UE atacă Polonia cu o procedură de infringement. Escaladare a conflictului cu Varșovia

UE atacă Polonia cu o procedură de infringement. Escaladare a conflictului cu Varșovia
scris 22 dec 2021

Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, în urma unor hotărâri pronunțate de tribunalul constituțional al acestei țări în iulie și octombrie, care au contestat supremația legislației UE asupra legislației naționale.

VEZI AICI CONFLICTUL UE-POLONIA, CU AMENZI DE 1 MILION EURO PE ZI

Urmărește-ne și pe Google News

Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, care poate decide amendarea țării în cauză, de obicei cu sume substanțiale.

"Comisia consideră că aceste hotărâri ale Tribunalului Constituțional încalcă principiile generale ale autonomiei, primatului, eficacității și aplicării uniforme a dreptului Uniunii și efectul obligatoriu al hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene", a transmis CE.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

Acțiunea în justiție a Comisiei, care este gardianul tratatelor UE, reprezintă o escaladare a conflictului cu Varșovia cu privire la statul de drept, care a început atunci când partidul naționalist și eurosceptic PiS, aflat la guvernare în Polonia, a preluat puterea în 2015, scrie Hotnews.ro.

Disputa a amânat eliberarea a miliarde de euro din fondurile de redresare ale UE către Polonia, deoarece Comisia afirmă că instanțele poloneze nu sunt independente de influența politică, ceea ce înseamnă că fondurile nu sunt protejate împotriva utilizării abuzive.

Într-o declarație, Comisia a precizat că a inițiat procedura de infrigement și pentru că hotărârile tribunalului constituțional polonez au privat persoanele care doresc să acționeze în justiție prin intermediul instanțelor poloneze de dreptul la o protecție judiciară efectivă, prevăzut în tratatele UE.

"De asemenea, Comisia are îndoieli serioase cu privire la independența și imparțialitatea Tribunalului Constituțional și consideră că acesta nu mai îndeplinește cerințele unui tribunal stabilit anterior prin lege", a declarat Comisia.

Polonia are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoarea trimisă miercuri. În cazul în care Comisia nu este mulțumită de răspunsul Varșoviei, aceasta poate trimite Poloniei un aviz motivat prin care îi solicită să se conformeze legislației UE, din nou cu o perioadă de răspuns de două luni.

După aceea, Comisia poate da în judecată Polonia la Curtea Europeană de Justiție, care poate impune amenzi zilnice Varșoviei până când aceasta se conformează.

CEDO a impus deja astfel de amenzi zilnice Poloniei în alte două cazuri, care se ridică acum, în total, la 1,5 milioane de euro pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
polonia