Piața rezidențială din București și împrejurimi și-a revenit ușor în cel de al treilea trimestru din 2023, când au fost vândute în regiune cu doar 3,8% mai puține locuințe comparativ cu trimestrul III din 2022, un an în care s-au stabilit recorduri absolute de vânzări de locuințe, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania.
Vânzările de unități rezidențiale înregistrate în București și împrejurimi în primele zece luni din 2023 s-au redus cu 17,5% față de perioada similară din 2022, procentul fiind semnificativ mai mic comparativ cu scăderea de 26,6% înregistrată după primele șase luni din acest an.
CITEȘTE ȘI Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouriDacă dinamica actuală de vânzări se va menține, calculele SVN arată că 2023 s-ar putea încheia cu un rezultat de tranzacții cu locuințe care va fi cu circa un sfert mai bun față de cel înregistrat în 2020, când s-a înregistrat de asemenea un record de vânzări de case și apartamente, în ciuda pandemiei Covid-19.
One United Properties, Profit News TV și Profit.ro vă prezintă campania București 2028, în care vom descoperi împreună cum realizăm dezvoltrea urbană responsabilă.
Dezvoltatorii imobiliari specializați pe sectorul rezidențial sunt forțați de concurența din piață să folosească cele mai noi tehnologii disponibile în domeniul construcțiilor, dar și cele mai noi invenții utilizate în funcționarea de zi cu zi a clădirilor.
„Vedem o atenție tot mai mare pentru detalii de design, pentru calitatea materialelor folosite. Observăm că dezvoltatorii își doresc să ridice standardul și au o atenție mai mare și pentru spațiile comune. Se caută un consum tot mai mic al energiei“, spune arhitectul Andrei Mitruș.
Un accent puternic se pune pe eficiența energetică a acestor imobile, în special în această perioadă de scumpiri constante. Pompele de căldură geotermale sunt unul dintre aceste produse noi utilizate în dezvoltările cu standarde mai ridicate.
Deși sunt niște produse relativ noi în România, în multe țări din Europa pompele de căldură sunt utilizate de mult mai mult timp, guvernele oferind subvenții pentru instalarea acestora, cu scopul de a eficientiza sistemele de încălzire.
Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Ariston România, peste 40% din cei intervievați au fost clar în favoarea instalării unei pompe de căldură. Motivele principale însă pentru care nu se fac pași concreți în direcția aceasta sunt lipsa subvențiilor, dar și a informațiilor.
CITEȘTE ȘI Orașul de 15 minute, între idee și realitateO centrală termică are o valoare în jurul sumei de 3.000 de lei, iar pompa de căldură poate să însemne între 20.000 și 30.000 de lei. E o diferență notabilă, o investiție inițială mare, situație care face ca această piață să fie încă una de nișă.
O altă noutate adoptată de dezvoltatorii de apartamente sunt panourile fotovoltaice, care injectează energia direct în tabloul electric al apartamentului, ceea ce transformă proprietarii în prosumatori. Puterea instalată promisă de dezvoltatori pentru un apartament este de circa 900 W, ceea ce permite o producție anuală de circa 1.100 kWh care acoperă aproximativ 44% dintr-un consum mediu standard anual de 2.500 kWh.
România are ca obiectiv atingerea unei cote de 30,7% din consumul de energie al țării provenite din surse regenerabile până în 2030. În prezent, România are o capacitate totală instalată de 3 GW în parcurile eoliene și de aproape 1,4 GW în centralele solare, conform datelor oficiale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Construit în zona Fabrica de Glucoză, care prinde contur ca nou pol rezidențial al Bucureștiului, One High District este un exemplu de proiect gândit în mod responsabil. Dezvoltarea se va întinde pe un teren de aproximativ 25.000 de metri pătrați, din care mai mult de 30% reprezintă zone verzi. Dezvoltarea propune viitorilor rezidenți un stil de viață urban modern și sustenabil, în apartamente cu design contemporan.
