt de a consolida sectorul agriculturii, care este încă extrem de fragmentat, ceea ce generează dezavantaje competitive, costuri enorm de mari și pune niște bariere în ceea ce privește investițiile.

“Când ai o fermă de 100-300 de hectare, nu îți permiți să investești într-un siloz, în irigații, în utilaje performante pentru că nu ai cum să recuperezi investiția respectivă sau n-ai cum să o recuperezi într-un timp rezonabil. Și atunci, ceea ce am vrut noi să facem este să achiziționăm ferme cât mai multe, să le consolidăm, să investim operațional în excelență de execuție, să investim în tehnologie de ultimă generație. Și când spun tehnologie, mă refer atât la tehnologie operațională (echipamente agricole), cât și la tehnologie informatică, în care investim permanent și destul de mult ca să avem acces la date, adică la deciziile informate din agricultură și nu doar „după ureche“, cum se face de multe ori la noi”, completează aceasta.

CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Monica Movileanu, Partener PwC România: Pentru a ajunge să facă pasul către o listare, antreprenorul trebuie să parcurgă un drum destul de anevoios. Cu cât te pregătești mai bine în avans, cu atât este mai ușor după listare

Robert Lisenche, director de investiții în cadrul Holde Agri Invest, afirmă, la rândul lui, că principalele investiții de-a lungul anilor au mers către preluarea fermelor și eficientizarea activității operaționale ale acestora, dar și în echipamente și utilaje.

“Putem spune că avem un model de succes. Începând cu 2018, am ajuns să preluăm patru ferme în total, astfel încât experiența acumulată la prima achiziție din 2018 a fost replicată și în 2019 la achiziția celei de-a doua ferme, cea de la Frumușani. În 2021, la achiziția celei de-a treia ferme, de la Videle, și în 2022 în achiziția celei de-a patra ferme, de la Conțești.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Agricultura, ca afacere. În cei patru ani de existență, Holde Agri Invest a ajuns să opereze o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare și are planuri să devină un proiect agricol de referință pe piața locală

În afară de siloz, ne gândim și deja am și pus în practică sisteme de irigații. Anul trecut am pus în funcțiune în nucleul Frumușani instalații de irigat pentru 125 de hectare. Anul acesta, chiar în această perioadă, sunt în derulare operațiunile de punere în funcțiune a instalațiilor de irigat pentru încă 150 de hectare. Astfel, vom ajunge la 275 de hectare irigate”, spune Robert Lisenche.

Liviu Zăgan, CEO-ul Holde Agri Invest, consideră că agricultura performantă se face pe suprafețe mari, astfel că planurile companiei includ și creșterea numărului de ferme pe care le deține.

“Pe lumea asta trebuie să existe și ferme mici, dar trebuie să existe și ferme mari. Sunt anumite lucruri pe care nu le poți obține într-o fermă mică. Vrem să ajungem să lucrăm o suprafață importantă ca să putem să beneficiem de tot acest potențial al agriculturii, de cultură mare și într-un sistem centralizat. Și cred că, dacă ar fi să definim așa un fel de țintă mai largă, m-aș concentra pe viața la țară și pe dorința asta de a produce hrană, dacă se poate, cât mai sănătoasă”, preciează Liviu Zăgan.

CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Miza pe branduri internaționale. A început cu un restaurant, iar în prezent a ajuns cea mai mare companie de food service de pe piața locală, cu peste 170 de locații

“Noi folosim drone, pentru că e foarte greu să vezi o suprafață de 200 de hectare doar mergând prin ea. Avem NDVI-ul companiei care ne dă indicele de vegetație. Se întâmplă ceva cu indicele de vegetație într-o anumită zonă, mergem acolo să vedem ce se întâmplă: poate fi o băltire, poate fi un atac de dăunători, poate fi o buruiană care nu e controlată. Sunt foarte, foarte importante toate noile gadgeturi din agricultură. A început să fie o selecție naturală: doar cei puternici, doar cei care fac agricultură și sunt dedicați sunt cei care reușesc. Nu toată lumea știe să țină pasul cu toate aceste schimbări”, completează Marius Botea, directorul tehnic al companiei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Agricultura, ca afacere. În cei patru ani de existență, Holde Agri Invest a ajuns să opereze o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare și are planuri să devină un proiect agricol de referință pe piața locală

viewscnt
Afla mai multe despre
holde agri invest
liviu zăgan