Dincolo de posibilitatea de a obține finanțare, listarea la bursă crește instantaneu imaginea companiilor, oferind încredere atât investitorilor, cât și clienților acestora, a spus, la emisiunea Poveștile Bursei, de la PROFIT NEWS TV, Mihai Anița, Partener PwC România. Însă, procesul de listare a unei companii la bursă trebuie să înceapă din timp, cu cel puțin doi ani înainte de listarea efectivă. România are deja povești antreprenoriale de succes care au apelat la Bursa de Valori București pentru finanțare, precum dezvoltatorul imobiliar One United Properties, fondat de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, și lanțul de magazine de bijuterii de lux Teilor, înființat de omul de afaceri Florin Enache.
”Drumul la bursă, pe care l-a parcurs și Teilor, începe cu setarea punctului unde dorești să ajungi, pașii pe care trebuie să îi parcurgi să devii o societate pe acțiuni de exemplu, să-ți faci raportare financiară pe un anumit cadru de raportare, și apoi, efectiv să implementezi acel plan împreună cu o nouă guvernanță corporativă și multe alte lucruri”, spune Mihai Anița.
Cum a ajuns Teilor, de la un singur magazin în Pitești, deschis în urmă cu mai bine de două decenii, la o rețea care numără 61 de magazine atât pe plan local, cât și în afara țării? Cu multă consecvență, explică Mihai Anița.
„Povestea lor reflectă foarte fidel viziunea lui Florin Enache asupra afacerii și viitorului Teilor. Ei vor să fie cei mai buni, un brand, și au investit foarte mult în brand. A investi în brand înseamnă foarte mulți bani și, la un moment dat, te gândești la diverse opțiuni de finanțare. Bursa a fost o opțiune foarte inteligent aleasă și foarte bună”, precizează acesta.
Teilor Holding a închis la finalul anului trecut prima emisiune de obligațiuni corporative atrăgând 45 de milioane de lei de la investitorii BVB. Cele două plasamente private, unul în euro și altul în lei, au fost derulate în perioada 18 – 26 noiembrie 2021.
Obligațiunile corporative ale Teilor Holding reprezintă cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative din istoria pieței AeRO, precum și prima emisiune a unei companii antreprenoriale care a avut componentă de subscriere atât în euro cât și în lei, oferind investitorilor posibilitatea de a selecta o monedă preferată. Un total de 139 investitori, atât profesioniști, cât și calificați, au participat la plasamentele private ale Teilor Holding.
”Ce au făcut este excepțional. Și să luăm în considerare că au pornit de la o companie mică, care a trebuit pas cu pas să se profesionalizeze, lucru pe care l-au făcut acum. Bursa înseamnă în primul rând să-ți schimbi modul în care privești afacerea, adică cu transparență și seriozitate. Transparența îți aduce foarte multe avantaje, precum credibilitate în fața clienților, furnizorilor și investitorilor, dar îți aduce și foarte multe obligații”, mai spune Mihai Anița.
”Trebuie să ai 3 ani de situații financiare auditate, un consultant care să te ajute să le pregătești și să-ți învete oamenii să continue acest lucru. Apoi, să devii o societate pe acțiuni înseamnă să ai un Consiliu de Administrație, un Comitet de Audit și conducerea executivă să se împletească cu cea non executivă. Toate aceste lucruri înseamnă o transformare sistemică a companiei, pași extrem de importanți, curajoși și care au fost făcuți impecabil de Teilor”, adaugă Partenerul PwC.
Rolul consultantului în tot acest proces, continuă el, este, în primul rând, de a ajuta antreprenorii să-și găsească identitatea în noua structură, însă păstrând autenticitatea business-ului.
”Consultantul trebuie să ghideze compania prin toate cerințele de raportare și să facă în așa fel încât acestea să nu perturbe bunul mers al afacerii. De multe ori afacerile sunt sugrumate de birocratizare excesivă. În al doilea rând, auditorul vine și auditează acele situații, dă încredere acționariatului și bursei că acele situații reprezintă o viziune fidelă asupra a ceea ce are societatea, a transformărilor și a istoricului societății”, precizează Mihai Anița.
El adaugă că, în clipa în care este listată, Teilor va trebui să prezinte situațiile financiare auditate și cel mai probabil în următorii doi ani, la fel ca toate societățile listate pe bursă, vor trebui să aibă implementate standardele ESG (n.red. sociale, de mediu și de guvernanță).
”Totul este într-o continuă transformare. Teilor e obișnuită însă să facă acești pași și îi va face în continuare. Dar a avut nevoie de o conducere care să vină în complementaritate cu conducerea executivă. Iar acum o are”, mai spune acesta.
După listare, companiile vor trebui să continue să raporteze către BVB o dată pe an, să fie auditate o dată la 6 luni și să facă rapoarte interimare.
”Apoi trebuie să consolidezi, să-ți găsești oameni nonexecutivi potriviți, pentru Comitetul de Audit, Președintele Consiliului de Administrație, care să se identifice cu viziunea companiei. Și trebuie să nu-ți pierzi identitatea. Sunt alegeri grele, pe care Teilor le-a făcut într-un mod fără reproș. Dar este un drum extrem de greu. Transparența înseamnă foarte multă responsabilitate”, explică Mihai Anița, adăugând că, prin audit, companiile pot efectiv să vadă dacă deciziile lor au fost corect făcute și le pot folosi în relație cu toți cei care sunt implicați în afacere.
Totodată, el consideră că bursa este o rampă de lansare pentru companii.
”A te lista îți crește instantaneu imaginea, transparența și, de ce nu, motivarea angajaților prin opțiunile pentru acțiuni. Toată lumea ar trebui să se gândească mai devreme sau mai târziu la BVB, este una dintre modalitățile de finanțare cele mai bune”.