Lansarea gazoductului Nord Stream 2 va însemna că Europa va fi complet dependentă de conductele de gaze gestionate de Moscova, deoarece ruta ucraineană pentru livrările de gaze spre Europa va dispărea, a declarat directorul general al operatorului rețelei de gazoducte din Ucraina (GTSO), Serhiy Makogon, transmite Reuters.
Grupul rus Gazprom aproape a terminat construcția conductei Nord Stream 2, care va face legătura directă între Rusia și Germania via Marea Baltică și va permite redirecționarea acelor livrări de gaze rusești care în prezent trec prin Ucraina pentru a ajunge în Europa. Cu toate acestea, Gazprom ar putea să se lovească de unele obstacole în procedura de autorizare a noii sale conducte, scrie Agerpres.
"Dacă Gazprom va reuși să lanseze Nord Stream 2 și noi vom fi forțați să optimizăm sistemul ucrainean, atunci nu va mai exista pentru Europa opțiunea de a se îndrepta spre Ucraina", a spus Serhiy Makogon.
Oficialii ucraineni au catalogat în repetate rânduri conducta Nord Stream 2 drept o armă rusească și o amenințare la adresa securității Europei, subliniind că încă nu este prea târziu pentru a opri acest proiect. În replică, oficialii ruși susțin că gazoductele Nord Stream 2 și TurkStream sunt concepute pentru a îmbunătăți securitatea energetică a Europei.
O scădere a livrărilor de gaze rusești spre Europa a condus la o creștere rapidă a prețurilor, iar Makogon susține că Gazprom ar putea adopta și alte măsuri dure pentru a-i convinge pe europeni să utilizeze noile sale conducte.
În 2006 și 2009, în timpul unor dispute cu Ucraina pe tema gazelor naturale, Gazprom a suspendat temporar tranzitul gazelor naturale spre Europa în plină iarnă.
"Oamenii au o memorie scurtă, 2009 este anul în care Gazprom a făcut Europa să înghețe", a spus Makogon.
CITEȘTE ȘI Al șaselea an de Profit.ro. Ce am pierdut, ce am câștigatKievul se teme că începând din 2024 Gazprom va înceta tranzitul gazelor naturale prin Ucraina, iar compania rusă a început deja să își reducă livrările. În plus, începând din luna octombrie a acestui an, Ungaria ar putea înceta să mai primească gaze naturale rusești care să treacă prin Ucraina, iar Polonia ar putea înceta să mai utilizeze ruta de tranzit începând din 2023.
"Imediat ce Gazprom va avea capacitatea tehnică de a ocoli Ucraina, indiferent de costuri, va face acest lucru. Și ne așteptăm ca imediat ce Nord Stream 2 va fi terminat, Gazprom să facă totul pentru a abandona tranzitul fizic", a spus Makogon.
În luna iulie a acestui an, liderii Germaniei și SUA au anunțat un acord care trebuia să elimine o parte din îngrijorările autorităților de la Kiev cu privire la Nord Stream 2, însă Ucraina spune că aceasta este singura promisiune pe care a primit-o până acum.