Prima centrală nucleară plutitoare a Rusiei a ajuns la punctul final al destinației sale din Extremul Orient, după o călătorie de trei săptămâni și de 5.000 de kilometri, a anunțat Corporația pentru Energie Nucleară a Federației Ruse, Rosatom, potrivit dpa și agențiilor de presă ruse.
Menită să alimenteze dezvoltarea producției de hidrocarburi în zonele extrem de izolate ale Rusiei, centrala este de fapt o barjă uriașă denumita "Akademik Lomonosov", după cercetătorul rus din secolul al 18-lea, Mihail Lomonosov. Ea a plecat în 23 august din portul Murmansk din nordul Rusiei, unde a fost alimentată cu combustibil nuclear, în direcția Pevek, mic oraș din Siberia, în districtul autonom Ciukotka, arată Agerpres.
"Akademik Lomonosov", o barjă de 21.000 de tone fără motoare proprii, a fost tractată de mai multe nave de-a lungul călătoriei sale. Centrala nucleara plutitoare este compusă din doua reactoare cu o capacitate de 35 MW fiecare, apropiată de cea a spărgătoarelor de gheață cu propulsie nucleară, față de o capacitate de 1.000 de MW pentru un reactor obișnuit al unei centrale nucleare de ultimă generație.
"Akademik Lomonosov" are o lungime de 144 de metri și o lățime de 30 de metri, având la bord un echipaj de 69 de persoane.
Ajunsă la Pevek, ea va fi racordată la rețeaua energetică locală și ar urma să devină operațională până la sfârșitul acestui an.
Asociațiile pentru protecția mediului critică de mai mulți ani pericolul reprezentat de o centrală nucleară plutitoare, pe care o califică drept "Cernobîl pe gheață" sau "Titanic nuclear".