Croația inaugurează un pod crucial ce va lega, la trei decenii după proclamarea independenței, sudul litoralului său, inclusiv orașul turistic medieval Dubrovnik, de restul țării, ocolind o mică fâșie a coastei bosniace, relatează France Presse.
După destrămarea Iugoslaviei la începutul anilor 1990, granițele republicilor ei federale au devenit cele ale noilor state. Regiunea Dubrovnik, "perla Adriaticii", a fost astfel separată față de restul Croației de ieșirea bosniacă la mare, scrie Agerpres.
Pentru cei 90.000 de locuitori ai acestei zone și pentru turiști, deschiderea "Podului Peljesac" înseamnă sfârșitul orelor de așteptare la frontieră, mai ales în sezonul estival, pentru a intra în Bosnia, apoi pentru a ieși zece kilometri mai departe.
"Devenim, în sfârșit, o parte integrantă a Croației", și-a exprimat bucuria Mario Radibratovic, un cultivator de crustacee din Peninsula Peljesac, legată acum de coastă printr-un pod hobanat, lung de 2,4 kilometri, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de la obținerea independenței în 1991.
Pentru locuitorii peninsulei pitorești, cunoscută și pentru vinurile sale, plajele cu pietriș și de asemenea populară printre surferi, aceasta înseamnă sfârșitul durerilor de cap cauzate de oprirea la granița cu Bosnia sau de feriboturile rare. În loc să aștepte ore întregi la frontieră, va fi suficientă acum traversarea în câteva minute a podului ce leagă localitatea Brijesta, din peninsulă, de Komarna, vizavi, și a cărui deschidere va fi sărbătorită marți seară cu mare pompă.
De ani de zile, Croația intenționa să remedieze problema lungilor așteptări la frontieră prin construirea unui pod în fața orașului bosniac Neum. Lucrările de construcție au fost începute pentru prima dată în 2007, încetând apoi la scurt timp din lipsă de fonduri.
La patru ani de la aderarea la Uniunea Europeană în 2013, țara a obținut de la bloc 357 milioane de euro pentru reluarea proiectului, adică 85% din costul estimat la 420 de milioane de euro inclusiv cu căi de acces. Lucrarea a fost relansată de această dată de un consorțiu chinez, "China Road and Bridge Corporation", care a livrat-o la termenul prevăzut.
La un moment dat, proiectul i-a înfuriat pe unii lideri bosniaci care se temeau că podul va împiedica intrarea navelor de tonaj mare în Golful Neum.
Zagrebul a acceptat în cele din urmă să mărească înălțimea podului la 55 de metri, chiar dacă această modificare a crescut costul.
Podul va fi deschis în mijlocul sezonului turistic, în timp ce Croația, care a primit în 2019 aproape 20 de milioane de turiști, speră într-o revenire la cifrele din perioada pre-pandemică.
"Importanța podului este enormă, nu numai din punct de vedere emoțional datorită conexiunii dintre teritoriul croat, ci și pentru turism și economie în general", a declarat recent ministrul croat al transporturilor, Oleg Butkovic.