Antibiotice Iași a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 601 milioane lei, cu 24% mai mare decât nivelul înregistrat în anul 2022, și un profit net de 81,1 de milioane lei, puternic superior nivelului înregistrat în anul anterior, de 38,5 milioane lei.
Din cifra de afaceri totală aferentă anului 2023, valoarea vânzărilor obținute pe piața din România a fost de 382,4 milioane lei, cu 28% mai mare în comparație cu valoarea realizată în anul precedent.
Creșterea cifrei de afaceri pe piața internă a fost susținută, în principal, de introducerea în piață a 12 noi produse farmaceutice, în conformitate cu tendințele terapeutice și planul de extindere a portofoliului de produse. Unele dintre acestea completează gama Nutriensa de suplimente alimentare destinată susținerii calității vieții, iar altele sunt din categoriile răceală și gripă, produse dermatologice și antiinfecțioase destinate spitalelor.
Totodată, o altă resursă de creștere a cifrei de afaceri a reprezentat-o acțiunile de repoziționare ale companiei în raport cu competitorii pentru produsele din portofoliu, campaniile de promovare adresate publicului larg, precum și contextul marcat de creșterea incidenței afecțiunilor acute respiratorii.
Pe segmente, evoluția vânzărilor companiei în piață în 2023 (conform sursei de date Cegedim), reflectă creșteri atât în spitale (20%), lanțuri naționale de farmacii (15%) cât și în farmacii independente și minilanțuri (17%).
Cifra de afaceri realizată pe piața internațională din valorificarea produselor finite și a substanțelor active a ajuns la valoarea de 218,4 milioane lei, în creștere cu 18% comparativ cu valoarea înregistrată în anul anterior.
Luna trecută, Producătorul de medicamente Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia de dezvoltare durabilă a companiei.
Investiția totală în acest proiect este de 11.8 milioane lei, din care suma de 4.078.620 lei este acordată de către Ministerul Energiei din fonduri europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), diferența fiind asigurată din fondurile proprii ale companiei.
CITEȘTE ȘI Familia unui miliardar turc fost vicepreședinte al Fenerbahce pregătește un parc fotovoltaic de milioane euro în RomâniaCentrala electrică fotovoltaică asigură producerea unei cantități anuale de energie electrică care va acoperi 26,4% din necesarul funcționării platformei industriale de la Iași, prin raportare la consumul înregistrat în anul 2021.
Noua facilitate va produce, în medie, 3.500 MWh/an, reducând amprenta de carbon cu peste 2.000 de tone anual și va contribui, astfel, la dezvoltarea rezilienței la schimbările climatice prin reducerea emisiilor cu efect de seră.
„Ne-am construit o strategie privind eficiența energetică pe platforma noastră care să asigure un anumit grad de autonomie energetică în procesele industriale, iar această investiție reprezintă un pas important în această direcție. Din totalul energiei anuale consumate vom asigura, prin acest parc fotovoltaic, peste un sfert din surse regenerabile și acest aspect va contribui semnificativ la procesul de decarbonizare”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice Iași.
Noua capacitate de producție a energiei electrice din surse regenerabile (energie solară) este amplasată la sol, pe platforma companiei și se întinde pe o suprafață construită de 31.428 m2, fiind instalate 4.680 panouri fotovoltaice.
CITEȘTE ȘI Începe asfaltarea unui drum de pământ ce leagă Valea Oltului de județul ArgeșTot în acest an, Antibiotice va implementa un ansamblu de panouri fotovoltaice pe clădirile din companie cu o putere de 1,2 MW, astfel încât producția de energie verde să asigure autonomia din punct de vedere energetic până la aproximativ 35% din necesarul platformei industriale.
În prezent, strategia de sustenabilitate a companiei se concentrează pe măsuri care să conducă la reducerea emisiilor de carbon prin eficientizare energetică, înnoirea parcului auto cu mașini electrice, dar și creșterea procentului de achiziție de energie electrică din surse regenerabile.
Înființată în 1955, Antibiotice S.A. are o tradiție de aproape 70 de ani în fabricarea de produse farmaceutice finite și de ingrediente farmaceutice active (API). În prezent, compania este lider mondial în producerea de Nystatin API și cel mai mare producător român de medicamente generice.