Ungaria va permite companiilor să-și plătească taxele în euro sau dolari, a anunțat sâmbătă guvernul, o mișcare despre care analiștii spun că ar putea crește rezervele țării într-un moment în care nevoile de valută forte au crescut, transmite Reuters.
La fel ca și alte țări din Europa centrală, precum Polonia, Cehia sau România, Ungaria este departe de adoptarea euro, guvernul premierului Viktor Orban excluzând acest lucru în viitorul apropiat pentru că ar echivala cu o pierdere a suveranității politicii economice, scrie News.ro.
Decizia Ungariei este similară cu un plan anunțat de guvernul ceh luna trecută, de a permite companiilor să plătească taxe în euro începând cu 2024, permițând statului să-și majoreze împrumuturile în euro.
”Dacă din punct de vedere tehnic este mai ușor pentru companii să plătească taxe în euro sau dolari, atunci este mai ușor și pentru statul maghiar, în condițiile în care nevoile de import au crescut vertiginos”, a declarat șeful de cabinet al lui Orban, la un briefing de sâmbătă.
Gergely Gulyas a spus că importurile de materii prime din Ungaria, plătite în valută, constituiau 3,0-3,5% din totalul importurilor, dar acum au ajuns la 20-21%.
O creștere a prețurilor gazelor naturale la nivel mondial a exercitat recent presiuni asupra cursului forintului, deoarece înrăutățește balanța comercială a țării, care este foarte dependentă de importurile de energie, au spus traderii și analiștii.
Ministrul maghiar de Finanțe, Mihaly Varga, a scris pe Facebook că opțiunea va fi disponibilă pentru toate companiile și va simplifica contabilitatea corporativă, asigurându-se totodată că impozitele vor continua să curgă către stat și bugetul să rămână echilibrat.
Forintul, moneda cu cea mai proastă performanță a Europei Centrale în acest an, a atins un minim record de 416,90 unități pentru euro, la începutul acestei luni, presat și de lipsa unui acord cu Uniunea Europeană cu privire la fondurile de recuperare.
”Companiile ar putea economisi din taxele de conversie... iar guvernul probabil dorește să crească rezervele valutare. Chiar dacă există un acord cu Bruxelles-ul în toamnă, nu va ajunge o sumă semnificativă de fonduri UE până la sfârșitul anului și aceasta este o modalitate ușoară de a obține valute străine fără a emite obligațiuni în valută”, a declarat David Nemeth, analist senior la K&H Bank.
Ungaria, o economie mică orientată spre export, găzduiește fabrici de producție ale marilor producători auto germani, între care Audi și Daimler.
Guvernul ar putea folosi, de asemenea, taxele plătite în euro sau dolari pentru a refinanța obligațiunile denominate în valută străină, a spus Nemeth.
”Dacă din ce în ce mai mulți participanți la piață sunt capabili să folosească doar euro, atunci semnificația forintului va fi diminuată... Acest lucru înseamnă, de asemenea, o apropiere de zona euro fără a adopta euro”.