Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află în vizită la Kiev, că se așteaptă ca UE să elimine restricțiile comerciale asupra importurilor de cereale din Ucraina, măsuri pe care le-a caracterizat ca fiind "dure" și "protecționiste", relatează The Guardian.
Comisia Europeană a permis la sfârșitul lunii trecute, pe o perioadă limitată, ca țările vecine Ucrainei - Polonia, Ungaria, României, Slovacia și Bulgaria - să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene, nu și importul, după ce aceste țări s-au plâns că cerealele ucrainene le inundă piețele și-i afectează pe producătorii locali. Măsurile de salvgardare luate de Comisia Europeană se referă la grâu, porumb, semințe de rapiță și de floarea-soarelui, dar ar putea fi extinse și la alte produse, spre nemulțumirea Ucrainei.
Cele cinci țări care au negociat cu executivul comunitar au susținut că așa-numitele "coridoare de solidaritate" - instituite de UE pentru a ajuta la transferul exporturilor ucrainene pe cale terestră - le-au inundat piețele interne cu produse agricole ucrainene, scrie News.ro.
Însă blocarea importurilor ucrainene a stârnit indignarea altor țări din UE, care au declarat că aceste măsuri subminează piața unică a blocului comunitar și, în același timp, rupe solidaritatea cu Kievul.
Vestea nu a fost bine primită nici de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care avertizase că restricțiile la importuri încalcă un acord comercial între cei doi parteneri, UE și Ucraina. "Mi-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la astfel de decizii și am subliniat că aceste măsuri reprezintă o încălcare gravă a Acordului de asociere și a tratatelor fondatoare ale UE", a subliniat Zelenski la momentul respectiv.
Pe de altă parte, Zelenski a declarat marți că a discutat despre integrarea europeană, despre problemele de apărare și despre noi sancțiuni împotriva Rusiei cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El a spus că se așteaptă la o "apreciere pozitivă" a aderării Ucrainei la UE la summitul din iunie și a mulțumit țărilor europene pentru promisiunea de a oferi 1 milion de proiectile de artilerie.