Regenerarea urbană este o tendință care se dezvoltă de mai mulți ani în marile orașe ale lumii. Zone urbane, puternic industrializate cu ani în urmă, sunt înlocuite astăzi de proiecte imobiliare majore menite să redea locuitorilor orașul.
Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai celebre exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, One Cotroceni Park pe locul fostei platforme Ventilatorul, One Floreasca City la Automatica, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari.
De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Artemob, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus și fabrica de bere Grivița.
One United Properties, Profit News TV și Profit.ro lansează campania București 2028, de conștientizare a impactului dezvoltării urbane responsabile asupra orașului.
Normele de poluare și aspectele de mediu au împins producțiile industriale în afara zonelor urbane, fenomen care a lăsat în urmă spații abandonate și impropriu utilizate.
CITEȘTE ȘI Cum se construiesc noi cartiere rezidențialeRegenerarea urbană se concentrează, în special, pe reabilitarea terenurilor din zone urbane cu mare densitate de populație și modernizarea acestora pentru a deservi locuitorii orașului.
Majoritatea dezvoltatorilor prestigioși au în portofoliu dezvoltări imobiliare în zone care au fost anterior abandonate și uitate, având un impact negativ semnificativ asupra orașului.
Guvernul a aprobat la finalul anului trecut cadrul legal care permite finanțarea proiectelor de regenerare urbană din fonduri externe nerambursabile. Bugetul destinat regenerării urbane prin programele regionale aferente perioadei 2021 – 2027 este de aproximativ 500 de milioane de euro, iar cadrul legal adoptat permite autorităților locale să dezvolte proiecte care să asigure condiții mai bune de locuit, spații urbane funcționale și moderne, mobilitate urbană, asigurând totodată punerea în valoare și protejarea elementelor de patrimoniu. În proiectele de regenerare urbană vor putea fi incluse zonele centrale, cele istorice, dar și ansamblurile de locuit, siturile cu infrastructuri dezafectate, zonele de agrement și cele destinate comerțului.
CITEȘTE ȘI Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri„Majoritatea zonelor urbane din România se confruntă cu probleme generate de transformările economice și sociale din ultimele decenii, iar proiectele de regenerare urbană finanțate prin programele regionale vor permite atât reabilitarea zonelor de tip ”centru istoric”, cât și amenajarea spațiilor verzi sau ale celor din zonele de locuit, reducerea poluării, dar și susținerea activităților economice și crearea de locuri de muncă în comunitățile respective”, a declarat ministrul investițiilor și proiectelor europene Marcel Boloș.
Una dintre țintele din programul de sustenabilitate al One United Properties este dezvoltarea de proiecte de regenerare urbană. Un exemplu în acest sens este complexul One Herăstrău Towers construit în locul unei structuri masive, ruinate și abandonate dinainte de 1989. Modelul de regenerare urbană s-a bazat pe dezvoltarea mixtă, activând pe lângă zona rezidențială, o componentă comercială și de birouri, reînviind astfel o zonă urbană discontinuă și aducând valoare adăugată întregului cartier.
CITEȘTE ȘI Orașul de 15 minute, între idee și realitate„Uniunea Europeană a adoptat politici pentru regenerare urbană. Ne-am însușit principiile regenerării urbane așa cum o vede Uniunea Europeană și încercăm să le aplicăm. Niște clădiri construite calitativ vor dura o perioadă foarte lungă, bineînțeles datorită calităților constructive, dar mai ales datorită impactului emoțional și puterii de a impresiona“, spune Simona Văleanu, director executiv al X Architecture & Engineering.
De asemenea, One Floreasca City, complex dezvoltat pe terenul fostei fabrici Ford, a adus Bucureștiului reamenajarea zonei industriale Automatica, lărgirea drumului din zonă, promenada împreună cu spațiile comerciale deschise publicului, precum și locuri de parcare în subsolul proiectului, permițînd astfel accesul pietonilor în cartier.
O parte importantă a regenerării urbane include și restaurarea unor clădiri istorice importante, abandonate. One United Properties a intrat pe acest segment în septembrie 2021, în urma achiziției One Athénée, cunoscută și sub numele de Casa Braikoff, situată lângă Ateneul Român. Clădirea, clasificată ca monument istoric, va fi renovată în întregime de către One United Properties. După finalizarea procesului de restaurare, locația va găzdui unități rezidențiale și spații comerciale exclusiviste, cu vedere la Ateneul Român. One Athénée este prima dezvoltare a One United Properties care include restaurarea unui monument istoric cu scopul de a proteja și regenera patrimoniul cultural al capitalei României.
„One United Properties a transformat în ultimul deceniu o serie de zone din București, iar ele sunt într-o continuă creștere. Spre exemplu, zona din Cotroceni, viitorul One Cotroceni City, care constă dintr-o dezvoltare mixtă aflată în construire, One Cotroceni Park, și una ce urmează a fi dezvoltată, One Cotroceni Towers. One United și-a propus și a dezvoltat comunități. Proiectele integrează spațiile urbane, nu sunt restrictive“, spune Marius Călin, Principal în cadrul X Architecture & Engineering.
CITEȘTE ȘI Bucureștiul după blocurile gri. Cum clădim capitala viitorului?Viziunea pe termen lung a One United Properties are în vedere acțiuni ulterioare în acest domeniu, cu scopul de a proteja și regenera moștenirea culturală a Bucureștiului. În acest context, în 2022, One United Properties a achiziționat fosta fabrică Ford, care va fi și ea restaurată și va găzdui o nouă galerie comercială și spații de birouri, numită One Gallery, completând oferta de servicii de la One Floreasca City.