O mică cooperativă formată din 1.200 de crescători de animale, producători de feta în peninsula Peloponez, avea un obiectiv important în acest an: pătrunderea pe piața Statelor Unite. În 2019, Grecia a reușit să obțină o exceptare a brânzei feta de la tarifele impuse de SUA asupra produselor europene. Însă decizia președintelui Donald Trump de a impune un tarif de 10% pentru majoritatea bunurilor importate în SUA pune sub semnul întrebării planurile exportatorilor greci, transmite Reuters.
Uniunea Europeană, în pofida statutului de aliat apropiat, nu a fost scutită, fiind vizată de tarife ”reciproce” de până la 20%, scrie News.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
”Ce parte din aceste taxe va fi suportată de consumatorul final… și unde se va opri bila pe ruletă, rămâne de văzut”, a declarat directorul general al cooperativei, Konstantinos Latsis, din camera frigorifică a fabricii, unde 6.000 de butoaie de fag conțin feta care se maturează în saramură timp de cel puțin două luni.
Cooperativa din Kalavrita, una dintre numeroasele entități care produc acest sortiment de brânză sărată din lapte de oaie, furnizează anual circa 5.000 de tone de feta maturată în butoi sau cutii, pentru piața din Grecia.
Feta, considerată marcă protejată în Uniunea Europeană din 2022, este produsă în Grecia de peste 6.000 de ani. Anul trecut, țara a produs aproximativ 140.000 de tone de feta, cu o valoare estimată la 800 de milioane de euro. Aproximativ 8% din exporturi au fost direcționate către Statele Unite – un volum care s-a dublat în ultimii patru ani.

Acum, producătorii greci de lactate se tem că noile tarife americane ar putea înjumătăți exporturile de feta către SUA.
”Mă tem că feta nu va mai scăpa de tarifele americane de data aceasta. Trebuie să găsim o soluție, să redirecționăm aceste cantități către alte piețe”, a declarat Christos Apostolopoulos, președintele Asociației Industriei Lactatelor din Grecia.
În pofida noilor taxe, cooperativa din Kalavrita își menține planurile de extindere internațională.
”Suntem optimiști că, indiferent de situație, pentru că este o piață foarte mare, vom reuși, treptat, să pătrundem în ea”, a spus Latsis.