One High District va beneficia de cea mai avansată și prietenoasă cu mediul sursă de energie, pompe de încălzire pe bază de energie termală. Soluțiile de tip geo-exchange nu emit dioxid de carbon, monoxid de carbon sau alte gaze cu efect de seră care poluează aerul. În plus, dat fiind că sistemele geo-exchange nu folosesc cantități mari de gaz, păcură, propan sau cărbune, presupun costuri de operare mai reduse și sunt mai „curate”. În consecință, costurile pentru încălzirea, respectiv răcirea spațiilor, sunt nu doar mai scăzute decât în cazul soluțiilor tradiționale, dar și mai predictibile, oferind autonomie de consum pe termen lung. Prin implementarea acestei soluții în dezvoltarea construită de One United Properties, sistemul va salva 995 de tone de emisii de carbon.
În zona Fabrica de Glucoză, sunt anunțate cinci proiecte rezidențiale majore dezvoltate de Sorin Crețeanu, Gabriel Popoviciu, Prima Development Group și One United Properties, cu un total de circa 3.200 de apartamente. Cel mai mare proiect este al lui Sorin Crețeanu, care va demara construcția unui ansamblu cu 800 de apartamente. La rândul său, Gabriel Popoviciu vrea să înceapă construcția unui complex rezidențial cu peste 600 de apartamente, evaluat la 120 de milioane de euro. One United Properties a obținut autorizația de construire pentru peste 600 de apartamente ce vor fi ridicate în cadrul One Lake Club, pe un teren cumpărat de la Ion Țiriac amplasat pe malul Lacului Tei și pentru One High District, care va avea alte 786 de apartamente. La rândul său, dezvoltatorul orădean Prima Development Group, controlat de Ștefan Kopanyi, a început dezvoltarea primei faze a unui proiect cu 482 de apartamente ce vine în completarea ansamblului Belvedere Residences, început de Gabriel Popoviciu și continuat de London Partners.
One United Properties este un dezvoltator imobiliar recunoscut pentru folosirea materialelor regenerabile în construcții, care generează cu 15% mai puține emisii de CO2 pe an față de un apartament standard.
CITEȘTE ȘI Bucureștiul după blocurile gri. Cum clădim capitala viitorului?„Sustenabilitatea înseamnă eficiență, înseamnă să ne coste mai puțin. Oricine devine clientul nostru trebuie să plătească mai puțin pentru întreținere, iar asta poate să însemne de la calitatea construcției până la sisteme inovatoare de producere a încălzirii și răcirii din apartament, înseamnă un timp folosit mai eficient al cumpărătorului, în sensul în care trebuie să fie aproape de școli, de magazine, de o sală de sport“, menționează Andrei Diaconescu, cofondator și co-CEO al One United Properties.
Măsurile de sustenabilitate implementate de dezvoltator au dus și la reducerea consumului de apă de la 8,5 metri cubi pe oră la 6,9 metri cubi pe oră. În plus, clădirile construite de One United Properties sunt echipate cu recipiente special destinate colectării selective a deșeurilor. Pentru un mediu mai curat, în clădirile dezvoltate de One United Properties se găsesc și locuri de încărcare a mașinilor electrice, nefiind lăsată la o parte și posibilitatea de extindere a acestora.
Printre soluțiile inovatoare pe care dezvoltatorul le folosește în proiectele sale din București se numără fațadele ventilate, iluminarea LED, încălzirea prin pardoseală, sistemul multi-split pentru aerul condiționat și folosirea de ferestre termopan de ultimă generație.
One United Properties investește în reducerea impactului negativ al dezvoltărilor și optimizează parametrii clădirilor. Condus de această idee, dezvoltatorul a încheiat un parteneriat cu Veolia al cărui scop este de a implementa cea mai avansată și ecologică sursă de energie, pompa de căldură geotermală. Toate pompele pentru alimentarea cu apă, cât și pentru centrala termică, vor fi echipate cu un convertor de frecvență pentru a permite un control eficient al debitului energetic.
Prin investițiile în această direcție, dezvoltatorul vrea să se asigure că la toate clădirile sale cel puțin 30% din energie să provină din surse regenerabile.