Ucraina, Ungaria și Balcanii cresc prețurile la energia electrică în Grecia

Ucraina, Ungaria și Balcanii cresc prețurile la energia electrică în Grecia
scris 17 iul 2024

Companiile de furnizare a energiei electrice din țările din Europa Centrală și de Sud-Est plătesc oricât pentru importurile de energie electrică de pe piața elenă, transmite publicația Oikonomikos Tachydromos.

Rezultatul este că prețurile la Bursa de Energie din Grecia au urcat până la nivelurile din timpul crizei energetice, la 550, 600 și chiar 759 euro/MWh, după cum se poate observa din datele „pieței pentru ziua următoare” care vizează tranzacțiile din 17 iulie. O serie de probleme apărute în sistemul interconectat care transportă energie electrică în regiunea Europei Centrale și de Sud-Est, dar și canicula prelungită provoacă o sete de energie pe piețe, arată Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO IKEA recheamă un produs din cauza riscului de incendiu și dă banii înapoi CITEȘTE ȘI FOTO IKEA recheamă un produs din cauza riscului de incendiu și dă banii înapoi

Conform informațiilor disponibile și declarațiilor publice ale ministrului grec al Mediului și Energiei, Theodoros Skylakakis, problema prețurilor ridicate pe bursa internă de energie electrică a fost cauzată de o serie de probleme înregistrate în sistemul interconectat de transport al energiei electrice începând cu Ungaria și Ucraina și până la granițele Greciei. Prin urmare, este de așteptat să se înregistreze creșteri ale prețului pe care gospodăriile și companiile îl vor plăti pentru energia electrică.

Ungaria și Ucraina

Potrivit datelor, există un deficit de energie, deoarece, pe de o parte, Austria a impus restricții asupra exporturilor de energie electrică, iar Ungaria, la rândul său, care primește energie electrică din Germania prin Austria, nu dispune de cantitățile necesare pentru a-și acoperi satisface necesitățile.

Problemele legate de transportul unei cantități suficiente de energie electrică nu se limitează însă doar la țările din Europa Centrală. Potrivit directorilor pieței de energie electrică, Ucraina a suferit daune masive în infrastructura sa din cauza atacurilor trupelor rusești. Numai în luna iunie a importat 800.000 MWh de energie electrică, adică atât cât a importat în tot anul 2023. Ucraina cumpără energie electrică din Ungaria, care, la rândul ei, se confruntă cu lipsuri majore de energie.

Balcanii de Vest și Bulgaria

Sistemele de transport de energie electrică din Europa sunt interconectate. Astfel, problema este transferă de la nord la sud. Iar problemele continuă... Interconexiunile electrice dintre Austria și Serbia se confruntă cu avarii, astfel încât capacitatea lor de transport este limitată.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, o întrerupere a interconectarii electrice a Albaniei cu Muntenegru a provocat un efect de domino pentru întreruperile de curent în regiunea Balcanilor de Vest, iar capacitatea de transport nu a fost restabilită. În același timp, există centrale electrice care nu funcționează, cum este cazul centralei nucleare din Bulgaria.

România - cel mai mare exportator de cereale din UE CITEȘTE ȘI România - cel mai mare exportator de cereale din UE

Importurile de energie din Grecia

Potrivit datelor de la ENTSO-E, (Operatorul Sistemelor Europene de Transport de Electricitate), în sistemul electric bulgaro-grecesc se înregistrează un număr în creștere de tranzacții cu energie electrică. Grecia devine exportator în principal începând de după-amiază până seara. În ziua de 16 iulie, Grecia a exportat cantități de energie electrică între orele 15.00 și 20.00, cantități care au ajuns chiar și la 955 MW.

În astfel de ore, prețurile curentului electric la bursa de energie electrică cresc la niveluri de neimaginat. Creșterile nu sunt datorate producătorilor autohtoni de energie, ci prețurilor pe care importatorii de energie electrică din Ungaria și alte piețe balcanice le plătesc pentru a cumpăra cantități de curent electric de pe piața grecească. De notat că decontarea tranzacțiilor se face la aceste prețuri ridicate pe baza algoritmului unic comun pe piețele europene. În restul orelor din zi, exporturile de energie electrică ale Greciei către Bulgaria și restul sistemului interconectat scad treptat.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
grecia
pret