Ungaria aduce o nouă problemă - va bloca fonduri UE pentru statele membre cât timp Kievul nu va permite tranzitul petrolului de la Lukoil

Ungaria aduce o nouă problemă - va bloca fonduri UE pentru statele membre cât timp Kievul nu va permite tranzitul petrolului de la Lukoil
scris 23 iul 2024

Ungaria va bloca rambursările Uniunii Europene pentru statele membre care au dat muniție Ucrainei până când Kievul nu va permite tranzitul petrolului de la compania rusă Lukoil prin conducta Drujba care îi traversează teritoriul, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, relatează Reuters.

Slovacia și Ungaria au declarat la începutul acestei luni că au încetat să mai primească petrol de la Lukoil prin conducta Drujba după ce Ucraina a impus luna trecută o interdicție privind tranzitul resurselor de la Lukoil pe teritoriul său, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Polonia se pregătește de război. Mii de angajați, plătiți să învețe să tragă CITEȘTE ȘI Polonia se pregătește de război. Mii de angajați, plătiți să învețe să tragă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Atât timp cât această problemă nu este rezolvată de Ucraina, toată lumea ar trebui să uite de plata celor 6,5 miliarde de euro drept compensații din Facilitatea Europeană pentru Pace pentru transferurile de arme", a declarat televiziunea ATV, citându-l pe ministrul de externe Peter Szijjarto.

Kievul susține că a impus sancțiuni companiei Lukoil, dar fluxurile globale de petrol nu au fost reduse prin conducta Drujba, care deservește și alți furnizori.

Trump spune că a avut ”o convorbire telefonică foarte bună” cu Zelenski și se angajează să pună capăt războiului CITEȘTE ȘI Trump spune că a avut ”o convorbire telefonică foarte bună” cu Zelenski și se angajează să pună capăt războiului

Oleoductul Drujba, care leagă Rusia de fostele state din blocul socialist din Europa de Est, a rămas funcțional după mai bine de doi ani de război, chiar dacă UE a renunțat la majoritatea celorlalte surse energetice ruse de aprovizionare. Ungaria, în special, a rămas deosebit de dependentă de petrolul rusesc și afirmă că nu își poate aproviziona rafinăriile fără acesta.

Ungaria și Slovacia au cerut Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina, după ce aceasta din urmă a plasat compania petrolieră rusă Lukoil pe lista de sancțiuni și a blocat exporturile de petrol efectuate de această companie prin conductele de pe teritoriul ucrainean către Ungaria și Slovacia.

"Am discutat ieri cu ministrul ucrainean de externe (Dmitro Kuleba), care a spus că ei permit integral tranzitul petrolului, dar acest lucru nu este adevărat", a declarat presei la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. Acesta și-a manifestat mirarea față de măsura Kievului de a bloca aprovizionarea Ungariei cu petrol al companiei Lukoil, deși 42% din electricitatea importată de Ucraina luna trecută a fost furnizată de Ungaria.

Grecia testează mii de animale. Suspiciuni legate de România CITEȘTE ȘI Grecia testează mii de animale. Suspiciuni legate de România

O reacție asemănătoare a avut premierul slovac Robert Fico, a cărui țară de asemenea furnizează Ucrainei electricitate, de care Kievul are mare nevoie după ce Rusia a distrus în bombardamente o mare parte din sistemul energetic ucrainean. Potrivit lui Fico, oprirea de către Ucraina a tranzitului petrolului furnizat Slovaciei de Lukoil este cu atât mai mult de neînțeles în condițiile în care Slovacia livrează Ucrainei motorină din petrolul pe care-l rafinează.

Ungaria și Slovacia au inițiat acum o procedură de consultare cu Comisia Europeană. "Comisia are trei zile să răspundă cererii noastre, după care vom aduce chestiunea în fața instanței", a indicat ministrul Szijjarto. Dacă procedura de consultare nu dă rezultate, Ungaria și Slovacia vor sesiza o instanță internațională, urmând să decidă care va fi aceasta, a adăugat ministrul ungar.

România - Localități în care nu s-a mai născut niciun copil de 3 ani CITEȘTE ȘI România - Localități în care nu s-a mai născut niciun copil de 3 ani

Fiind două țări lipsite de ieșire la mare și având astfel mai multe dificultăți de a se aproviziona din surse alternative, Ungaria și Slovacia au primit derogări în cadrul sancțiunilor impuse Rusiei de UE după invazia în Ucraina, astfel că pot achiziționa în continuare petrol rusesc.

Ungaria importă anual circa două milioane de tone de petrol livrat de Lukoil, echivalentul a aproximativ o treime din importurile totale de petrol ale Ungariei. Însă rafinăriile companiei ungar MOL din Ungaria și Slovacia depind în totalitate de petrolul furnizat de Lukoil prin conducta Drujba, care traversează Ucraina.

Consiliul Concurenței suspectează Sun Wave Pharma de concurență neloială CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței suspectează Sun Wave Pharma de concurență neloială

Interdicția aplicată acum de Ucraina privește numai compania Lukoil, permițând tranzitul petrolului livrat de ceilalți furnizori ruși. Ca alternativă pentru a suplini livrările Lukoil, Ungaria ar putea importa petrol prin portul croat Omisalj și conducta Adria legată de acesta, dar Slovacia nu are altă alternativă în afara aprovizionării din Ungaria.

Potrivit companiei ucrainene Naftogaz, deși livrările de petrol ale companiei Lukoil prin conductele din Ucraina au fost oprite, volumul petrolului rusesc care a tranzitat până în prezent în iulie prin aceste conducte este aproximativ același ca în lunile precedente.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
lukoil