VIDEO Profit Health.forum Ediția a XIV-a. Cosmina Bengescu, Crisia Farm: Farmaciile au decongestionat tot sistemul de sănătate în pandemie. Prepararea medicamentelor a luat avânt

VIDEO Profit Health.forum Ediția a XIV-a. Cosmina Bengescu, Crisia Farm: Farmaciile au decongestionat tot sistemul de sănătate în pandemie. Prepararea medicamentelor a luat avânt
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris astăzi, 15:30

Toată lumea trebuie să știe în primul rând ce are nevoie farmacistul ca el să poată fi un adevărat pilon și o adevărată structură de rezistență în cadrul unei crize în susținerea autoritățiilor, spune, la conferința Profit Health.forum Ediția a XIV-a, Cosmina Bengescu, PHD Senior Compounding Pharmacist și CEO Crisia Farm.

Conferința a fost organizată cu sprijinul Bristol Myers-Squibb, Crisia Farm și UCB

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Farmacistul, adaugă ea, are nevoie în principal de recunoaștere și de stabilitate, astfel încât să poată funcționa într-un mediu reglementat și predictibil.

Urmărește-ne și pe Google News

„Dacă ar fi să vorbim despre recunoaștere, aș aduce în prim plan statutul farmacistului, care e un profesionist alături de medic, de alți experți din domeniul medicamentului și care împreună sunt parteneri și oferă servicii medicale în sistemul de sănătate. Evident că farmacistul face cu totul și cu totul alt lucru față de ce face medicul la ora actuală. Farmacistul face o îngrijire personalizată, dar face acest lucru în primul rând prin accesibilitatea sa pentru că este mult mai ușor să ajungi la farmacist, decât să ajungi la medic”, mai spune aceasta

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
VIDEO Profit Health.forum Ediția a XIV-a - Prof. Dr. Carmen Orban, consilier al prim-ministrului: O nouă fabrică de medicamente va fi deschisă în România CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Health.forum Ediția a XIV-a - Prof. Dr. Carmen Orban, consilier al prim-ministrului: O nouă fabrică de medicamente va fi deschisă în România

În ceea ce privește stabilitatea, continuă ea, farmaciștii își doresc un cadru predictibil în care să poată funcționa.

„La ora actuală noi funcționăm pe Legea 266, care a fost urmată  de ordinul ministrului 2382 din 2021 care reglementează și aprobă metodologia de implementare a serviciului farmaceutic, precum și normele serviciului farmaceutic. Pentru noi, aceasta a fost ca un plus pentru că ne-a readus o reconsolidare a poziției farmacistului în sistemul sanitar. În esență, ne sunt recunoscute competențele care sunt relevante în aducerea de soluții într-un context de criză sanitară și pot face diferența în tratarea pacienților”, precizează Cosmina Bengescu.

CEO-ul Crisia Farm subliniază și importanța pe care o va avea ghidul de bune practici farmaceutice în sistemul farmaceutic, care urmează să se implementeze.

„Ne așteptăm ca acest ghid să îndrume și să reglementeze calitatea și siguranța preparatului magistral în laborator, să-l promoveze și nu să-l limiteze. Să nu uităm cât de important este preparatul magistral în laborator, care, în realitate, este esența profesiei noastre de farmaciști. Trebuie să ne gândim la farmacia cu receptură ca fiind parte integrată în medicina modernă și în medicina personalizată, care nu e doar un trend, ci o alegere pe care medicii au făcut-o și au nevoie de farmaciști să vină cu soluții.

Într-un caz de criză, când poate medicamentele nu sunt disponibile, noi, farmaciștii colaboratori, putem să suplinim lipsa de medicamente, putem prepara, putem asigura în momentul în care există o discontinuitate temporară unui medicament, să venim să ajutăm sau putem să facem ceea ce știm mai bine, și anume să adaptăm tratamentele pacienților dumnealor”, mai spune Cosmina Bengescu, adăugând că farmaciile cu receptură nu sunt doar un simplu suport al medicilor și pacienților, ci fac parte din toată structura și toată infrastructura medicală.

VIDEO Profit Health.forum Ediția a XIV-a - Cătălin Radu, Director General Bristol-Myers Squibb Romania: Fără capital uman sănătos și educat, România nu va avea progresul dorit. A dovedit că funcționează mai bine când îi ajunge cuțitul la os CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Health.forum Ediția a XIV-a - Cătălin Radu, Director General Bristol-Myers Squibb Romania: Fără capital uman sănătos și educat, România nu va avea progresul dorit. A dovedit că funcționează mai bine când îi ajunge cuțitul la os

Ea reamintește și cât de important a fost rolul farmaciștilor în criza pandemică, menționând că „farmaciile au decongestionat tot sistemul de sănătate”.

„Atunci când toate spitalele erau pline, când camera de gardă era ticsita de pacienți, noi am stat acolo și am fluidificat absolut tot ceea ce a ținut de circuitul pacientului pentru că i-am oferit suport, consiliere și, totodată, am și stopat abuzul de medicamente, pentru că în perioada respectivă, auto-medicația era în floare.

Am reușit prin prepararea tratamentelor magistrale să reducem povara asupra sistemului fondului public de sănătate pentru că tratamentele de laborator nu sunt incluse în schemele de compensare, asta însemnă că, într-o situație de criză, când bugetul poate e sub presiune, când el trebuie redirecționat către anumite cazuri de urgență, noi, prin prepararea tratamentelor de laborator, nu am pus presiune asupra sistemului bugetar de sănătate”, mai spune Cosmina Bengescu.

„Noi farmaciștii în general suntem acei eroi tăcuți cărora poate nu li s-a auzit glasul, dar am făcut extrem de multe pentru pacient și am dovedit că într-un context social fragil, cum a fost în pandemie, am fost alături de autorități și am făcut față unei crize sanitare și am fost parteneri de încredere, am venit cu soluții eficiente și rapide”, completează ea.

VIDEO Profit Health.forum Ediția a XIV-a - Prof. Dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial: La nivel de guvernanță trebuie să existe continuitate a politicilor de sănătate indiferent de schimbări, pentru ca sistemul să facă față unor viitoare crize CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Health.forum Ediția a XIV-a - Prof. Dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial: La nivel de guvernanță trebuie să existe continuitate a politicilor de sănătate indiferent de schimbări, pentru ca sistemul să facă față unor viitoare crize

CEO-ul Crisia Farm mai afirmă și că, în ultima perioadă, prepararea medicamentelor a luat avânt, pentru că este nevoie de medicină personalizată și soluții.

„E foarte greu să-ți faci o auto-medicație în momentul în care vrei să iei un preparat magistral, pentru că acesta se dă strict pe prescripție medicală. În esență, cumva dezvoltarea aceasta a farmaciilor cu receptură nu aduce decât lucruri benefice pentru pacient”, adaugă aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
crisia farm
cosmina bengescu