Orașul de 15 minute, între idee și realitate

Orașul de 15 minute, între idee și realitate
scris 16 nov 2023

Orașul de 15 minute este un concept rezidențial urban potrivit căruia majoritatea nevoilor zilnice pot fi îndeplinite fie prin mersul pe jos, fie cu bicicleta de la casele rezidenților. Conform acestui concept, locuitorii pot găsi pe o rază de mers pe jos sau cu bicicleta de 15 minute infrastructura esențială pentru mobilitate, sănătate, petrecere a timpului liber, muncă, educație, recreere și aprovizionare, aici incluzând magazinele și chioșcurile, restaurante, birouri, facilități educaționale și medicale, de îngrijire a copiilor și școli, divertisment, spații verzi, precum și transport public.

Datorități proximității necesare tuturor acestor facilități, infrastructura, inclusiv pistele de biciclete, joacă un rol important alături de stațiile de încărcare pentru biciclete și mașini electrice. Toate aceste măsuri ajută rezidenții să dezvolte o conexiune mai profundă cu propriul cartier, precum și să abordeze provocările moderne, cum ar fi: traficul în creștere, poluarea, extinderea urbană și combaterea izolării.

Dezvoltarea conceptului urban de oraș de 15 minute îi este atribuită columbianului Carlos Moreno, în prezent profesor în Franța, care a început să îl dezvolte în 2010.

Urmărește-ne și pe Google News

One United Properties, Profit News TV și Profit.ro vă prezintă campania București 2028, în care vom descoperi împreună cum realizăm dezvoltarea urbana responsabilă.

Un grup de aproape 100 de primari din întreaga lume a adoptat ideea în încercarea de a o transpune în practică, iar planurile par să fi accelerat după pandemie. Orașul de 15 minute a fost, spre exemplu, o temă a campaniei electorale de succes a primăriței Parisului, Anne Hidalgo, în 2020.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bucureștiul după blocurile gri. Cum clădim capitala viitorului? CITEȘTE ȘI Bucureștiul după blocurile gri. Cum clădim capitala viitorului?

În ultimii 2 ani, Primăriile Sectorului 2 și a municipiului Cluj-Napoca au luat mai multe măsuri în spiritul conceptului orașului de 15 minute.
Primăria Cluj-Napoca pune condiții ca dezvoltatorii imobiliari mari să facă și creșe, grădinițe, spații verzi, tocmai pentru ca persoanele care vor locui acolo să nu străbată kilometri pentru aceste facilități decât dacă doresc, nu de nevoie.

La finalul anului 2022, Guvernul a inițiat un proiect de lege privind mobilitatea urbană durabilă. Acesta prevede în linii mari că autoritățile locale trebuie să facă Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă și enumeră principiile mobilității urbane durabile (încurajarea transportului public și descurajarea folosirii mașinii personale, amenajarea de piste pentru biciclete și spații pietonale, reducerea emisiilor de CO2). Proiectul de lege a fost depus la Senat și adoptat pe 6 februarie 2023, însă s-a blocat la Camera deputaților, cameră decizională.
Prezent în București în vara anului trecut, Carlos Moreno a spus că Bucureștiul are nevoie rapid de o strategie de dezvoltare, astfel încât fiecare zonă să aibă puncte de interes și servicii.

„Nu există o rețetă clasică de a realiza un astfel de oraș de 15 minute. Fiecare zonă sau cartier trebuie studiat, în parte. Observăm, astfel, că paradigma clasică a proiectării este modificată. Pe lângă proiectanții și specialiștii consacrați, pe care îi știam dinainte, apar proiectanți și specialiști noi, capabili să țină sub control toate aceste noi funcțiuni“, spune Mariana Turcu, director general X Architecture & Engineering.
Orașul de 15 minute este o propunere de dezvoltare a unui oraș policentric. Având în vedere modelul de afaceri al One United Properties, în care dezvoltările imobiliare sunt realizate în locații premium excelente, orașul de 15 minute poate fi exemplificat prin toate dezvoltările One, dar în special One Floreasca City și One Cotroceni Park, dezvoltări care combină rezidențialul,  componenta de birouri și cea comercială. 

„Dezvoltatorii imobiliari au responsabilitatea de a construi sustenabil, pentru oameni, de a crea comunități, prin regenerările urbane pe care le propun, prin investițiile proprii în infrastructura orașului, pentru a avea capacitatea de a renunța la mașini, de a merge mai mult pe jos, de a folosi bicicleta și, astfel, vom avea orașe de 15 minute“, menționează Beatrice Dumitrașcu, CEO Residential Division One United Properties.

Devenită una dintre cele mai mari dezvoltări imobiliare de regenerare urbană din centrul Bucureștiului, One Cotroceni Park țintește să găzduiască o comunitate „verde“ de oameni care trăiesc și lucrează împreună, în care toți rezidenții și chiriașii vor avea acces prioritar la numeroase beneficii. Proiectat sub abordarea holistică Live/Work/Play, One Cotroceni Park va oferi atât angajaților, cât și rezidenților o largă varietate de facilități integrate: spații verzi, restaurante, piste de alergare și de ciclism, cafenele, magazine, sală de sport, piscină, farmacie,  servicii de curățenie, cinematograf, birouri dinamice, apartamente de locuit exclusiviste și facilități educaționale. 

Complexul este conectat cu 6 stații de metrou și mai multe linii de transport atât pentru autobuz, cât și pentru tramvai, oferind acces rapid către centrul orașului sau către orice altă zonă a Bucureștiului, inclusiv Aeroportul Internațional Henri Coandă, Universitatea Politehnică sau Academia Militară. Zona asigură accesul la mai multe servicii și facilități, Grădina Botanică fiind la doar 10 minute distanță, în timp ce cel mai mare centru comercial din România se află în imediata apropiere, cu numeroase opțiuni pentru cumpărături, restaurante, cinema și fitness.

Ansamblul rezidențial One Cotroceni Park a obținut precertificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council, care se acordă unei dezvoltări imobiliare aflate în faza de execuție, în vreme ce business park-ul din cadrul dezvoltării este certifiicat LEED Paltinum și WELL Health&Safety. Complexul a trecut printr-o serie de verificări și simulări și a obținut certificarea prin asumarea și întrunirea criteriilor și obiectivelor de performanță energetică și responsabilitate față de mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
orașul de 15 minute
bucuresti