Ungaria - de la spitale interzise jurnaliștilor, la date vechi despre Covid. Strategia lui Viktor Orban de a „ascunde” pandemia

Ungaria - de la spitale interzise jurnaliștilor, la date vechi despre Covid. Strategia lui Viktor Orban de a „ascunde” pandemia
scris 30 dec 2021

Spitale interzise reporterilor, medici care nu pot acorda interviuri sau comenta gradul de ocupare a secțiilor, cifrele pandemiei comunicate într-o manieră neclară, fără repartizarea geografică a cazurilor de contagiune, primari care nu cunosc epidemiologică reală a municipiilor, scrie presa italiană, citată de agenția Rador. În Ungaria lui Viktor Orban, Covid-19, așa cum a reamintit și Associated Press, a devenit un subiect de evitat, inconfortabil și politizat. O bătălie în care se află pe de-o parte guvernul central care-i acuză de defetism pe cei care vor să vadă clar cum stau lucrurile, iar de cealaltă parte mass-media, opoziția și sindicatele medicale care cer claritate și date actualizate privind internările la terapie intensivă, spitalizările și decesele.

O abordare care a generat neîncredere în rândul populație, subminând indirect campania de vaccinare și obstacolând limitarea în timp util a focarelor. Un sondaj de opinie realizat de institutul Median privind felul în care guvernul ungar a gestionat pandemia a indicat că doar 36% dintre locuitori au o idee vagă despre câți oameni au fost uciși de Covid.

Urmărește-ne și pe Google News
Femeile din Ucraina - obligate să se înregistreze în forțele armate CITEȘTE ȘI Femeile din Ucraina - obligate să se înregistreze în forțele armate
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Faptul că mulți nu știu ce s-a întâmplat este legat de modul în care s-au desfășurat conferințele de presă de informare susținute în ultimele luni, ocazii în care autoritățile sanitare și polițiștii prezentau într-o manieră didactică acțiunile întreprinse pentru pedepsirea celor care au încălcat regulile de carantinare și lăudau știrile veștile pozitive, înflorindu-le, în încercarea de a da impresia unei reveniri la normalitate. O adevărată distorsiune a realității.

Site-ul Coronalevel raportează că incidența săptămânală a noilor cazuri de Covid este egală cu 196 de infecții la 100 de mii de locuitori. Parametrul s-a îmbunătățit constant de la începutul lunii decembrie, fapt care pare să indice că temuta variantă Omicron, mult mai contagioasă decât precedentele, nu s-a extins deocamdată. Rata de pozitivitate a testelor efectuate într-o zi este ridicată și a ajuns la 17,3% pe 23 decembrie. E drept că s-a înregistrat o reducere, în condițiile în pe 2 decembrie era de 25,3%. Rata de vaccinare este îngrijorătoare: doar 64% din populație a primit cel puțin o doză.

Fidesz, partidul prim-ministrului Orbán, este la putere de unsprezece ani și și-a consolidat controlul asupra tuturor instituțiilor independente din țară datorită adoptării unei serii de prevederi legislative și constituționale. Organizația neguvernamentală americană Freedom House, care întocmește în fiecare an în fiecare națiune a lumii un raport detaliat privind respectarea drepturilor civile și politice, consideră că situația este deja compromisă și că Ungaria este doar parțial liberă . Constituția protejează în mod oficial libertatea presei și există mass-media private aliniate opoziției. Majoritatea covârșitoare, care îmbrățișează poziții pro-guvernamentale este foarte activă în criticarea dușmanilor lui Viktor Orban.

De asemenea, Ungaria a una dintre singurele două țări din Uniunea Europeană care a achiziționat vaccinuri non-occidentale, în special Sinopharm-ul chinezesc și Sputnik-ul rusesc V și singura țară care s-a retras în luna mai din contractul colectiv de cumpărare a serurilor convenit în sediu comunitar. La un moment dat, Ungaria și-a dat seama că și-a făcut greșit socotelile și că nu a acumulat suficiente stocuri de vaccinuri, fiind astfel constrânsă la o jenantă schimbare de atitudine care i-a permis să adere din nou la contractul colectiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
viktor orban