Un moment de la televiziunile rusești a surprins dezamăgirea analiștilor de la Moscova cu privire la faptul că iarna aceasta a fost una neobișnuit de caldă și că europenii „nu au înghețat” în locuințe, cum spera propaganda rusă.
„Problema este acum următoarea: întrucât am avut o iarnă caldă, prin urmare apare problema că...”, afirmă unul dintre invitații din studio, acesta fiind întrerupt brusc de prezentatoarea TV Olga Skabeeva, supranumită „păpușa de fier” a președintelui Vladimir Putin datorită modului agresiv în care critica opoziția rusă în perioada în care aceasta încă era relevantă în Rusia, scrie Hotnews.ro.
„Europenii nu au înghețat și chiar am separat la asta”, afirmă Olga Skabeeva.
"Europeans didn't freeze, and we really hoped for that" - Russian propagandist Skabeyeva.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 15, 2023
General Frost that Russia had such high hopes for, never entered the battle. pic.twitter.com/divBgZIQJG
Momentul a fost remarcat și de către jurnalistul Francis Scarr de la BBC, probabil cel mai cunoscut observator al mass-media rusă după declanșarea războiului din Ucraina în data de 24 februarie a anului trecut.
Teza europenilor care vor îngheța de frig în locuințe a fost una dintre favoritele propagandei de la Moscova anul trecut, după ce Gazprom a tăiat pe rând livrările de gaze naturale către mai multe țări europene care au refuzat să se conformeze ultimatumului dat de președintele Vladimir Putin la sfârșitul lunii martie ca gazele rusești să fie plătite în ruble.
La începutul lunii septembrie Gazprom a anunțat suspendarea pe termen nedeterminat a livrărilor inclusiv către Germania, cel mai important partener comercial al Rusiei înainte de începerea războiului. Decizia gigantului energetic rusesc a venit cu câteva săptămâni înainte de exploziile la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.
Cum a încercat Rusia să-i sperie pe europeni cu iarna
În unul dintre cele mai cunoscute exemple, o înregistrare video filmată în Rusia și care s-a viralizat pe rețelele de socializare din țara condusă de Vladimir Putin arăta cum își imaginau rușii că va arăta iarna în Europa: orașe înghețate și gaz oprit în scene ce amintesc de o eră glaciară.
Înregistrarea a apărut pe platformele social media și canalele de Telegram din Rusia la doar câteva zile după decizia Gazprom de a tăia livrările de gaze către Germania, fiind publicată inițial de către Serghei Ponomarenko, viceguverantorul regiunii Krasnoiarsk din Siberia.
Deși unii ruși s-au declarat încântați de acest „troll-ing încântător”, alții au remarcat totuși ironia faptului că videoclipul a fost filmat tocmai în regiunea Krasnoiarsk și multe dintre scene exact în capitala administrativă cu același nume, orașul Krasnoiarsk fiind al treilea cel mai mare din Siberia.
Un alt videoclip difuzat de canalul Russia Today înspre sfârșitul lunii decembrie susținea că europenii au petrecut 2021 în abundență, în 2022 au făcut sărbătorile în beznă, iar în 2023 vor fi constrânși să-și mănânce animalele de companie.
CITEȘTE ȘI Turismul din Rusia este la pământ. Câți străini au intrat în țară anul trecutÎn ultima secvență a videoclipului, în 2023, familia prezentată ca fiind dintr-o țară europeană trăiește în mod evident în cea mai mare sărăcie, în frig, tatăl găsește în supă papionul hamsterului, care sugerează că soția sa a fost nevoită să gătească animalul de companie pentru ca familia să supraviețuiască.
Rusia, victima propriei propaganda legate de frig
La doar câteva zile după difuzarea acestui videoclip de către Russia Today, directorul științific al Centrului Hidrometeorologic de la Moscova, Roman Vilfand, anunța că în capitala rusă a fost înregistrat un record istoric de precipitații pentru luna decembrie.
„Decembrie [2022] a devenit lider în ceea ce privește precipitațiile pe parcursul a 143 de ani de observații instrumentale care sunt efectuate la Moscova”, a spus el, menționând că în luna decembrie a anului trecut în capitala rusă au căzut zăpadă, lapoviță, și ploaie.
Vilfand a mai precizat că anteriorul record stabilit în 1981 a fost depășit în decembrie 2022 cu 5 zile înainte de încheierea lunii.
CITEȘTE ȘI VIDEO Sarcastic, Putin a făcut la propriu cu mâna afacerilor europene care s-au retras din RusiaTot Vilfand a fost cel care a anunțat la începutul lui ianuarie că Moscova va înregistra cele mai friguroase 5 zile de la începutul acestui secol, temperaturile urmând să ajungă în capitala rusă între 6 și 10 ianuarie la până la -29°C.
Vilfand a subliniat că o astfel de vreme anormală este considerată un fenomen periculos și că ea se datorează apariției unui proces ultrapolar rar, în care masele de aer se deplasează de la nord-est la sud-vest.
În același timp, Europa a înregistrat temperaturi atipic de calde pentru această perioadă a anului, experții vorbind de o veritabilă primăvară în toiul iernii.