Președintele rus Vladimir Putin s-a plâns recent că prietenii și colegii săi din școală nu îl mai recunosc când se întâlnesc, exprimându-și scepticismul că îl au în față chiar pe liderul de la Kremlin, relatează The Moscow Times.
Putin a făcut comentariul în timpul vizitei sale recente în Ciukotka, regiunea din extremitatea estică a Orientului Îndepărtat Rus care se află cel mai aproape de teritoriul Statelor Unite, scrie Hotnews.ro.
Liderul de la Kremlin a spus că se întâlnește uneori cu foștii săi colegi și prieteni din școală și că de cele mai multe ori reacția lor este: „Nu cred... ești tu? Nu poți să fii tu”.
După cum notează și jurnaliștii de la The Moscow Times, e neclar în ce circumstanțe s-ar putea întâlni Putin cu aceste persoane din trecutul său, date fiind măsurile de securitate extreme din jurul său.
Chiar și înainte să declanșeze războiul din Ucraina, Putin era cunoscut pentru măsurile de carantină drastice impuse celor care urmau să aibă întrevederi cu el în timpul pandemiei de COVID-19. În 2020 carantina era de două săptămâni, însă ulterior perioada a fost redusă la jumătate.
Putin a intrat în campanie electorală
Foarte probabil această afirmație a sa făcută în Ciukotka se încadrează în registrul declarațiilor cu caracter electoral, dat fiind faptul că Rusia urmează să organizeze alegeri prezidențiale în luna martie.
Deși victoria sa nu poate fi pusă sub semnul îndoielii, jurnaliștii de investigație de la Meduza notau încă din luna august că Kremlinul speră ca el să câștige 80% din voturile exprimate la o prezență la vot de 70% în condițiile în care consilierii și politologii din administrația sa prezidențială sunt îngrijorați că un rezultat mai slab ar putea fi perceput drept o condamnare a războiului din Ucraina de către ruși.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Anunț de la Casa albă - Asistența americană pentru Ucraina a ''încetat complet''. Soluția avansatăDe altfel, Comisia Electorală Centrală de la Moscova a decis în luna decembrie ca alegerile prezidențiale să dureze 3 zile, o premieră în Rusia. Rușii au putut vota însă timp de o săptămână în cadrul referendumului constituțional din 2020, care i-a permis lui Putin să își „reseteze” numărul de mandate prezidențiale pentru a rămâne la putere până în 2036.
Probabil tot în registrul declarațiilor electorale s-a încadrat și o altă afirmație făcută de Vladimir Putin când în urmă cu o zi a spus în timpul unei vizite în Habarovsk, o altă regiune din Orientul Îndepărtat Rus, că economia Rusiei a depășit-o pe cea a Germaniei și este acum prima din Europa.
Putin a mai declarat în timpul vizitei sale în Orientul Îndepărtat al Rusiei, zonă aflată în estul Siberiei, că va vizita cu siguranță la un moment dat și Insulele Kurile de Sud, care se află în centrul unei dispute cu Japonia care durează încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.