Ucraina are planuri ambițioase în sectorul producției de cipuri și al inteligenței artificiale

Ucraina are planuri ambițioase în sectorul producției de cipuri și al inteligenței artificiale
scris 15 dec 2023

Ucraina și-a stabilit joi obiective ambițioase, de a dezvolta industrii de înaltă tehnologie, propunând sprijin de stat pentru crearea unei industrii de fabricare a cipurilor și pentru a construi inteligență artificială, transmite Reuters.

Planul, numit Win 2030, vine la mai bine de 21 de luni de la declanșarea de către Rusia a unui război total împotriva sa, despre care comandantul șef al armatei ucrainene a spus că cere Kievului să facă o descoperire tehnologică, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
România are printre cele mai mici procente, din UE, de anunțuri online de angajare pentru specialiști TIC CITEȘTE ȘI România are printre cele mai mici procente, din UE, de anunțuri online de angajare pentru specialiști TIC
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ideile au fost expuse de ministrul Transformării Digitale, Mihailo Fedorov, și de adjunctul său, Valeria Ionan, într-o prezentare care a avut loc într-un subsol bine păzit din centrul Kievului.

La eveniment a participat și prim-ministrul Denys Shmyhal, care a subliniat importanța inovației tehnologice pentru obținerea victoriei.

”Fără inovare, sunt profund convins că victoria noastră este posibilă, dar va dura mult mai mult”, a spus Shmihal.

Fedorov, care este, de asemenea, viceprim-ministru și aliat al președintelui Volodimir Zelenski, a promis schimbări de politică pentru a stimula creșterea tehnologiei, citând exemplul celor peste 20 de legi modificate, care au simplificat importurile și producția de drone.

Fedorov a spus că Ucraina folosește deja inteligența artificială pentru a ajuta dronele kamikaze să-și găsească țintele, precum și pentru a recunoaște fețele soldaților ruși.

Ionan a spus că Ucraina își propune să fie în primele 15 țări la nivel mondial pentru dezvoltarea microelectronicii și în top 30 la nivel mondial pentru vehicule fără pilot.

”Ucraina își evaluează ca destul de ridicate șansele de a-și aduce contribuția la obiectivul ambițios al Uniunii Europene de a obține 20% din cota globală de piață a semiconductorilor (până în 2030)”, a spus ea.

Zuckerberg anunță - Threads a intrat în Europa CITEȘTE ȘI Zuckerberg anunță - Threads a intrat în Europa

”INIȚIATIVE PRIVATE”

Ionan a spus că Ucraina are ambiții pentru o fabrică de cipuri, precum și pentru întreprinderi care proiectează dar nu își produc proprii semiconductori.

Ministerul a estimat costul total al unei instalații care ar putea produce 50.000 de cipuri pe an la 5-10 miliarde de dolari. Instituția a oferit o dată potențială de începere a construcției în 2025 și a spus că va dura trei ani pentru a atinge capacitatea de producție.

Instalațiile de fabricare a cipurilor sunt adesea prohibitiv de scumpe, deoarece mașinile care folosesc tehnologii avansate pentru a grava arhitectura cipului pe siliciu costă zeci de milioane de dolari bucata.

FOTO Mesaj inedit de protest pe panourile electronice de pe Autostrada A0 Sud: „Nu plătește facturile!” CITEȘTE ȘI FOTO Mesaj inedit de protest pe panourile electronice de pe Autostrada A0 Sud: „Nu plătește facturile!”

Planurile de finanțare pentru proiectele ambițioase nu au fost stabilite, iar Fedorov a recunoscut că banii guvernamentali sunt extrem de puțini.

Adresându-se reporterilor după eveniment, Fedorov a spus că ministerul va oferi inițial sprijin nemonetar proiectelor și că va căuta și capital privat.

Cu toate acestea, el a recunoscut că ar fi necesar sprijinul statului într-o anumită formă.

"Desigur, pentru o fabrică de cipuri, avem nevoie de asistență de la stat, pentru că este greu de acumulat (o întreprindere de fabricare a cipurilor). Desigur că ar trebui să fie o inițiativă privată... dar este nevoie și de ajutor de la stat."

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
ai
cipuri