Viktor Orban cere ca Ucraina și Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia, condiție imposibil de îndeplinit

Viktor Orban cere ca Ucraina și Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia, condiție imposibil de îndeplinit
scris 21 iun 2022

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia, potrivit agenției publice maghiare MTI, care îl citează pe Bertalan Havasi, șeful biroului de presa al premierului. 

Anunțul lui Orban vine cu doar trei zile înaintea Consiliului European la care e așteptată o decizie legată de cererile depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care vor să primească statutul de țări candidate, scrie G4media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Semaforizare inteligentă, metrou de suprafață și reabilitarea a 50 de kilometri linie de tramvai, printre proiectele asumate de Nicușor Dan, până în 2024 CITEȘTE ȘI Semaforizare inteligentă, metrou de suprafață și reabilitarea a 50 de kilometri linie de tramvai, printre proiectele asumate de Nicușor Dan, până în 2024
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Condiția pusă de Viktor Orban este imposibil de îndeplinit însă, dat fiind că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia.

De altfel, Comisia Europeană a dat vineri undă verde pentru acordarea statutului de țară candidată doar pentru Ucraina și Republica Moldova, în timp ce Georgiei i-a recomandat să adâncească reformele pro-europene. Despre Bosnia nu a existat nici o discuție. Avizul Comisiei Europene este consultativ, decizia finală privind acordarea acestui statutu aparținând statelor membre UE. Dacă Ungaria face uz de dreptul său de veto, UE nu poate acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate.

Nu este pentru prima oară când Budapesta împiedică sau întârzie decizii majore ale UE. Săptămâna trecută, Viktor Orban a utilizat dreptul de veto în dosarul unui impozit minim pe profiturile companiilor. În urmă cu o lună, Ungaria a întârziat timp de mai multe săptămâni al șaselea pachet de sacțiuni la adresa Rusiei și s-a folosit de dreptul de veto pentru a slăbi aceste sancțiuni.

Viktor Orban este acuzat de tot mai mulți lideri europeni că este un instrument al Kremlinului. Din cauza apropierii de Moscova, el a fost părăsit și de Polonia, cel mai apropiat aliat din ultimul deceniu.

Premierul Viktor Orbán a participat luni, la inițiativa președintelui Consiliului European, Charles Michel, la o videoconferință de pregătire a summitului UE de joi și vineri, alături de șefii de guvern din Belgia, Bulgaria, Estonia, Luxemburg și Malta, a declarat Bertalan Havasi, premierului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
ucraina
moldova