Respirând un suflu nou în Centrul Bucureștiului

Respirând un suflu nou în Centrul Bucureștiului
scris 11 dec 2023

Clădirile istorice din centrul Capitalei au început să stârnească mai întâi interesul dezvoltatorilor imobiliari care țintesc sectorul spațiilor de birouri și al hotelurilor, iar, mai nou, și pe cel al locuințelor de lux. Printre zonele din București unde există clădiri istorice care  ar putea să intre în circuitul imobiliar comercial se numără Piața Universității, Centrul Vechi, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei și zona Cișmigiu.

One United Properties, Profit News TV și Profit.ro vă prezintă campania București 2028, în care vom descoperi împreună cum realizăm dezvoltărea urbană responsabilă.

Metropolis Center, George Enescu Office Building, Aviatorilor 8, Bratianu Business Center, Dionisie Lupu 70, Hilton Garden Inn din Centrul Vechi, spitalul Sanador de pe strada Sevastopol de lângă Piața Victoriei, Palatul Universul, The Ark, sunt câteva dintre cele mai cunoscute proiecte care au rezultat din modernizarea sau convertirea clădirilor vechi în spații noi, moderne.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum schimbă regenerarea urbană fața marilor orașe CITEȘTE ȘI Cum schimbă regenerarea urbană fața marilor orașe

Dacia One (fostul Cazino Victoria), fostul sediu central al BCR din Piața Universității, proiectul dezvoltat de Hanner pe amplasamentul fostei fabrici de bere Grivița, Hotel Corinthia (Grand Hotel du Boulevard) sunt alte astfel de proiecte, unele în diverse stadii de dezvoltare. Dezvoltatorul israelian Hagag are cinci clădiri de acest tip în portofoliu, din care doar Palatul Știrbei este monument istoric. Celelalte au fost construite între anii 1940 și 1960, dar nu sunt clasificate drept monument istoric. Trei din cele cinci clădiri vechi, achiziționate de Hagag, au fost deja renovate. Toate aceste proiecte ar putea atrage în total investiții de sute de milioane de euro, vor crea locuri de munca și, în cazul hotelurilor, vor atrage turiști.

Monumentele istorice au început să intre în circuitul comercial abia de câțiva ani, în contextul în care procesele de retrocedare au o durată de circa zece ani. România are 10.041 de  monumente de arhitectură și ansambluri de Clasa A și Clasa B, din care 851 ansambluri și 9.190 monumente. Aproximativ 25-30% din monumente nu au fost clasificate, potrivit Artmark Historical Estate, companie specializată în comercializarea clădirilor de patrimoniu.

Cum se construiesc noi cartiere rezidențiale CITEȘTE ȘI Cum se construiesc noi cartiere rezidențiale

Procesul de renovare și consolidare a clădirilor vechi din centrul Bucureștiului este complicat și prin faptul că multe sunt imobile cu mai multe apartamente, iar proprietarii nu au bani pentru așa ceva. Centrul Bucureștiului este plin de astfel de clădiri vechi, care au nevoie de consolidare.

Peste 2.600 de clădiri sunt pe lista celor cu risc seismic, în diferite clase de încadrare, din care 380 sunt în clasa I, adică cele mai vulnerabile în cazul unui cutremur major. Deși are un program de consolidare a clădirilor cu risc seismic, statul nu a pus în siguranță decât 28 de clădiri în 12 ani, arată datele de la Ministerul Dezvoltării, care acum își pune speranțele în banii europeni din PNRR.

„Clădirile de patrimoniu sunt o moștenire a orașului. Problema este că avem foarte puține instrumente cu care să putem să le fructificăm, să le dăm viață. Într-un oraș precum Bucureștiul, pământul este extrem de scump, mai ales în zona centrală. Dacă s-ar înlocui clădirile vechi din această zonă, neinteresante cultural sau urbanistic, cu clădiri contemporane, orașul s-ar dezvolta foarte mult“, spune Prof. emerit Dr. Arhitect Dan Corneliu Șerban.

Interesul investitorilor pentru clădirile vechi din zona centrală vine și din faptul că aceasta este una dintre cele mai căutate din București pentru sedii de firme, ceea ce se vede și în rata de neocupare, de sub 5%. Se observă o schimbare a abordării investitorilor în ceea ce privește clădirile vechi, în sensul că acestea nu mai sunt folosite de ambasade sau de casele de avocatură, ci cel mai des sunt reconvertite în hoteluri sau integrate în proiecte mai ample, cu componentă de birouri. Segmentul se dezvoltă în special datorită locațiilor centrale ale acestor proprietăți, dar și datorită dorinței dezvoltatorilor de a face proiecte mai interesante din punct de vedere architectural, cu mai multă personalitate. România urmează astfel trendul care se manifestă în Europa de mulți ani și care a dus la realizarea unora dintre cele mai valoroase proiecte imobiliare.

Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri CITEȘTE ȘI Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri

Anul 2021 a marcat o nouă etapă în istoria One United Properties, deoarece compania a investit pentru prima dată în restaurarea unor monumente istorice, în urma achiziției Casei Braikoff. Clădirea istorică este în curs de renovare completă și va fi cunoscută sub numele de One Athénée, găzduind apartamente și spații comerciale exclusiviste. În plus, în martie 2022, One United Properties a achiziționat fosta fabrică Ford, situată în cadrul One Floreasca City, care va fi restaurată și transformată într-un spațiu de retail si office, One Gallery.

„Elementul cultural este cel mai important pentru caracterul unui oraș și de zeci de ani, nimeni nu a investit în el. Noi am decis să mergem împotriva curentului și să facem acest gen de investiții. Vrem ca orașul București să devină un loc atractiv pentru a locui, pentru a munci, pentru a-ți petrece timpul liber. Acest gen de investiții nu sunt foarte profitabile. E foarte mult de muncă și puțini s-au înhămat la acest efort. Noi suntem interesați să continuăm acest gen de investiții pentru a transforma Bucureștiul într-un oraș mai bun“, menționează Victor Căpitanu, cofondator și co-CEO al One United Properties.   

La finalul anului trecut, investitorul a mai cumpărat trei clădiri istorice situate pe strada Academiei nr. 19, 21 și 23, lângă Teatrul Odeon și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (printre care și fostul hotel Muntenia). Pe aceeași stradă cu Casa Braikoff pe care o restaurează în prezent, dezvoltatorul a achiziționat și un imobil neterminat, abandonat, cu scopul de a-l reautoriza și construi pentru a transformarea într-un hotel exclusivist. De curând One United Properties a anunțat că a semnat o înțelegere pentru aducerea în România a brandului Mondrian și deschiderea unui hotel de lifestyle unic în centrul Bucureștiului, pe strada Georges Clemenceau.  În total, valoarea brută a investiției alocate portofoliului de clădiri restaurate al companiei este estimată la 189 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrul bucureștiului
cladiiri istorice