ULTIMA ORĂ Economia Ungariei a intrat în recesiune tehnică

ULTIMA ORĂ Economia Ungariei a intrat în recesiune tehnică
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2023

Economia Ungariei a intrat în recesiune tehnică în al patrulea trimestru al anului trecut în timp ce cea a României a încheiat anul 2022 mai puternic decât se așteptau analiștii în contextul în care Europa Centrală și de Est se confruntă cu criza de trai, scriu agenția Reuters și Nasdaq.com.

Țările din estul Uniunii Europene s-au confruntat cu riscurile de a intra în recesiune din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la energie și alimente, situație care a obligat consumatorii să își reducă cheltuielile lunare, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Pagina de Facebook a Ministerului Finanțelor, spartă de hackeri. Poza de profil a fost înlocuită cu o poză în care apar un restaurant vietnamez și mașini de lux CITEȘTE ȘI FOTO Pagina de Facebook a Ministerului Finanțelor, spartă de hackeri. Poza de profil a fost înlocuită cu o poză în care apar un restaurant vietnamez și mașini de lux

În același timp, firmele depun mari eforturi de a păstra nivelul vânzărilor în aceste condiții de inflație ridicată.

Datele de la sfârșitul lunii ianuarie arată că economia Cehiei a intrat într-o ușoară recesiune în a doua jumătate a anului trecut.

Datele publicate astăzi de Ungaria arată același lucru, țara condusă de Viktor Orban înregistrând o contracție a economiei pentru al doilea trimestru consecutiv.

PIB-ul Ungariei a scăzut cu 0,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut după ce în trimestrul 3 al lui 2022 s-a diminuat cu 0,7%.

Per total, însă, economia ungară a crescut cu 4,6% în 2022. Însă acest lucru nu a fost suficient pentru a preveni intrarea economiei Ungariei într-o recesiune tehnică.

„Pentru moment vedem o probabilitate realistă ca PIB-ul să se contracte și în primul trimestru din 2023, pentru ca apoi să poată să înceapă recuperarea către nivelurile de dinainte de criză”, afirmă Peter Virovacz, economist la ING.

Vești proaste pentru Ungaria, date pozitive pentru România

Slovacia în schimb a publicat date care arată o creștere trimestrială de 0,3%, în timp ce pe tot anul trecut PIB-ul țării a crescut cu 1,1%, ușor peste așteptările economiștilor.

Grecia lasă la o parte rivalitatea seculară cu Turcia și sare în ajutor cu salvatori, doctori, ingineri, mii de corturi, pături și paturi pentru supraviețuitorii cutremurului devastator de la începutul săptămânii CITEȘTE ȘI Grecia lasă la o parte rivalitatea seculară cu Turcia și sare în ajutor cu salvatori, doctori, ingineri, mii de corturi, pături și paturi pentru supraviețuitorii cutremurului devastator de la începutul săptămânii

Există semne că inflația în țările din Europa Centrală a ajuns la un punct de maxim la începutul acestui an, oferind un oarecare sentiment de siguranță băncilor centrale care au ales să mențină la același nivel dobânzile de referință după ce au strâns șurubul asupra politicii monetare în 2021 și 2022 când au început presiunile inflaționiste.

În ceea ce privește România, datele publicate marți de Institutul Național de Statistică arată o creștere economică de 4,8% în 2022.

Conform instituției, produsul intern brut în trimestrul IV 2022 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,1% comparativ cu trimestrul III 2022. Față de același trimestru din anul 2021 a înregistrat o creștere cu 4,6% pe seria brută și cu 5% pe seria ajustată sezonier.

Declanșarea războiului din Ucraina în urmă cu aproape un an a exacerbat presiunile inflaționiste cauzate de pandemia de COVID-19, provocând un șoc pe piețele de energie și creșterea galopantă a prețurilor pentru electricitate și gaze naturale.

Ungaria a fost țara europeană cu cea mai mare rată a inflației în luna ianuarie a acestui an, aceasta ajungând la nivelul de 25,7%.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
economie