Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că "s-a făcut zid" pentru țara sa înainte de a accepta, joi, acordul UE pentru finanțarea Ucrainei și susține că a reușit să evite riscul de a pierde fondurile UE destinate Budapestei, care altfel, "ar fi fost trimise Ucrainei", relatează Reuters și MTI.
Liderii Uniunii Europene au convenit în unanimitate joi să acorde Ucrainei din bugetul comunitar un pachet de 50 de miliarde de euro, trimițând un mesaj Statelor Unite, unde politicienii sunt divizați în privința continuării susținerii Kievului în lupta sa împotriva invaziei ruse. De altfel, președintele Joe Biden a sunat-o joi pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salutând "decizia istorică" a Uniunii Europene. "Președintele Biden a lăudat sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru Ucraina, care continuă să se apere împotriva agresiunii rusești și să îndeplinească aspirațiile euro-atlantice ale cetățenilor săi", în timp ce von der Leyen a subliniat "importanța esențială a sprijinului susținut al Statelor Unite pentru Ucraina, care a fost indispensabil pentru eforturile Ucrainei" de a se apăra, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Acordul a venit surprinzător de rapid, după săptămâni de rezistență din partea Ungariei, care a refuzat să trimită arme Ucrainei de la începutul războiului și ale cărei relații cu Ucraina au fost afectate de tensiuni legate de drepturile celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari care trăiesc în vestul Ucrainei, scrie News.ro.
În interviul său obișnuit pe care îl acordă în fiecare vineri la radioul de stat, când se adresează publicului său intern, premierul Viktor Orban a declarat că acordul încheiat joi a fost unul bun și un succes personal. "M-am făcut zid", le-a spus Orban compatrioților vorbind despre opoziția sa față de intențiile celorlalți lideri europeni. "Dacă nu s-ar fi ajuns la acest acord și Ungaria ar fi continuat să își folosească dreptul de veto, atunci cele 26 de state membre s-ar fi pus de acord, fără Ungaria, să trimită bani în Ucraina și ar fi luat și fondurile alocate Ungariei și le-ar fi trimis și pe acelea în Ucraina - de ce să fi fost bine?", a declarat Orban. "Noi nu trimitem arme (în Ucraina), ne luăm banii de la Bruxelles și vom contribui la finanțarea civilă a Ucrainei", a arătat premierul maghiar.
După ce a permis, în decembrie, accesul Ungariei la unele tranșe din fondurile UE alocate Budapestei, Comisia Europeană reține în continuare aproximativ 20 de miliarde de euro, acuzându-l pe Orban că a afectat democrația și statul de drept din țară în cei 13 ani de când se află la putere. Guvernul său respinge aceste acuzații.
În interviul său de vineri de la radio, Orban a reiterat că ar trebui să înceapă discuții de pace între Ucraina și Rusia, deoarece au trecut doi ani de la începutul războiului, iar "timpul a fost de partea rușilor", consideră el.
Premierul Ungariei a fost un critic vocal al sprijinului financiar și militar al UE pentru Kiev și a menținut legături cu Kremlinul de la invazia Rusiei în Ucraina vecină în februarie 2022.
"Nu ne descurcăm bine în domeniul păcii, pentru că Bruxelles-ul este în febra războiului și acolo totul se învârte în jurul războiului, în timp ce Ungaria crede că totul ar trebui să se învârtă în jurul păcii". - a declarat premierul Viktor Orbán în cadrul emisiunii "Bună dimineața, Ungaria" de la Radio Kossuth.
Viktor Orbán a subliniat că cele 50 de miliarde de euro convenite joi nu vor fi date Ucrainei pentru arme, ci pentru a împiedica prăbușirea statului ucrainean falimentar, deoarece economia ucraineană se află în esență "pe suport vital", iar dacă americanii și UE nu trimit bani, "magazinul va trebui să fie închis", ceea ce ar însemna că nu vor mai exista pensii, salarii, spitale etc.
Potrivit premierului, au trecut doi ani, speranțele ucrainenilor și ale Occidentului cu privire la război nu s-au împlinit, prin urmare, ar trebui să se străduiască să pună capăt războiului cât mai curând posibil.
CITEȘTE ȘI Zeci de români merg la schi în Bukovel, Ucraina. Trei zile la un hotel de 4-5 stele costă 150 de euro. „Pârtiile sunt mai bune decât în România”. ”Când se întorc de acolo povestesc de parcă ar fi făcut un act de eroism”În condițiile în care Budapesta are relații destul de reci cu administrația Biden, Viktor Orban le-a mai spus, vineri, compatrioților, că Statele Unite influențează politica în Uniunea Europeană. "Unele state membre ale UE au relații mai puternice, altele mai slabe cu Statele Unite. Perspectivele europene și americane sunt adesea amestecate, iar țările care sunt mai în măsură să influențeze Washingtonul sunt de obicei cele care sunt mai vocale în cererile lor de sprijin pentru Ucraina", a spus el. "Ca în toate aceste dezbateri, există instrumente în mâinile Bruxelles-ului și în afara mâinilor noastre", s-a plâns el.
El a continuat să critice Bruxelles-ul și când a vorbit despre protestele fermierilor, susținând că Bruxelles-ul nu ascultă opinia poporului în multe chestiuni. Există sentimentul, și nu fără motiv, că Bruxelles-ul reprezintă adesea interesele altora mai degrabă decât pe cele ale poporului european, a spus Orban, revenind apoi la subiectul său preferat: perspectiva alegerilor europene, unde speră că forțele politice cu viziuni similare cu ale sale, suveraniste, vor obține câștiguri importante. "Această diferență de opinie ar putea ajunge la un punct culminant la alegerile din iunie. Dacă distanța democratică dintre cetățeni și lideri este prea mare, schimbarea politică va deveni inevitabilă", a spus Orbán, adăugând că acest lucru se va întâmpla în iunie și că maghiarii îl vor susține.