Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, a fost votat astăzi în prima lectură într-o ședință cu scandal a Parlamentului de la Chișinău, scrie deschide.md.
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au încercat să blocheze proiectul și s-au îmbrâncit la tribună cu parlamentarii PAS, în timp ce au strigat „Moldova” și „Anticipate”, arată Hotnews.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În timpul dezbaterilor asupra proiectului de lege, în fața tribunei Parlamentului au ieșit mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Moldova, moldoveni, moldovenesc” sau „Nu vă bateți joc de Constituție”.
Imediat, mai mulți parlamentari PAS au smuls și mototolit pancartele, urmând o altercație între aceștia și colegii lor din facțiunea BCS. Au urmat mai multe îmbrânceli, timp în care deputații socialiști și comuniști au început să scandeze „Moldova” și „Anticipate”, scrie deschide.md.
La un moment dat, deputatul BCS Bogdan Țîrdea a îmbrâncit-o pe colega sa din PAS Maria Pancu, după ce aceasta i-a luat pancarta. Între timp, de la tribuna oficială, deputatul PAS Veronica Roșca spunea: „Limba de stat a Republicii Moldova nu are și nu va avea niciodată ideologie oficială. Limba oficială a Republicii Moldova este limba română. Limba română e cea care trebuie să ne unească, limba română niciodată nu trebuie să ne dezbine”.
Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, a fost votat în cele din urmă în primă lectură, conform deschide.md. Documentul a fost susținut de 56 de deputați PAS.
Proiectul de lege inițiat de deputații facțiunii PAS prevede modificarea articolului din Constituție cu privire la limba de stat.
CITEȘTE ȘI Peste jumătate dintre bulgari au dificultăți în a-și plăti la timp facturileConcret, în Constituția Republicii Moldova ar urma să apară sintagma „limba română”, în loc de „limba moldovenească”. Proiectul de lege urmează să implementeze o decizie din 2013 a Curții Constituționale, care a decis că textul Declarației de Independență primează în fața Constituției. În Declarația de Independență limba de stat este cea română, scrie deschide.md.
Astfel, sintagmele „limba moldovenească, limba de stat, sau limba oficială”, la orice formă gramaticală din actele legislative vor fi substituite cu noțiunea „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare. De asemenea, se constată drept desuet textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituția R. Moldova.