Parlamentul ungar a adoptat un amendament care ar restrânge și mai mult libertățile persoanelor LGBT+ prin înscrierea în Constituție a existenței doar a genurilor masculin sau feminin și a prevalenței drepturilor copilului asupra tuturor celorlalte. Premierul naționalist Viktor Orban, care în martie a promis că va efectua o „curățenie majoră de Paște” împotriva rivalilor săi calificați drept „căpușe”, a promovat, de asemenea, un proiect de lege care se referă la cetățenii cu dublă cetățenie considerați „trădători ai națiunii”. Posibilul vizat este finanțistul și filantropul George Soros, scriu AFP și Reuters.
Prim-ministrul naționalist Viktor Orban, aflat la putere din 2010, se confruntă cu alegeri dificile în 2026, cu probleme economice și cu un nou partid de opoziție care reprezintă cea mai puternică provocare de până acum la adresa sa. Modificările constituționale fac parte din campania politică a lui Orban de a-și consolida baza de votanți și de a atrage voturi din partea extremei drepte, sunt de părere analiștii.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Orban s-a angajat să reprime finanțarea străină a presei independente și a organizațiilor neguvernamentale din Ungaria, intensificându-și totodată campania politică împotriva comunităților LGBTQ+, scrie News.ro.
Astfel, parlamentul Ungariei a aprobat luni modificări constituționale care vizează persoanele LGBTQ+ și ceea ce guvernul numește „rețele de presiune politică finanțate din străinătate” care subminează suveranitatea țării.
Amendamentul a trecut cu 140 de voturi „pentru”, în timp ce numai 21 au fost împotrivă.
Amendamentele constituționale, care au fost adoptate cu ușurință luni datorită majorității de două treimi pe care o deține partidul guvernamental Fidesz în partament, dar și sprijinului deputaților de extremă dreapta, pun accentul pe protecția dezvoltării fizice și morale a copiilor mai presus de toate celelalte drepturi.
„Parlamentarii guvernului consideră această modificare drept o garanție constituțională împotriva influențelor ideologice care, susțin ei, amenință bunăstarea copiilor, în special în contextul unor evenimente precum paradele Pride”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, într-o postare pe X înainte de vot.
Modificările consacră în Constituție faptul că Ungaria recunoaște doar două sexe, masculin și feminin, în conformitate cu agenda creștin-conservatoare a lui Orban.

Amendamentul de luni vine în continuarea legislației adoptate la 18 martie, care interzice marșul anual Pride, restricționând efectiv libertatea de întrunire și declanșând marșuri împotriva schimbărilor accelerate de partidul Fidesz al lui Orban. Fidesz a declarat că evenimentul ar putea fi considerat dăunător pentru copii, iar protecția acestora prevalează asupra dreptului la întrunire.
CETĂȚENIA DUBLĂ
Un alt amendament de luni prevede că cetățenia cetățenilor maghiari, care sunt și cetățeni ai unei alte țări din afara UE, „poate fi suspendată pe o perioadă determinată”, dacă amenință securitatea prin intervenția în afacerile interne „sub acoperirea ONG-urilor și a mass-media care pretind că sunt independente”.
Potrivit textului, „cetățenia unui maghiar care deține un alt pașaport ar putea fi suspendată”, cu excepția cetățenilor UE și a altor câteva țări europene. Este prevăzută o perioadă maximă de zece ani, cu posibilitatea de expulzare pentru cei care locuiesc în Ungaria.
Miliardarul George Soros, în vârstă de 94 de ani, născut la Budapesta și naturalizat american, este o țintă a guvernului și ar fi vizat de această prevedere.
Zeci de experți juridici au condamnat măsura ca fiind „fără precedent în dreptul internațional”, care ar putea „constitui o formă de izgonire și tratament inuman”.
„Această schimbare face parte dintr-un efort mai amplu de a contracara ceea ce oficialii descriu ca fiind rețele de presiune politică finanțate din străinătate care subminează democrația și suveranitatea maghiară”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului într-un tweet.
Înainte de votul privind această revizuire constituțională, aprobată cu o largă majoritate de 140 de voturi la 21, câteva zeci de protestatari au blocat intrarea în Parlament. Aceștia au fost degajați rapid de un număr mare de polițiști.
„Când încercam să blocăm prima revizuire a Constituției” în 2011, „nu ne-am gândit niciodată că vom fi aici 14 ani mai târziu”, a comentat deputatul opoziției Timea Szabo.
În Cameră, aleșii au desfășurat un banner în semn de protest, în timp ce în fața clădirii sute de manifestanți au scandat: „Nu vom permite să ne transformăm în Rusia lui Putin”.
După ce a revenit la putere în 2010, Viktor Orban a îndepărtat treptat mecanismele de control și echilibru ale statului și, încurajat de victoria aliatului său Donald Trump, accelerează acum ceea ce el descrie ca fiind cursul său „iliberal” către „putinism”, potrivit lui Szabolcs Pek de la think tank-ul Iranytu Intezet. „Nimeni nu își pierde viața aici, dar guvernul reduce tot mai mult spațiul pentru opoziție, jurnaliști și societatea civilă”, consideră el.
De când legea anti-marșul Pride a fost aprobată, la jumătatea lunii martie, capitala a fost animată de manifestații, mii de persoane mărșăluind și blocând podurile timp de ore întregi în fiecare săptămână. Sâmbătă, o mulțime a protestat în gri, pentru a simboliza uniformitatea dorită de Viktor Orban, după cum susțin adversarii lui.

Pe plan politic, Orban încearcă să își mobilizeze electoratul și să seducă extrema dreaptă în perspectiva alegerilor legislative din primăvara anului 2026, potrivit expertului Szabolcs Pek. Potrivit acestuia, o „frenezie” legislativă i-a permis să recâștige controlul asupra agendei publice, eclipsând „dezbaterea privind serviciile publice deficitare sau dificultățile economice”.
În același timp, liderul îi întinde „o capcană” principalului său rival, Peter Magyar, al cărui partid Tisza este în frunte, potrivit mai multor sondaje. Acest fost înalt funcționar a devenit un critic virulent al corupției și reprezintă o provocare fără precedent pentru guvern. Dar el este obligat să facă echilibristică: dornic să mulțumească anumiți alegători, el nu a luat poziție cu privire la drepturile LGBT+, o tăcere despre care Pek crede că ar putea deturna alegătorii cei mai progresiști către alte partide de opoziție.