Serbia și Ungaria, considerate de mulți cele mai prietenoase state europene cu Federația Rusă, au semnat un memorandum potivit căruia conducta de sud a oleoductului Druzhba va fi extinsă până la Novi Sad, unde este situată rafinăria NIS Petrol, companie deținută de gigantul rus Gazprom.
Oleoductul, care va fi prelungit cu 128 km, va fi alimentat din orașul maghiar Algyő.
Compania de consultanță Enerdata estimează costul proiectului la 100 de milioane de euro.
Memorandumul a fost semnat marți, 20 iunie, la o reuniune a Consiliului Strategic pentru Cooperare dintre Serbia și Ungaria în orașul sârb Palić.
CITEȘTE ȘI Directoarea ANM: Trebuie să ne pregătim pentru regimul de temperaturi în creștere de la o zi la alta. Vineri, posibil și sâmbătă să avem primele zile în care maximele să se apropie de pragul unei zile de caniculă, de 34 gradePotrivit agenției sârbe Tanjug, la întâlnire au participat președintele și prim-ministrul Serbiei, Aleksander Vucic și Ana Brnabic, precum și președintele și premierul Ungariei, Catalin Novak, respectiv Viktor Orbán.
Ca urmare a sancțiunilor impuse de UE importului maritim de țiței rusesc, Serbia nu poate importa petrol din Rusia prin Croația.
Acordul cu Ungaria permite însă Serbiei să se alimenteza direct din oleoductul Druzhba (Prietenia), care este exceptat de la sancțiunile UE.
Ucraina a încercat în repetate rânduri, ultima oară în aprilie 2023, să dubleze prețul de tranzit al petrolului rusesc prin secțiunea sa a oleoductului, însă Rusia a refuzat.
În prezent, autoritățile ucrainene negociază cu Slovacia, Ungaria și Republica Cehă pentru ca plata tarifelor de tranzit să fie efectuată de furnizorii din aceste stat care primesc țiței prin Prietenia.
Chiar dacă tarifele de transport percepute de ucraineni (de aproximativ 2 dolari pe baril) reprezintă doar o mică parte din prețul petrolului Ural, în prezent de 70 dolari pe baril, acestea vor micșora ecartul față de petrolul Brent, situat în prezent la 86,5 dolari. Foarte probabil, cel puțin în regiune, unde Bulgaria, Ungaria, Cehia și Slovacia vor continua să proceseze țiței rusesc, probabil că va exista o presiune pe preț.